• 瀏覽: 44,171
  • 回覆: 476
  • 追帖: 1
+7
就算停電都唔用你啲煤,吹咩!最多點火水燈或蠟燭,玩大啲鑽木取火都得,中國人咩困難未遇過?

引用:
原帖由 清晨默默的留言 於 2021-1-15 04:36 PM 發表
船員可以燒炭圍爐取暖
50年都未燒完

引用:
原帖由 starr 於 2021-1-15 05:01 PM 發表
阻塞國際航道半年
唔好咁講喇,個賣家已經好慘,進退兩難,仲要比船租

「南華早報」: 中國重新考慮入口澳洲煤
https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3117871/china-australia-relations-imports-some-stranded-australian?

無事啦,大家都得益

屎輪眼聯盟

引用:
原帖由 2000168fan 於 2021-1-15 11:17 AM 發表
新聞公司報道,澳洲煤炭上市公司Whitehaven Coal昨日(1月14日)發表12月季度報告,表示中國的貿易限制措施,改變了海運煤炭貿易的流向。該公司說:「中國已用更高成本購入俄羅斯、印尼、南非等國家的煤炭,來取代其國內生產。」

澳洲煤炭不再運到中國,正尋找其他地方的客戶,包括印度、巴基斯坦和中東。傳統上,送到這些市場的貿易煤炭,最終目的地是中國。
Whitehaven說,中國買家的缺席,壓 ...
我不否定這是假新聞,就算是真的,也就是澳洲部份有腦的公司可以減少損失(並非增長),總不會全死的。

不過,禁令重挫澳洲煤炭的生意是肯定的。

乜各國唔係搶購回家燒咩 ? 

引用:
原帖由 hamsomeking 於 2021-1-15 10:47 AM 發表
澳洲佬之前咁串,而家抵你自食其果,屎眼聯盟中就最先篤盲你隻屎眼,啲煤炭留返你啲澳洲鬼燒炭用啦

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2850000/2852673/213_1024.png

即時新聞
財經
理財
科技
中國
國際
商業
移民百科
博客
TV
現在閱讀
【中澳關係】73艘澳洲煤船為卸貨等足半 ...
大陸佬自 high 傷身,有乜為,依家停電

大陸又冇扣留丶隨時可以走,等半年係叫On9

引用:
原帖由 錦毛鼠 於 2021-1-15 05:01 PM 發表
就算停電都唔用你啲煤,吹咩!最多點火水燈或蠟燭,玩大啲鑽木取火都得,中國人咩困難未遇過?
如果一個國家領導人好似你咁意氣用事,就仆街㗎喇,新聞都講咗,中國考慮重新入口澳洲煤,中國人要過新年,大家都想開開心心

https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3117871/china-australia-relations-imports-some-stranded-australian?

引用:
原帖由 小小明星123 於 2021-1-15 10:49 AM 發表
仲要頼死唔走
毛齒的袋鼠佬

澳洲大把人雖要D煤炭來燒炭,之后就可以用來火化

幹嘛不禁加拿大的?

叫美國幫你買左佢先合理。

引用:
原帖由 66infinity 於 2021-1-15 05:03 PM 發表

唔好咁講喇,個賣家已經好慘,進退兩難,仲要比船租
冇唔比佢走wor

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]