• 瀏覽: 4,863
  • 回覆: 86
引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-1-14 03:19 PM 發表

要客觀去睇.............2020年疫情爆發.........很多醫療產品出口..........未來2021年會一樣嗎...!!
世界經濟進入寒冬.........之前是因為政府大量放水及補貼支撐西方經濟.....!!

理論上如果真的正常經濟增長.......入口的增長會快過出口的增長......!!
另一方面是人民幣的升值...........一定程度打擊出口的競爭力. ...
​你話:「中國經濟未必倒退........但最少會停滯緩慢增長..........穩重保守點對中國有好處.....!!」

世界銀行預計中國2021年經濟增速將攀升至7.9%。
來源:
https://news.un.org/zh/story/2021/01/1075092

可能你準過世界銀行啦。

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-1-14 03:19 PM 發表

要客觀去睇.............2020年疫情爆發.........很多醫療產品出口..........未來2021年會一樣嗎...!!
世界經濟進入寒冬.........之前是因為政府大量放水及補貼支撐西方經濟.....!!

理論上如果真的正常經濟增長.......入口的增長會快過出口的增長......!!
另一方面是人民幣的升值...........一定程度打擊出口的競爭力. ...
你諗到嘅大陸諗唔到咩?大陸就係知道明年或將來幾年外國經濟不景,所以至大搞內循環,唔好同我講係美國制裁,美國制裁咗成年幾啦,出口數字就證明美國人離唔開中國貨…

妖,又賺多5000幾億,都唔知點使…

引用:
原帖由 喎牛 於 2021-1-14 02:39 PM 發表
中國海關總署數據顯示,以美元計價,去年出口按年升3.6%,進口跌1.1%,貿易順差5350.3億美元。 單計去年12月,出口按年升18.1%,好過市場預估的15%,增速較11月的21.1%減慢。至於進口升6.5%,亦好過市場預估的5%。貿易順差781.7億美元。 以人民幣計價,中國去年出口按年升4%,進口跌0.7%,貿易順差近3.71萬億元。進出口總值創紀錄新高。 至於去年12月以人民幣計的出口升 ...
曱甴又玻璃心了.崩潰論又要再吹了!

引用:
原帖由 Thank_777 於 2021-1-14 03:08 PM 發表
中共國年年崩潰
年年都吹.真係佩服班仆街咁有毅力

引用:
原帖由 必佬 於 2021-1-14 03:15 PM 發表

今個月仲未有人講中國崩潰,死曱甴又唔開心了,請安慰一下死曱甴嘅弱小心靈
好似連天下圍中都無埋

引用:

最大原因係全世界得大陸可以全力生產其他國家唔係停擺就係得番5~6成生產力睇個款起碼仲有1年玩

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-1-14 03:37 PM 發表

這熊孩子真是......!!
過去中國都是保8%增長............後來調整為保6%............現在年增長是4%........你說呢.......!!
基數越大增速自然越慢架啦!

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-1-14 05:16 PM 發表

好簡單

隻1919 由低位$2 半年升到高位$11
半年升左5 倍

個班成日叫支爆既港人仲on99 等支爆
據聞,美國呢兩三個月都好大鑊。很多船在長堤等泊位,皆因卸吾切貨。
原因
疫情影響司機工作量。
缺少拖架,即係拉貨去內陸但無貨返去碼頭。
誰是最大進口國冇謂講咯。

美國碼頭的吞吐量本來就屎,加上鐵路網又渣,很多時靠貨櫃車跑公路。

引用:
原帖由 team123456 於 2021-1-14 06:50 PM 發表

好似連天下圍中都無埋
仲有,不過由曱甴口中嘅圍插,變成圍住中國走,互惠共贏。

引用:
原帖由 team123456 於 2021-1-14 06:50 PM 發表

好似連天下圍中都無埋
其實真係比佢地講中左
的確是天下圍中

全天下都圍住中國工廠催單

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-1-14 06:03 PM 發表

以你這種說法,西方社會應該出現人吃人了吧?
那倒不至于,西方自有辦法應對,
那就是:放任新冠病毒殺死窮人,老人,
殺得越多的窮人老人,剩下的人的平均生產力就越高,活力就越強  

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]