• 瀏覽: 4,407
  • 回覆: 59
引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-1-14 02:50 PM 發表
保安局局長李家超接受鳳凰衛視訪問時表示,英國國民海外護照BNO只是旅遊證件,不會享有任何領事保護。英國政府改變BNO的處理手法,如果中央對BNO的態度及處理作出任何決定,特區政府當然積極配合。 對於立法會前議員許智峯宣布流亡,有外國政客曾協助。李家超說,任何人無論背景是甚麼,香港法律如果是適用,會按...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1570381_1_L_20210114142735.jpg
其實應該取消雙重國藉

尼啲屬於外交問題
阿爺話事都好應該

引用:
原帖由 workdboy169 於 2021-1-14 03:36 PM 發表

林鄭一家應該係BC而家針對BNO,對高官權貴冇影響
依家中央會唔會順便KO 埋 雙國籍問題先大影響嘛...
林鄭家人有BC, 所以可能要佢揀 保留(放棄BC)或會自動取消香港永久居民身份

香港真係乜都等中央出手

脫歐後英國佬想利用BNO吸金
假設每個家庭帶5球過去生活
又唔准拎英國福利
真係一大舊肥豬肉

阿爺要截停黃人收兩邊茶禮
不過總有傻仔會仆過去
5+1年之後又死死地氣一無所有返香港

引用:
原帖由 kid_a 於 2021-1-14 03:44 PM 發表

林鄭家人有BC, 所以可能要佢揀 保留(放棄BC)或會自動取消香港永久居民身份
認真, 即使要林鄭家人放棄香港居民身份, 對佢地又有咩咁大影響?
我就當佢地等同外國人, 一樣可以在香港生活, 工作, 做生意
只係沒有投票權, 唔可以享用公營教育,醫療,房屋,以及社會保障, 例如綜援.....

又或者掉轉, 放棄英國國籍, 賣晒英國資產返香港, 又有咩難度?
好多人經常攞特首及高官家人來說事, 真係咁做, 你估係高官家人大鑊D, 還是YC大鑊D?

中央出手BNO問題,特區政府又係等指示,去配合咩都唔做

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-1-14 04:02 PM 發表

認真, 即使要林鄭家人放棄香港居民身份, 對佢地又有咩咁大影響?
我就當佢地等同外國人, 一樣可以在香港生活, 工作, 做生意
只係沒有投票權, 唔可以享用公營教育,醫療,房屋,以及社會保障, 例如綜援.....

又或者掉轉, 放棄英國國籍, 賣晒英國資產返香港, 又有咩難度?
好多人經常攞特首及高官家人來說事, 真係咁做, 你估係高官家人大鑊D, 還是YC大鑊D?
係架...係無咩問題架.
照你咁講無呢樣無果樣都無問題就無問題架喇....仲會有咩問題啫!?

引用:
原帖由 andlong 於 2021-1-14 04:04 PM 發表
即係癈官依家只係返工打咭座到夠鐘打咭就收工...

班垃圾以後無得返來攞着數了😏

咪係又係等中央出手?

等班BNO過咗英國先搞成全英國收晒班BNO等佢無得退駄

引用:
原帖由 andlong 於 2021-1-14 04:04 PM 發表
呢d特區話唔到事架一定係要中央先可處理

引用:
原帖由 車頭燈大師 於 2021-1-14 03:06 PM 發表
問過林鄭未?佢啲英藉家人點算?
你認為佢地咁窮?為咗被降格為香港居民,攞唔到政府福利,就要生要死嗎?黃人思想,果然另樹一格喎。何況,佢地祗要係香港再住滿七年,就可取回香港永久居民身份啦。

引用:
原帖由 kid_a 於 2021-1-14 03:44 PM 發表

家人如果唔係貪香港政府福利,基本變非永久居民,對佢地有幾大影響呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]