• 瀏覽: 4,868
  • 回覆: 86
引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-1-14 03:37 PM 發表

這熊孩子真是......!!
過去中國都是保8%增長............後來調整為保6%............現在年增長是4%........你說呢.......!!
經濟增速與經濟體量成反比, 乃合理經濟現象, 有咩需要說?
就等於, 越接近光速, 加速所需既能量就越大, 此乃熊孩子都識既基本知識

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-1-14 03:13 PM 發表

按年"只"升3.6%

根本就係支爆
唔好問點解
某些西方大國負數,係咪要滅國。

2020 中國是極少數有増長的國家。
依我的了解,一月份(即春運前),趕貨出口也很強競,入口保持平穩。本月隨著工業前期的半製成品完工,用電壓力減少。
春節後吉櫃回流,也會帶動三丶四月出口升覆。
我對 2021 樂觀,買家現在要下四五六七月的出口單了,疫情下要考慮每國的生產力。

引用:
原帖由 6674 於 2021-1-14 04:18 PM 發表
2020 中國是極少數有増長的國家。
依我的了解,一月份(即春運前),趕貨出口也很強競,入口保持平穩。本月隨著工業前期的半製成品完工,用電壓力減少。
春節後吉櫃回流,也會帶動三丶四月出口升覆。
我對 2021 樂觀,買家現在要下四五六七月的出口單了,疫情下要考慮每國的生產力。
好簡單

隻1919 由低位$2 半年升到高位$11
半年升左5 倍

個班成日叫支爆既港人仲on99 等支爆

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-1-14 03:42 PM 發表

經濟增速與經濟體量成反比, 乃合理經濟現象, 有咩需要說?
就等於, 越接近光速, 加速所需既能量就越大, 此乃熊孩子都識既基本知識
經濟不是獨自存活的東西............經濟是共同生存中競爭弱肉強食.....市場上大家配合發展起來..!!

現在世界的經濟如同斷層..........食物鏈失去幾個層面........最後造成無論是什麼層面都會受影響....!!
簡單來說.......歐洲經濟衰退.......美國經濟衰退..........中國及亞洲很難獨自快速增長.....!!
例如草原的獅子太多.......羚羊急速減少...........最後獅子會互相殘殺........整個草原的動物會減少....!!

題外話,看好大陸晶片業和新能源,未來中央要突破的產業

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-1-14 02:44 PM 發表
別被騙............前幾個月貨櫃箱缺乏..........加上海上天氣問題..........工廠積壓大量貨物...!!
12月才追回過去的數..........現在只是疏通過去的積壓..........!!

未來都要看中國內循環的如何............這數字水份太多.....!!
貿易數有得吹既咩

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-1-14 03:13 PM 發表

按年"只"升3.6%

根本就係支爆
唔好問點解
爆升同外國爆買中國貨,都係爆

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-1-14 14:44 發表
別被騙............前幾個月貨櫃箱缺乏..........加上海上天氣問題..........工廠積壓大量貨物...!!
12月才追回過去的數..........現在只是疏通過去的積壓..........!!

未來都要看中國內循環的如何............這數字水份太多.....!!
以你這種說法,西方社會應該出現人吃人了吧?

無論西方政客如何造謠詆毀,全世界消費者都是現實的。

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-1-14 03:37 PM 發表

這熊孩子真是......!!
過去中國都是保8%增長............後來調整為保6%............現在年增長是4%........你說呢.......!!
呢個帖係講進出口總值,保8保6係GDP喎,你攪清楚未?

支持加強內循環

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-1-14 02:53 PM 發表
咁大聲想激死曱甴咩
靜靜地嬴唔得既
無錯,激到佢地好嬲好嬲走去食黃店二手飯於我何益!?

靜靜地贏咪算囉

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-1-14 03:41 PM 發表

個基數大左............咁增長%係越來越細都正常

100增8%=>8
10,000增4%=>400 wor
10,000當增2%=>都200.........已經係8既25倍
咁簡單的數都唔識
學人講經濟

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2021-1-14 03:55 PM 發表

某些西方大國負數,係咪要滅國。
好似唔係「某些」,係全部,起碼係大多數。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]