• 瀏覽: 8,047
  • 回覆: 84
【明報專訊】新冠病毒下的農曆新年難有大型慶祝活動,下月過年前不但無年宵市場,消息稱會取消初二煙花匯演,康文署日內會公布,即自去年反修例風波後,第二度取消新春煙花。至於年宵人流預料會轉至花墟,有區議員稱其調查顯示六成居民擔心花墟封路會助長傳播病毒,要求政府重新評估花墟封路安排及人數會否超負荷,並建議花店在歲晚提早在晚上10時停業。食物及衛生局亦呼籲年貨促銷活動的主辦機構留意空氣流通及人群分隔。

食物及衛生局副局長徐德義昨表示,不少市民可能要到處辦年貨,不少地方亦舉辦促銷活動,人流較平日多,或有大量顧客聚集。他促請主辦機構留意空氣是否流通,亦要妥善做好分隔人群的安排,或將部分活動安排在網上或分階段進行,減少聚集帶來的播毒風險。他建議市民縮短逗留時間,盡量選擇人流較少時段。

今年年宵市場取消,油尖旺區議員林兆彬擔心大量市民湧入花墟,增加人群聚集,「以往花墟將近迫爆,今年更難以想像」。他在本月9至13日間以電話短訊邀請街坊填問卷,有153名花墟街坊回覆,逾四成「不接受」或「非常不接受」農曆新年前夕的花墟封路安排,另約兩成半稱「一半半」。逾六成受訪者認為花墟封路會助長新冠病毒傳播,57.5%認為阻礙行人路,亦有近半數人認為阻礙交通及影響衛生。

林建議政府有限度開放各區年宵市場,可減其人數及開放時間,或在旺角洗衣街的前水務署用地或戶外球場辦花市,分散花墟人流;並要求政府重新評估花墟封路安排及人數會否超負荷。另外,他亦建議政府需要時限制花墟花店營業時間,年廿五至廿九要晚上10時前完成最後一單生意,除夕則可放寬至午夜。

過年買花高峰未至,花墟昨午人流已不少,大部市民均戴好口罩,但記者目擊一名執貨的花店職員口罩沒遮鼻,另亦見有人將口罩拉至下巴。

主要賣蝴蝶蘭的「花緣」負責人羅先生表示,花墟顧客都戴口罩,買完就走,相信染病風險不大,「今年花檔生意唔太好,最好唔好限制營業時間啦」,很多人放工到花墟買花,晚上11點都有生意,若限制10點關門應會少一成生意。

另一名不願具名的花墟商戶負責人稱,過年前是每年最掙錢的日子,不應限營業時間,加上職員晚上要執貨及搬貨,晚上關門難運作。

警方回覆稱,農曆新年期間會按經驗及因應現場情況在區內調派人手,採取適當人流管理及交通管制措施,確保公眾安全及公共秩序。食環署發言人表示,署方1月11日聽取了年宵攤檔代表的意見,會繼續與他們接觸,交代以其他方式銷售年花的進展。

真係人都癲!幾時先可以過返正常生活!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210115/s00002/1610647935699/初二續無煙花-區議員促審視花墟封路-指六成街坊憂封路助長播毒-要求評估會否超負荷

封埋花墟啦
唔識網購買花咩

又話疫情控制唔好, 又死都要出街...

唔爆到歐美咁, 都算係咁...

封嚟封去,聴到麻木

引用:
原帖由 脫褲製朋 於 2021-1-15 11:01 AM 發表
封埋花墟啦
唔識網購買花咩
網購買花?😒😒黎到殘花敗柳你要?

引用:
原帖由 annabb 於 2021-1-16 02:37 AM 發表

網購買花?😒😒黎到殘花敗柳你要?
買花一定要親身去架咩
做送花果d死晒?

肯定塞爆。

引用:
原帖由 脫褲製朋 於 2021-1-16 02:38 AM 發表

買花一定要親身去架咩
做送花果d死晒?
唔一定,新年初一擺花,佢十五先送到,你肯唔肯?
買盆水仙十五都未開花點算?
你估買紮花比女咩?
年花個個都要靚,唔係買黎仲咩?
送花就緊要啦,買大桃花唔通自己羅咩?
年輕人你太年輕了

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2021-1-15 10:45 AM 發表
【明報專訊】新冠病毒下的農曆新年難有大型慶祝活動,下月過年前不但無年宵市場,消息稱會取消初二煙花匯演,康文署日內會公布,即自去年反修例風波後,第二度取消新春煙花。至於年宵人流預料會轉至花墟,有區議員稱其調查顯示六成居民擔心花墟封路會助長傳播病毒,要求政府重新評估花墟封路安排及人數會否超負荷,並建議花店在歲晚提早在晚上10時停業。食物及衛生局亦呼籲年貨促銷活動的主辦機構留意空氣流通及人群分隔。

...
俗語稱:唔見棺材,唔流眼淚。
政府如果唔想令香港好似英美疫情現況咁惡劣的話,我建議放一副棺材在花虛中央,包保花墟唔會出現人山人海情況。

一日有曱甴傳播病毒,一日都是這樣。

買花可以早點買, 日日都可以買, 唔一定要果日去迫

香港人今次最抵死,自願檢測又唔做,七一及初選攪到一波又一波疫情,外國回流香港人及在港家人又唔自律嚴守隔離,自行隨手帶剪手帶盡出,去到行山口罩亂掉,聖誕也要出街聚集,日日當戴了口罩就無敵咁。

條暴徒區議員都係想搞花巿賣港獨野,咪扮防疫啦

引用:
原帖由 脫褲製朋 於 2021-1-15 11:01 AM 發表
封埋花墟啦
唔識網購買花咩
封啦,咁多人迫去嗰度,聽爆到七彩

應該封

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]