• 瀏覽: 18,113
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
+11
引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-14 09:14 PM 發表

兩大西苗報告都係自家人出, 反而科興嘅報告就由第三方出, 你會信邊個?
對,傻既先信自已人既報告,佢地自已一定搵個最有利既計算方法黎話自已d藥最有效。反而科興就由第三方搞出黎,仲要係幾個第三方既國家,均真好多。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-15 10:04 AM 發表

唔係八十幾,係95%!
但英國佬唔係咁講,話係29%打下。實際係幾多,就等英美兩兄弟拗掂先。如果個報告係係第三方國家做,數字可能仲離譜。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-15 10:34 AM 發表

你講緊乜?
人地講緊老美同巴西既計算方法同 sample 採用可能不同架。老美果個特登exclude左幾千個有些少病徵既試驗對象,當哂佢地無中招,可能個肺無花就唔當中招啦。其實,為何當初唔一早做下核酸檢查呢,做左就知道應該加番幾多落個pool度,總好過全部exclude啦。依家咪俾人以100%計,得出29%咯。其實真實數字應該多過29%,相信去到40-60%都有既。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-15 11:12 AM 發表

「老美果個特登exclude左幾千個有些少病徵既試驗對象,當哂佢地無中招」

錯!只係冇將3410個有病徵 (CDC Defined Symptoms),但 PCR 檢測陰性嘅人計入內。乜檢測陰性都要計嘅咩?  咁香港每日個案咪多好多? 20個變2000個?科興會唔會公佈埋有幾多有病徵但檢測陰性?使唔使當確診計埋?

如果我有少少發燒,交樣本瓶俾政府化驗,結果係陰性,係咪都要當 ...
你懂乜呢。現在最大既爭論點係,老美既報告,有疑似既病徵既人數係確疹者20倍之多,僅憑無發燒同測一次核酸陰性就將咁大數量既准確疹者排除在外。不合科學,因為知道有許多隨後都會轉正(而事實上後來許多疑似都真係轉左正)。如果唔係,中國大陸就唔需要有隔離14日,甚至係21日既措施啦。另所謂既確疹者,唔係淨指核酸係陽性咁簡單,按中國既標準,就算係陰性,如果CT肺影像見到有病理反應,都一律俾確定為確疹者,因為佢地驗多幾次下,最終都會變左陽啦。呢3千幾人有無咁既反應先。我諗佢地CT都無做啦。所以,講乜數字都係有d假,大家用不同計算方法都可舞高弄低。老美高,係因為佢地自已人做番,科興低,因為巴西想做低d掛。另巴西檢驗對象主要係醫護人員,根本中招風險就會高過老美幾倍啦,老美只係一般大眾咋。信數字,不如信口碑咪仲好。搵隻唔會打死你打殘你,緊要過數字高呀,最多咪打多幾支咯,好過一支奪命。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-15 04:31 PM 發表

「就算係陰性,如果CT肺影像見到有病理反應,都一律俾確定為確疹者」

唔好喺度吹喇! 剛剛相反,大陸唔跟WHO標準,檢測到陽性但冇病徵就唔當確診!

一個二個成日拎住期刊副編輯篇「大作」嚟打飛機,你 Google search 吓 "BioNTech 29% efficacy" 睇吓有幾多嘢,幾乎冇!點解?因為不值一提囉!

有病徵唔係好難㗎,自己 search 吓 ...
鬼叫老美自已做番個報告咩,俾多幾個第三方國家黎run,就唔洗俾人話係假啦。依家,好啦,豪無公信力咯,兼且負評愈黎愈多,啦,岩岩先整死左20幾norway老人,唔打支針,人地本來生勾勾架。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-15 05:30 PM 發表

今次你啱,我絕對同志意! 科興搵巴西做測試真係非常 ----- 有效率50.38%! 我信到十足十!
今次同意你,將幾個第三方國家既數據拉云黎睇,科興就非常有公信力啦,唔怕有個(乙水)俾人踩。依家,老美呢隻依家威啦,毒過隻病毒,一針奪命無拖拉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]