• 瀏覽: 9,068
  • 回覆: 48
  • 追帖: 1
+2
【明報專訊】新型冠狀病毒疫情期間,市民對消毒噴劑需求增加,不過消委會測試15款消毒噴劑產品,發現僅3款、即兩成消毒噴劑的殺菌及消除病毒效果,與75%酒精或1:99稀釋漂白水相若,有兩款更完全不能消除病毒感染性。消委會總幹事黃鳳嫺表示,是次檢測結果顯示消毒噴劑產品方便但質素參差,呼籲市民購買時看清楚成分及建議聲稱符合用途;又稱若只是一般環境消毒, 稀釋漂白水相對消毒噴劑較經濟、效能高及可靠。

消委會測試的15款消毒噴劑都聲稱具殺菌效能,9款標示以次氯酸為有效成分、3款標示為二氧化氯或氯氧化合物產品,其餘3款沒講清楚具體成分,只說明主要採用植物提取物製成。除「TOAMIT強效家居除菌噴霧」外,其餘14款樣本均表明能用於物件、環境、空氣消毒用途,以及消毒雙手。

消委會是次測試產品的殺滅大腸桿菌K12和金黃葡萄球菌的效能,並測試消除腺病毒感染的效能。結果顯示,「JcoNAT原生除菌液」、「美滴樂美滴樂-S天然消毒液(多用途配方)」、「AMÓFÌA多用途消毒噴霧」、「潔易淨抗菌消毒液」及「TOAMIT強效家居除菌噴霧」殺菌表現稍遜,未能同時有效對付大腸桿菌K12和金黃葡萄球菌,特別是「潔易淨」及「TOAMIT」細菌殺滅率更小於28%。

削弱病毒感染力方面,「SanitCare Plus+天然殺菌消毒噴劑」在產品包裝上聲稱能消滅99%病毒,包括新冠病毒、冠狀病毒及流感病毒,但結果顯示消除腺病毒感染效能表現為0%;另「TOAMIT強效家居除菌噴霧」同樣在消除病毒效能表現為0%;而「AQ Bio 天滌多功能滅菌配方GP200」則只有18.72%。對比75%消毒酒精及1:99稀釋漂白水,兩者分別能消除87.98%及99.83%病毒感染力。

JcoNAT回應稱,產品屬於搓手液(免沖洗),應以適用於衛生搓手產品的「清潔條件」測試,而非消委會選擇的「污穢條件」。

消委會回應表示,該產品說明用法表示既可消毒雙手,也可作一般或表面消毒之用。就一般及表面消毒用途,「污穢條件」也是慣常評價該類產品效能條件之一。

另亦有廠商質疑消委會測試一分鐘內的殺菌消毒能力,指測試時間過短。消委會研究及試驗小組主席譚鳳儀回應,測試仿照外國標準,「其實你見日常使用都不會這麼長時間,如果一分鐘內有效,能力相當理想」。

黃鳳嫺提醒市民,使用該類產品時,不宜直接向人體噴灑;在家居環境中長期及大量使用霧化消毒劑,或污染食物和飲品,增加誤服消毒劑或其殘餘物風險。另亦不要長期把消毒噴劑放在陽光下,並需留意產品使用期限。

唔係啊嘛?!原來消毒噴劑咁廢架!?

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210115/s00002/1610647937148/15消毒噴劑-八成效能遜漂白水酒精-兩款消除腺病毒效能表現0-消委籲看清成分用途

we paid so much for these products

後尾那三,錢花了晒落個樽設計度掛

有效能那3隻的同等科興疫苗

冇效能那12隻,等同美國,英國那堆垃圾疫苗連30%有效都達唔到

玩咗一年,而家先出報告🤣🤣🤣

日日谷廣告, HK$288/支。。如 1:99 漂白水。。

發了疫情財一年。。

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-1-15 10:04 AM 發表
多做多錯, 少做少錯, 唔做冇錯, 香港公務員金句。

商機無限。

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-1-15 10:04 AM 發表
消委會啲報告好大問題,每年都係接近8月15先出關於中秋節物品報告。
有啲食物未超標好心就唔好報啦,既然法律容許,憑乜話人啲嘢有問題。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-1-15 11:33 AM 發表

消委會啲報告好大問題,每年都係接近8月15先出關於中秋節物品報告。
有啲食物未超標好心就唔好報啦,既然法律容許,憑乜話人啲嘢有問題。
我同意太遲出嘅報告,對消費者無幫助,係中伏嘅已經中咗。😅

不過,我認為消委會報告係協助消費者選擇最佳性價比嘅產品,同法例標準無關的。

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-1-15 11:47 AM 發表

我同意太遲出嘅報告,對消費者無幫助,係中伏嘅已經中咗。😅

不過,我認為消委會報告係協助消費者選擇最佳性價比嘅產品,同法例標準無關的。
有啲有害物質冇辦法清零,又或者標準機構係容許某添加物所佔成份而不損健康,消委會憑乜權威去制另一種標準。有超標你可以標出嚟畀消費者留意,做多咗好似製造恐慌。

我只用小型噴霧器噴酒精.平靚正.

引用:
原帖由 DoomHK 於 2021-1-15 10:42 AM 發表

多做多錯, 少做少錯, 唔做冇錯, 香港公務員金句。
係全世界大企業員工及公務員金句.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]