• 瀏覽: 40,900
  • 回覆: 476
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 yyhleung 於 2021-1-15 12:08 PM 發表

5毛冇乜點做過生意,最多咪叫下外賣,咁深既貿易慨念又係好難叫佢地明明既
我知喇師兄,深層貿易概念就係,打算交幾萬年停泊費等d煤吽到變鑽石,師兄真係高人,澳洲呢次發達喇

熱賣及精選
引用:
原帖由 hamsomeking 於 2021-1-15 12:26 PM 發表

收款先落船?你究竟識唔識國際貿易點運作?如果澳洲佬已經收咗錢,點解仲唔拉貨走而要係度等清關?個個好似你咁柒?收咗錢唔使交貨都仲係度死等?

買家開 L/C, call full set D/O 入銀行,你關都未清到,點樣先可以收咗錢先落船?唔該你解釋吓
L/C 會過期的,而家俾你落貨都未必有錢收。

抵L死

之前又話合縱志同道合民主國家圍中。
如果澳洲佬肯真心介入協助,可以叫其他國家入口商用呢批貨,對銷原有2021年合約。
其實早在2020五月,已經宣布減少進口煤。但有人自把自為搏大霧想衝關。

好奇,乜船上有半年糧食咁多?定係打電話叫美團?

引用:
原帖由 Ct4683 於 2021-1-15 10:52 AM 發表

其實轉去呆灣都係幾日就到,呆灣做咩唔幫下隻屎眼?
蔡婆話...咁受歡迎....頂唔順.........!!

“一個人雖然作案未遂或尚未作案,但是只要有過這個心思,就是該死”
引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-1-15 12:17 PM 發表

芝麻話今年要凍死啲蝗蟲
你話d澳洲船員係蝗蟲,好涼薄呀師兄,你祖國芝麻係邊度架?

至ON9係花蓮响大陸入面呀痲. 可能其中一個屋苑叫花蓮.

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-1-15 11:21 AM 發表

人哋全是已收款才落船的生意~笑死人用頭撞人屁股乖乖哋享受停電的寒冬?
仲乜衝出黎柒!你當FB買野咩?先比錢後收貨

引用:
原帖由 2000168fan 於 2021-1-15 11:17 AM 發表

新聞公司報道,澳洲煤炭上市公司Whitehaven Coal昨日(1月14日)發表12月季度報告,表示中國的貿易限制措施,改變了海運煤炭貿易的流向。該公司說:「中國已用更高成本購入俄羅斯、印尼、南非等國家的煤炭,來取代其國內生產。」

澳洲煤炭不再運到中國,正尋找其他地方的客戶,包括印度、巴基斯坦和中東。傳統上,送到這些市場的貿易煤炭,最終目的地是中國。
Whitehaven說,中國買家的缺席,壓 ...
D船點解吾駛回澳洲. 合理嗎? 自己用腦想下吧. 轉貼都要睇下D'作文'過吾過到自己先啦!

立場可以有,但事實不能歪曲
引用:
原帖由 6674 於 2021-1-15 12:32 PM 發表

之前又話合縱志同道合民主國家圍中。
如果澳洲佬肯真心介入協助,可以叫其他國家入口商用呢批貨,對銷原有2021年合約。
其實早在2020五月,已經宣布減少進口煤。但有人自把自為搏大霧想衝關。

好奇,乜船上有半年糧食咁多?定係打電話叫美團?
海水可以化淡, 轉做漁夫

立場可以有,但事實不能歪曲
民不聊生

引用:
原帖由 hamsomeking 於 2021-1-15 12:26 PM 發表

收款先落船?你究竟識唔識國際貿易點運作?如果澳洲佬已經收咗錢,點解仲唔拉貨走而要係度等清關?個個好似你咁柒?收咗錢唔使交貨都仲係度死等?

買家開 L/C, call full set D/O 入銀行,你關都未清到,點樣先可以收咗錢先落船?唔該你解釋吓
可以係T/T B4 SHIPMENT.
但付款方法目前詳情無人講得清楚

反而船公司點解5走人.
直接倒炭落海走人即可.
可能買家不批准.

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-1-15 12:24 PM 發表

遇著百年難遇的寒潮⋯重死撐
台灣省真仆街,48小時死百幾人仲死撐,幫襯買d澳洲煤啦

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-1-15 12:24 PM 發表

遇著百年難遇的寒潮⋯重死撐
所以啲鬼佬先咁驚中國人,寧願凍死自己都要餓撚死你

引用:
原帖由 2000168fan 於 2021-1-15 11:17 AM 發表

新聞公司報道,澳洲煤炭上市公司Whitehaven Coal昨日(1月14日)發表12月季度報告,表示中國的貿易限制措施,改變了海運煤炭貿易的流向。該公司說:「中國已用更高成本購入俄羅斯、印尼、南非等國家的煤炭,來取代其國內生產。」

澳洲煤炭不再運到中國,正尋找其他地方的客戶,包括印度、巴基斯坦和中東。傳統上,送到這些市場的貿易煤炭,最終目的地是中國。
Whitehaven說,中國買家的缺席,壓 ...
咁既然無影響就吾好日日都哭哭提提啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]