• 瀏覽: 18,023
  • 回覆: 159
  • 追帖: 1
+11
引用:
原帖由 johnlong18 於 2021-1-14 08:13 PM 發表
巴西布坦坦生物醫學研究所(Butantan Institute)在上周公布高達78%的科興疫苗有效率後,澄清該疫苗「總體有效率」為50.4%,說法混亂引起外界批評

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210114/426403934056222720720941.jpeg/R-rtI2E8sQ0WwmPZvk5rWmHnGfXJ74JEv7svGL-7Lxg?v=w1280r16_9
普通人色條毛咩。世衞都過到,有咩問題

引用:
原帖由 笑看流浪犬 於 2021-1-14 09:00 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=eAoOJP5mBCY
錯!只係質疑輝瑞冇將有病徵,但 PCR 檢測陰性嘅人計入內。乜檢測陰性都要計嘅咩?  咁香港每日個案咪多好多?

如果我有少少發燒,交樣本瓶俾政府化驗,結果係陰性,係咪都要當確診?

唉!算把啦,點樣捩橫折曲都冇用㗎啦。夾硬話全部檢測陰性都要當係假陰性,當確診

你有冇發覺 search 呢則報導,結果大部份部係中文媒體,冇乜外媒報導?一篇1月4號嘅文章,登出成個星期有多,你 search "BioNTech efficacy 29%" 係搵唔到嘢! 原因好簡單,語不驚人死不休,不值一提!根本冇人引用!

唔好再散播不實言論,乜嘢「用嚴格標準」混淆視聽喇!

Ricardo Palácios, medical director of clinical research at Butantan, said the lower efficacy rate (of Sinovac Vaccine 科興) was caused by the inclusion of patients who were infected with the novel coronavirus but only displayed “very light” symptoms.

Phase 3 trial data for the US-based Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine, for example, gives a 95 per cent efficacy rate. The 44,000 volunteers, all of whom had tested negative for Covid-19, included 3,410 participants who displayed Covid-19 symptoms and were not included in the total efficacy rate, according to a US Food and Drug Administration report. In the unlikely event that all of those 3,410 had been false negatives, the total efficacy rate would drop to below 30 per cent.

https://www.scmp.com/news/china/science/article/3117471/coronavirus-brazil-reports-more-modest-504-cent-efficacy-chinas

若兩款疫苖都是由同一個機構用同一個標準進行測試,那數據比較起來才有意思。
現在只能看實際使用的效果。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-1-14 09:02 PM 發表

造假又未必
造數就難免
數,從來是造出來
毒媒選擇性報導,變相抹黑

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-1-14 08:15 PM 發表
科興100%防重症冇幾何見傳媒報
重症100%
咁預防幾多%
香港七百幾萬人有幾多個重症?

引用:
原帖由 笑看流浪犬 於 2021-1-14 08:58 PM 發表
整體有效性
牛津阿斯利康疫苗有效性為27.3%,
輝瑞29%,
大陸科興50.4%
即係所有疫苗都係廢

科興或者不是最好有效率的一支
但現在來看應是副作用最小最安全的一隻。
即然100%預防重症,我還是選擇打科興疫苗。

如果科興有100%都唔關曱甴事啦,比美國毒藥佢地打就啱架啦

引用:
原帖由 allgoals 於 2021-1-14 10:20 PM 發表
100%?  弊在宜家得一半多啲啲呢!

引用:
原帖由 allgoals 於 2021-1-14 10:20 PM 發表
但香港班磚家又話建議老人家打輝瑞。
我屋企都有老人家,所以搞到我宜家都有D亂!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-14 10:23 PM 發表

100%?  弊在宜家得一半多啲啲呢!
有幾多又關你地曱甴咩事?打返美國支毒針啦

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2021-1-14 10:18 PM 發表

重症100%
咁預防幾多%
香港七百幾萬人有幾多個重症?
即系打左科興, 中左新冠都一定唔洗入ICU

咁仲唔夠?

引用:
原帖由 allgoals 於 2021-1-14 10:26 PM 發表

有幾多又關你地曱甴咩事?打返美國支毒針啦
我崇優,邊隻掂就揀邊隻,唔似藍屍咁盲目。

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-1-14 10:27 PM 發表

即系打左科興, 中左新冠都一定唔洗入ICU

咁仲唔夠?
唔夠

引用:
原帖由 johnlong18 於 2021-1-14 08:13 PM 發表
巴西布坦坦生物醫學研究所(Butantan Institute)在上周公布高達78%的科興疫苗有效率後,澄清該疫苗「總體有效率」為50.4%,說法混亂引起外界批評

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210114/426403934056222720720941.jpeg/R-rtI2E8sQ0WwmPZvk5rWmHnGfXJ74JEv7svGL-7Lxg?v=w1280r16_9
"事實上,全球各款新冠疫苗都未完成第三期臨床測試及公開全面數據,聲稱有效率達95%的輝瑞疫苗同樣面臨質疑。"
之前有條友話輝瑞有晒報告喎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]