• 瀏覽: 5,062
  • 回覆: 66
[隱藏]
立法會保安事務委員會今日(15日)以視像方式討論截取通訊及監察事務專員的周年報告。保安局局長李家超強調警方執行關於國安罪行相關的截訊工作時亦要向國安委匯報,並且受到國安委監督。
議員鄭松泰質疑,香港國安法下的截取通訊行動不受截取通訊及監察事務專員監管,反映截訊條例已形同虛設。李家超反駁鄭松泰所講的不符事實,強調報告已讓大眾知道,有關執行情況是謹慎及嚴格。李家超表示,涉及危害國家安全罪行而做的截取通訊及秘密監察,會在另一機制下進行,與現行機制並行。警方國安處嚴格按照國安法第43條訂明的細則要求運作,細則訂立時已充分考慮一般截取通訊的必要性和相稱性,對於所得到的資料如何處理、何時銷毀、情況有變時須立即匯報等都有規定。他強調在國安法下採取行動所訂立的標準,與現行條例的標準一樣嚴格,警方亦需向國安委匯報及受監督。


「國安」相互,依法滅暴救香港 
警隊重拳,懲奸除惡正當時
隨著新一年嘅到來,香港警隊似乎進入咗「加速」模式:從53名非法「初選」嘅策動和參與者被捕到對臭名昭著嘅黃媒《立場新聞》展開調查取證,再到昨日被證實嘅香港警方首次引用國安法封鎖「起底」愛港人士及港警資料嘅亂港網站「香港編年史」,以及11名涉嫌協助「12瞞逃」偷渡嘅律師與區議員被捕……不得不講,香港警方對此前各類亂港煽暴案件持續數月甚至近一年嘅詳盡調查終於到咗「收穫」嘅日子,各類如山嘅鐵證讓個啲被捕暴徒嘅狡辯變得非常虛偽同可笑,用實際行動為香港獻上咗一份沉甸甸嘅「新年賀禮」。
不過對於個啲以賣港、禍港為業嘅攬炒派暴徒嚟講,人民嘅喜訊自然就變成咗佢哋嘅悲傷,面對恢恢法網,佢哋有嘅只係鬼鬼鼠鼠四處藏匿、或者「六親不認」潛逃海外、亦或「鴨死嘴硬」百般狡辯、甚至苦求「金主」渴望政庇……但呢一切都唔能夠改變佢哋嘅最終結局:依法被捕、鋃鐺入獄。當然,佢哋自然唔願意呢一結局嘅降臨,侵蝕咗唔少無良法官並佔據咗政府職位嘅佢哋試圖故技重施,利用自己嘅身份逼脅政府和警隊讓步、利用「黃官」輕判、放生暴徒。但今時唔同往日,隨著港區國安法嘅出台與落實,曾經因法治漏洞而只能坐睇暴徒逞兇、無奈咁陷入「拉——放——拉」呢一怪圈嘅警隊終於有咗就手嘅「兵刃」同「頂樑柱」,個一場場大勝就係佢哋最好嘅回饋!
警隊嘅成功自然引來咗黃媒嘅攻訐與詆譭,佢哋高舉「民主、自由」嘅大旗,試圖以「打壓民意」、「政治迫害」、「傷及言論自由」等藉口阻止警方執法,但不幸嘅係仲未等到警方出手,佢哋嘅「洋老闆」就狠狠咁打咗呢群「慕洋犬」嘅面——面對個啲衝擊立會、參與非法「初選」、發起各類反中亂港行動嘅禍港之徒我哋應該點樣應對?此刻正努力將自己從「國會陷落」嘅恥辱中解救出嚟嘅美國用實際行動畀全球上咗一堂課。
自從特朗普支持者衝擊美國國會大廈之後,美國聯邦調查局(FBI)就開始咗全力運轉,佢哋通過強令十幾間手機訊號供應商及社交平台保留當時相關畫面、資料,蒐集咗超過10萬條數據資料並利用人面識別迅速鎖定參與者,無論係退伍軍人、企業高管、奧運冠軍、法官之子仲係公職人員甚至係州議員、眾議員,美國政府和FBI均抱著寧可錯殺不可放過嘅態度一網打盡,對待個啲參與其中嘅政客們更係毫不留情。套用紐約市長白思豪嘅說話:「那些人沖進首都,傷害他人,破壞財物,不遵守警方指示,這些行為不應該出現在公務員身上,這些人不應該在政府中任職。」其實咁正係對待暴力示威者嘅「國際標準」——任何一個政府如果發現其屬下嘅公務員或公職人員違反法例或公務員守則等便一律應當辭退,絕不姑息並應從快從速,因為佢哋每多停留一刻,便對法治多一刻褻瀆、對民眾多一分傷害!
唔知道大家有無關注過個啲被捕暴徒嘅名單,先唔講個53名非法「初選」煽動者中有過超半數為香港區議員,就連個11名協助「12瞞逃」偷渡嘅罪犯都係以九龍城區議員兼律師黃國桐為首,呢啲數據無不彰顯一個事實——香港區議會已經成為咗暴徒藏匿嘅「毒窩」,到咗非整治不可嘅地步!
警隊對暴徒嘅抓捕雖然能夠極大咁震懾個啲港奸與暴徒,相較之下亦只能算係「治標之策」,我哋更要清除「攬炒政客」們滋生嘅土壤和漏洞,落實區議員宣誓便係一個有效之措:莊重嚴肅且具法律效力嘅宣誓,可以有效阻擋反中亂港者混入區議會,喺履職期間被發現違背誓言者,經政府認定後亦可以褫奪其區議員資格,必能對此刻「攬炒」橫行嘅區議會起到有效嘅打擊與治理。
我哋由衷咁期望喺新嘅一年裏能夠迎嚟一個嶄新嘅香港、一個純粹嘅香港、一個唔被黑暴困擾、奮力前行嘅香港。因為只有咁樣我哋先至有機會乘上大灣區發展嘅「春風」揚帆遠航,讓呢顆沉寂已久嘅東方之珠再放光華!



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
國安法,維護香港社會的穩定大局。


回覆 引用 TOP

喺國安法嘅幫助下,冇人可以擾亂香港嘅秩序


回覆 引用 TOP

香港國安法是維護國家安全、香港繁榮穩定和香港市民基本權利自由的「定海神針」。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
有國安法嘅支撐才能讓我哋嘅生活越嚟越好


回覆 引用 TOP

國安法並非紙老虎,而系儆惡懲奸嘅重器


回覆 引用 TOP

按照國安法嚴懲暴徒分子


回覆 引用 TOP

國安法緊醞釀自己強大嘅威懾力,彌補咗香港特區政府喺維護國家安全方面罅


回覆 引用 TOP

國安護航,任何別有用心嘅毒瘤攬炒,終不得善終


回覆 引用 TOP

[隱藏]
有國安法嘅支撐,香港才能越嚟越好


回覆 引用 TOP

亂港分子依法被捕、鋃鐺入獄。


回覆 引用 TOP

國安法為香港披荊斬棘,掃清一切亂港之害。


回覆 引用 TOP

國安法系香港強大嘅後盾


回覆 引用 TOP

法網恢恢疏而不漏,國安利劍嘅效果已經凸顯。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
香港有了國安法以後安定了很多


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]