• 瀏覽: 11,290
  • 回覆: 144
+2
【明報專訊】兩公務員工會日前去信財政司長陳茂波,要求《財政預算案》額外寬免公務員的薪俸稅。公務員工會聯合會總幹事梁籌庭認為,目前本港經濟困難,公務員應與市民同舟共濟,只有公務員獲寬免稅務會遭其他市民「鬧爆」,「肯定會被人說貪得無厭,我不想這樣」。四大會計事務所之一羅兵咸永道會計師事務所昨表示,預計2020/21財政年度利得稅及薪俸稅收入約為1870億元,低於政府預期的1980億元。
政府紀律部隊人員總工會及香港公務員總工會日前於信中稱,公務員「消費意欲理論上比任何人高」,減免稅項便能刺激經濟。梁籌庭認為,市民會質疑「點解公務員有這些優惠,都是服務市民啫,(公務員)有固定收入,消費、刺激經濟是應該的」,他說減稅建議應擴至全民,「無理由我們比一般打工仔優先」。被問對預算案期望,梁冀政府多放資源在房屋政策,他對公務員加薪不感樂觀,但稱如遭減薪會引起大反對。

呢D不公政策都敢提出...擺明想挑起政府同非公務員市民的矛盾......

咁講法有錢人咪更應該減稅去刺激高消費?

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210115/s00002/1610647941507/兩公務員工會爭免薪俸稅-梁籌庭-無理由我們優先

大叫攬炒已失業嘅,交乜稅

點解公務員可以免薪俸稅?論點係邊?

梁籌庭代表香港公務員工會的勞方權益總幹事,是香港著名的工運人士。(轉載於維基)
明白哂原來又係隻蟥曱甴
----------------------------------
sorry冇睇內文,原來梁籌庭認為,市民會質疑「點解公務員有這些優惠,都是服務市民啫,(公務員)有固定收入,消費、刺激經濟是應該的」,他說減稅建議應擴至全民,「無理由我們比一般打工仔優先」。

今次撐梁籌庭

痴線,呢啲所謂人民公僕真係炒晒好過。

引用:
原帖由 hkrking 於 2021-1-15 07:46 AM 發表
痴線,呢啲所謂人民公僕真係炒晒好過。

引用:
原帖由 賢豬 於 2021-1-15 07:26 AM 發表
點解公務員可以免薪俸稅?論點係邊?
員工福利。大把私企幫員工交稅,你吾知啫!

你地班人WFH已經等同放假啦仲已經唔駛做有糧出,仲要免稅唔L係呀

會唔會是個陰謀,挑起群眾對立?

引用:
原帖由 milkylok 於 2021-1-15 10:06 AM 發表

員工福利。大把私企幫員工交稅,你吾知啫!
公司幫員工交同免交別好大喎,一個免交,一個需要交你唔識分?
公司幫員工交,即係都要交稅,而家佢地係要求免稅喎,唔洗交稅俾政府喎,唔識分?

扣返WFH D人工先

限聚措施之下市面人流減少,
免了稅都不會有消費意欲。

引用:
原帖由 workdboy169 於 2021-1-15 10:21 AM 發表
扣返WFH D人工先
呢個讚同喎

加稅就差唔多

引用:
原帖由 賢豬 於 2021-1-15 07:31 AM 發表
梁籌庭代表香港公務員工會的勞方權益總幹事,是香港著名的工運人士。(轉載於維基)
明白哂原來又係隻蟥曱甴
食住長糧玩野
國安廳要搞搞佢囉

主題標籤 #陳茂波
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]