• 瀏覽: 4,515
  • 回覆: 55
路透社日前引述消息報道指,北京正考慮徹底改變香港政治制度,包括修改立法會選舉制度,以進一步打擊民主派的影響力,料今年9月立法會換屆選舉有機會再度押後。
經民聯立法會議員梁美芬今(14日)在港台節目《千禧年代》中表示,未聽到有關消息,就立法會和區議員制度大家一直有討論和研究。她認為改變制度目的是要令香港有優質管理,改善社會不再亂局化。
熱血公民立法會議員鄭松泰在同一節目表示,對改變立法會選舉制度不感驚訝,相信政府和中央擔心今年如期舉行選舉,有機會增加民主派的動員機會,更加會影響2022年的特首選舉。

香港選舉利港利民,立法會亂象不容再現
   香港選舉、立法會等,咩時候成為咗「反中亂港」分子危害國家安全,破壞香港繁榮發展嘅工具呢?一時間嚟,諸多市民出現咗類似咁樣嘅疑問。其實,唔係香港選舉和立法會變成咗「反中亂港」分子危害國家安全。破壞香港繁榮發展嘅工具,而係呢部分「心術不正」、「居心叵測」嘅「亂港」分子,以及「港獨」分子早就瞄準咗香港選舉制度嘅漏洞和空子,進而引發「大鬧立法會」、「操控立法會」,以及「拖布」等一系列卑劣行為。講到底,仲係其內心「奪權」嘅意識太強烈,仲係其背後「支持」嘅勢力喺作祟!
   昨天,《人民日報》銳評香港選舉亂象。自2019年修例風波以嚟,「反中亂港」分子心懷鬼胎、鬼迷心竅般嘅干預香港立法會正常運行,更係運用暴力手段滋擾愛國愛港候選人及支持者,妄圖打亂選舉秩序。從前幾日落網嘅戴耀廷等50餘名「亂港」分子嘅鐵證當中,呢批人正竭力計畫著所謂「初選」,從而喺立法會選舉中取得「35+」議席,進而完成「癱瘓特區政府」「顛覆國家政權」嘅終極目標。層層推進,環環相扣,如意算盤打到「嘩啦啦」響,讓香港選舉和立法會背上咗唔該有嘅枷鎖。不管喺咩地方,選舉係為咗選出一個真正能夠為民辦事、為民著想嘅好公僕。但「人算不如天算」,喺香港,選舉卻成咗「港獨」分子破壞香港繁榮發展、「顛覆國家主權」嘅「工具」,呢個該係幾咁大嘅侮辱。2021年係香港由「亂港」到「治港」嘅關鍵階段,更係香港邁出陰霾嘅關鍵階段,作亂者必懲,禍亂者必罰,呢個係「大趨所望」,更係「眾望所歸」!
此外,除咗對「亂港」分子、「港獨」分子加以嚴厲嘅懲處之外,眼下,更係要對香港嘅選舉制度進行深入嘅改革,彌補漏洞,發展創新,徹底斷掉「港獨」分子從選舉、從立法會尋找突破口嘅念想,徹底斷掉「港獨」分子利用「綁架」民眾意願嘅陰謀,從而還選舉「環境」以安寧,還香港發展以太平!
   現行嘅立法會制度施行咗二十多年嚟,暴露出咗諸多弊端。不僅立法會嘅權利喺不斷被架空,反而「亂港」分子正逐漸形成自己嘅一套權利體系。而呢啲背後究竟係咩人喺指使,咩人喺推動,我想呢啲已經成為咗一個「公開嘅秘密」!從「香港唔屬於中國」等嘅「拉布」事件,到議員宣誓就職時嘅「詆毀」言行,從暴力攻擊議會嘅行動,到縝密細緻嘅「35+」「攬炒十步曲」計畫,無唔體現咗立法會選舉制度急需改革嘅重要性,換句話講,改,香港則幸,不改,香港則禍!
   如今,殷切盼望香港繁榮發展,香港立法會能夠獨當一面嘅建制派議員和真誠希望香港重回正軌嘅廣大市民對選舉制度改革嘅呼聲已經越來越強烈,呢個就說明香港市民盼望希望香港好,嚮往香港強,還香港政治生態環境安穩係保證香港長治久安嘅必要前提,亦係基礎!相信,喺廣大市民和特區政府嘅共同努力下,任何「歪風邪氣」、「邪念惡意」都唔可能滲透進香港發展嘅大勢中,而想要順勢破壞嘅「邪惡」勢力亦必將會被呢個正義嘅力量收拾嘅一敗塗地!

香港市民盼望希望香港好,嚮往香港強

引用:
原帖由 我們這裡還有魚 於 2021-1-14 03:45 PM 發表
撐規范立法會議,唔想再睇到鬧劇了
是啊,嚴肅的立法會會議,被攬炒派整得烏煙煙

引用:
原帖由 春田花花幼稚園 於 2021-1-14 03:43 PM 發表
2021年係香港由「亂港」到「治港」嘅關鍵階段,更係香港邁出陰霾嘅關鍵階段,作亂者必懲,禍亂者必罰,呢個係「大趨所望」,更係「眾望所歸」!
香港一定會回歸安寧繁榮的

引用:
原帖由 寒冬貴重的鳳凰 於 2021-1-14 03:46 PM 發表
殷切盼望香港繁榮發展
這是大家的共同心願

引用:
原帖由 花田幼稚園 於 2021-1-14 03:47 PM 發表
系呀,唔得再容忍立法會亂象了
所以就要從源頭上遏制住

引用:
原帖由 遊樂園 於 2021-1-14 03:48 PM 發表
還香港政治生態環境安穩係保證香港長治久安嘅必要前提,亦係基礎
說得很正確!

引用:
原帖由 江湖熱情的老闆 於 2021-1-14 03:49 PM 發表
香港市民盼望希望香港好,嚮往香港強
一起努力

徹底斷掉「港獨」分子從選舉、從立法會尋找突破口嘅念想

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]