• 瀏覽: 43,893
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 2000168fan 於 2021-1-15 11:17 AM 發表
新聞公司報道,澳洲煤炭上市公司Whitehaven Coal昨日(1月14日)發表12月季度報告,表示中國的貿易限制措施,改變了海運煤炭貿易的流向。該公司說:「中國已用更高成本購入俄羅斯、印尼、南非等國家的煤炭,來取代其國內生產。」

澳洲煤炭不再運到中國,正尋找其他地方的客戶,包括印度、巴基斯坦和中東。傳統上,送到這些市場的貿易煤炭,最終目的地是中國。
Whitehaven說,中國買家的缺席,壓 ...
可樂可以用膠樽架師兄

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-1-15 11:54 AM 發表
新出了黑科技燒X取暖器
咁就快D送幾部上船喇, D船員就快凍死喇

引用:
原帖由 jlam829 於 2021-1-15 11:59 AM 發表
呀秋生咁鍾意撐澳洲, 係咪要買番些少澳洲煤炭番嚟燒燒佢呢?
秋生兩個鬼佬阿哥日日BBQ龍蝦, 紅酒沖涼都救唔到國

引用:
原帖由 yyhleung 於 2021-1-15 12:08 PM 發表
5毛冇乜點做過生意,最多咪叫下外賣,咁深既貿易慨念又係好難叫佢地明明既
我係五毛呀, 師兄我真係唔明呀, 請指教呀. 73艘船走去人地港口停半年係咩"深層貿易"概念? D船用埋呢劑打算劏架喇係咪呀? D船員呢? 義工唔出糧架? 而D煤呢唔使錢架? 等我睇下五西毛d深層貿易概念有幾L深層先.

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2021-1-15 12:20 PM 發表

你就真係笑屎人喇,吹得就吹

如果真係比了錢先落船,咁中國已表明唔會接收,比佢落貨,你澳洲執到啦,貨錢兩得,可再賣比其他國賺多筆,咁做咩仲瀨死唔走,搞場人道危機?!

你地理得我地中國凍死丫,係唔要呀,吹呀
佢出L左名係屁魔法師,日日係度放屁

引用:
原帖由 yyhleung 於 2021-1-15 12:08 PM 發表
5毛冇乜點做過生意,最多咪叫下外賣,咁深既貿易慨念又係好難叫佢地明明既
我知喇師兄,深層貿易概念就係,打算交幾萬年停泊費等d煤吽到變鑽石,師兄真係高人,澳洲呢次發達喇

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-1-15 12:17 PM 發表
芝麻話今年要凍死啲蝗蟲
你話d澳洲船員係蝗蟲,好涼薄呀師兄,你祖國芝麻係邊度架?

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-1-15 12:24 PM 發表
遇著百年難遇的寒潮⋯重死撐
台灣省真仆街,48小時死百幾人仲死撐,幫襯買d澳洲煤啦

引用:
原帖由 hamsomeking 於 2021-1-15 12:26 PM 發表

收款先落船?你究竟識唔識國際貿易點運作?如果澳洲佬已經收咗錢,點解仲唔拉貨走而要係度等清關?個個好似你咁柒?收咗錢唔使交貨都仲係度死等?

買家開 L/C, call full set D/O 入銀行,你關都未清到,點樣先可以收咗錢先落船?唔該你解釋吓
個柒頭識西咩? 咁大生意, 連COD都唔可能, 仲要advanced?

引用:
原帖由 peter925 於 2021-1-15 12:47 PM 發表

你哋?炒煤?衆籌搶錢就識
唔係吖, 黃畜炒媒好L叻架, 壹傳媒俾佢地$1.9買入炒L到依家 $0.24

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-1-15 12:55 PM 發表

中國人強極都要幫Trump含左4年撚
師兄, 乜你將呢位中國蔡女士D醜事周圍唱呀? 1月20日後trump就真係含得L喇, 不過唔有冇咁長命含4年啫

附件

WechatIMG116.jpeg(117.14 KB)

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-1-15 01:09 PM 發表

強國人停電就好幸福?有無澳龍食?咀炮沒用。
香江幾十年無停過電,隨時買到澳龍,看到笑了。
對黃畜黎講, 台灣冇停電, 48小時凍死百幾人幸福好多, 造福台灣殯葬業, 目不識丁嘅黃畜偷渡去台灣不愁生計

引用:
原帖由 SZwoman 於 2021-1-15 02:00 PM 發表
咁都好信,共匪就係死都唔認。死下啲國民有乜所謂,全部都係韮菜!
同意呀, 上星期美共和匪先推左5個國民去死, 個總統的確話冇乜所謂, 仲多謝支持者添, 美國韮菜好可憐

引用:
原帖由 -碌柚 於 2021-1-15 02:12 PM 發表

一名消息人士說:「中國鋼鐵業遊說政府,說他們需要澳洲產品,因為他們需要那種數量和質量,來生產可樂(罐)以至鋼鐵(等製品)。」

好快會傳出中國無可樂飲既新聞。。哈哈
係冇罐裝可樂飲, 好可憐呀, 只有膠樽裝可樂飲

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-1-15 08:28 PM 發表

我講自己嘅家香江,你講呆灣做乜?不過至少人地唔係無煤而凍死自己人先。
係呀,我同意你呀,無事無幹死百幾人都幸福吖嘛

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]