• 瀏覽: 11,310
  • 回覆: 144
+2
挑撥多,總有人為恐天下不亂

靜觀其變

減薪咪可以交少啲稅囉,減多啲仲可能唔使交

引用:
原帖由 小小明星123 於 2021-1-15 10:13 AM 發表
你地班人WFH已經等同放假啦仲已經唔駛做有糧出,仲要免稅唔L係呀
WFH係唔等於放假架!我放假係可以熄手機,去跑山,WFH唔可以!反而我屋企水電費同廁紙都用多咗,我係唔係可以claim番公司?

引用:
原帖由 milkylok 於 2021-1-15 10:06 AM 發表

員工福利。大把私企幫員工交稅,你吾知啫!
大把?邊間?
講到咁大把,唔使多比你數5間「私企」係幫雇員交薪俸稅

僱員的稅務責任
https://www.gov.hk/tc/residents/taxes/salaries/salariestax/employeeobligations.htm

㸃解要免稅?公務員已是有工開了,不應免稅!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-15 07:14 AM 發表
【明報專訊】兩公務員工會日前去信財政司長陳茂波,要求《財政預算案》額外寬免公務員的薪俸稅。公務員工會聯合會總幹事梁籌庭認為,目前本港經濟困難,公務員應與市民同舟共濟,只有公務員獲寬免稅務會遭其他市民「鬧爆」,「肯定會被人說貪得無厭,我不想這樣」。四大會計事務所之一羅兵咸永道會計師事務所昨表示,預計2020/21財政年度利得稅及薪俸稅收入約為1870億元,低於政府預期的1980億元。
政府紀律部隊人 ...
點解公墓員要有特權? 

引用:
原帖由 milkylok 於 2021-1-15 10:06 AM 發表

員工福利。大把私企幫員工交稅,你吾知啫!
係呀!成個中國所有打工仔都係公司幫員工交,我都係老婆幫我交我唔使自己交,你都可以叫人幫你交。稅局唔理你總之有交就得。

公務員已經有公屋,長俸,生仔住院優先等等,經濟差對佢地影響最少?凍薪但仍有得跳point? 又少被炒壓力?再免稅實在太不公平

好多唔駛開工有糧出,仲要免稅?冇野下嘛?

佢地太貪, 巳經日日HOME OFFICE, 糧巳照出, 重不想交稅.

引用:
原帖由 dannyocean 於 2021-1-15 12:29 PM 發表
直接唔交阿笨

鐵飯碗仲要咁衰9格
唔交會喺份糧到扣,再加罰款同行政費架,我有老闆試過

引用:
原帖由 巴巴先生 於 15-1-2021 07:14 AM 發表
【明報專訊】兩公務員工會日前去信財政司長陳茂波,要求《財政預算案》額外寬免公務員的薪俸稅。公務員工會聯合會總幹事梁籌庭認為,目前本港經濟困難,公務員應與市民同舟共濟,只有公務員獲寬免稅務會遭其他市民「鬧爆」,「肯定會被人說貪得無厭,我不想這樣」。四大會計事務所之一羅兵咸永道會計師事務所昨表示,預計2020/21財政年度利得稅及薪俸稅收入約為1870億元,低於政府預期的1980億元。
政府紀律部隊人 ...
只有公務員獲寬免稅務太唔公平,一定會遭市民「鬧爆」
不如向所有公務員派發一萬蚊宣誓津貼啦,宣誓要冒風險的,咁市民冇聲出

引用:
原帖由 賢豬 於 2021-1-15 07:31 AM 發表
梁籌庭代表香港公務員工會的勞方權益總幹事,是香港著名的工運人士。(轉載於維基)
明白哂原來又係隻蟥曱甴
----------------------------------
sorry冇睇內文,原來梁籌庭認為,市民會質疑「點解公務員有這些優惠,都是服務市民啫,(公務員)有固定收入,消費、刺激經濟是應該的」,他說減稅建議應擴至全民,「無理由我們比一般打工仔優先」。

今次撐梁籌庭
咪係囉,啲仆街講野都無ground既,甚至係亂屈人地.呢個姓梁既都唔知乜水,但係都唔可以亂屈佢咁仆街,人地梁生都唔認同公墓園免薪俸稅喎

引用:
原帖由 小小明星123 於 2021-1-15 10:13 AM 發表
你地班人WFH已經等同放假啦仲已經唔駛做有糧出,仲要免稅唔L係呀
咁你含家快D去考,不過垃圾係考不到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]