• 瀏覽: 44,079
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 hamsomeking 於 2021-1-15 12:26 PM 發表

收款先落船?你究竟識唔識國際貿易點運作?如果澳洲佬已經收咗錢,點解仲唔拉貨走而要係度等清關?個個好似你咁柒?收咗錢唔使交貨都仲係度死等?

買家開 L/C, call full set D/O 入銀行,你關都未清到,點樣先可以收咗錢先落船?唔該你解釋吓
可以係T/T B4 SHIPMENT.
但付款方法目前詳情無人講得清楚

反而船公司點解5走人.
直接倒炭落海走人即可.
可能買家不批准.

引用:
原帖由 hamsomeking 於 2021-1-15 12:52 PM 發表

成船煤炭,估計金額唔會細,咁大金額唔會做 T/T, 幾萬美金我公司都會叫個客開 L/C, 除非好細銀碼而想慳返啲銀行費用
看看買家是誰,不可靠客戶一定先錢後貨。

你試下同印度佬做吓,睇下收5收到錢

引用:
原帖由 66infinity 於 2021-1-15 01:25 PM 發表

連L/C係乜你都未識
亞叔做L/C單無數,可能你都未出世。 現在的企業為了省成本,已經大部份5用L/C,改用D/P或T/T。如果信得過企業。 信5過的ㄧ定先錢後貨。中國的貿易大部份都是先錢後貨啦。

引用:
原帖由 66infinity 於 2021-1-15 02:07 PM 發表

你識就唔會講d咁無知嘰廢話喇,你所講嘰省成本企業可能只係做一萬幾千嘰訂單,真豪!大金額訂單用T/T 只有腦殘弱智才會用,用D/P (誰會蠢到不做遠期D/P)貨就出左買家唔贖單,賣家吹得佢賬咩
小朋友 經驗少 你識L咩

引用:
原帖由 66infinity 於 2021-1-15 02:48 PM 發表

唔識就咪辦識喇,國際貿易仲要係大金額用T/T 找數, D/P又唔識做遠期,你都算係天才
你條傻仔,誰會接受口D/P +數期,不如送比你啦…

引用:
原帖由 66infinity 於 2021-1-15 03:01 PM 發表

過往做國際貿易時經我手做嘰都係 L/C 或D/P 90日 ,唔係點做主管
過往 哈哈 終於比人走數 失業了 公司比你害死

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2021-1-15 04:02 PM 發表

90日 應是買家天下
所以咁定

賣家天下
你都可以要求買家50%訂金
交貨找清數

睇買賣雙方
邊個實力強
接受數期,好多賣家因此結業。

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2021-1-15 04:17 PM 發表

通常做熟了才接受期數!

但遇著老千
就頭痛了

老千可以同你做生意半年
不斷加大
期數日數及欠款金額

一次過走大數
只會越踩越深 賒數 越來越多 最後一次過走數 破產 真係識唔少這些公司 完全冇做風險管理 只求做得成生意

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]