• 瀏覽: 1,152
  • 回覆: 14
147名共和黨議員上周三點算選舉人票期間,拒絕承認拜登當選總統,國會暴動後,多間美企相繼宣布停止捐款予有關議員........

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202101/14/AP5fff9cc0e4b0553aff398c96.html

特朗普成功向拜登「晒馬」,警告拜登勿對特朗普家族亂來,不過卻將自己的政黨推向死路了。

拜登就職前,各路人馬表態時間

金主受了4年氣🤔🤔

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-1-14 08:45 PM 發表
拜登就職前,各路人馬表態時間
一朝天子一朝巨,英女蝗祖先都係咁,鬥輸送斷頭台。

點解西方議員可以收企業捐款?香港議員得嗎?公務員連利士都唔收得。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-1-14 08:50 PM 發表
點解西方議員可以收企業捐款?香港議員得嗎?公務員連利士都唔收得。
得. 仲要袋住先都得.

引用:
原帖由 加燦 於 2021-1-14 10:16 PM 發表

得. 仲要袋住先都得.
公務員收利是都是袋住先,退休後先拆!

雙重標準

煽暴不可原諒, 我知丫, 係黃黃人攪左一年都咁無知0者

尾國黑金政治

為財團服務。

一大巴摑香港班黃屍……

美商會斥煽暴議員「不可原諒」,但香港被國際視為政治打壓喎

煽暴議員不可原諒, 犯民狗真係罪該萬死 

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-1-14 08:50 PM 發表
樓主單新聞我唔清楚,但係美國競選捐款可以好古怪。

近年美國有「超級政治行動委員會」。如果某人參選,其他人可以成立一個超級政治行動委員會支持佢參選,只要同佢「獨立」,財務、行動上唔受佢指揮、冇協調等等,就可能隨便收企業、個人捐款,收幾多都得。

咁樣容易走法律罅,而且冇經費上限,對少錢嘅人好唔公平。

詳見:
https://en.wikipedia.org/wiki/Independent_expenditure

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]