• 瀏覽: 2,220
  • 回覆: 20
唔怪得之
俗語有云: 律師生仔冇XX
呢位律師
簡直係,想害死曱甴
叫曱甴去送死+送頭

香港新聞網9月24日電 近日,有暴徒在香港屯門圍毆落單警員,更試圖搶奪警員配槍。對此,香港警察隊員佐級協會主席林志偉告誡,只要有人搶槍,警方將在別無選擇下開槍。不過,有律師卻表示,警員在配槍爭奪期間或已被搶去,才適宜開槍止暴。此言一出,遭網友狠批。
本月21日,有搞事者在屯門發起遊行集會,但再度演變成騷亂。據香港大公報報道,暴徒在屯門市中心的輕鐵站大肆破壞,還不斷向防暴警察投擲燃燒彈。大批暴徒往屯門公路方向逃走期間,有警員制服一名暴徒,但遭到多名暴徒瘋狂毆打,有暴徒趁機搶走警棍,更有暴徒企圖搶槍,但未能得逞。最終警方拘捕多名示威者。
針對有人企圖搶警槍的情況,香港警察公共關係科總警司謝振中在記者會上發出嚴正警告:任何人企圖搶去警察的裝備或配槍,警務人員一定會使用相應武力制止,後果自負。”
香港警察隊員佐級協會主席林志偉在致會員信中指出,“警槍是執勤的第二生命,如果被搶走,意味生命也不保”。他告誡示威者,“只要你踏出這一步(搶槍),警方將在別無選擇下做出唯一且必須的決定(開槍)。”
然而律師黃國桐卻反駁道,根據全球警例,警員面對實時的致命危險,才能夠使用槍械等致命武器,但若警員因被搶槍就可以開槍,這便太籠統,亦於理不合,“沒有理由有人碰一下槍柄,就說(他)搶槍射人; 若搶槍不成功,即是沒有實時危險,那就更不需要開槍。”黃國桐認為,槍械爭奪期間或已被搶去,警員才適宜開槍止暴。
黃國桐的言論,引發一眾網友的不滿:“牛頭不對馬嘴,做什麽律師啊”、“這個律師的生存理由就是想盡辦法去破壞法律和法治牟取個人利益,公義、正義在他們眼中敵不過白花花的銀子”、“黃國桐是暴徒幫兇!應該被趕出法律界!
http://www.hkcna.hk/content/2019/0924/786080.shtml

附件

20190924173952_7104.png(434.3 KB)

*****黑玫瑰就係代表惡毒*******
請看清楚我的 紅玫瑰 是紅到發紫
引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-1-14 01:26 PM 發表
唔怪得之
呢位律師
簡直係,想害死曱甴
叫曱甴去送死+送頭
:smile_ ...
終於有回報啦
律師黃國桐幫助,屠龍隊
(12個分裂國家逃犯 涉及槍械案)
協助逃犯 著草
今朝畀 國安處拉咗

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-1-14 01:32 PM 發表

終於有回報啦
律師黃國桐幫助,屠龍隊
(12個分裂國家逃犯 涉及槍械案)
協助逃犯 著草
今朝畀 國安處拉咗
拉得好~
呢件爛仔訟棍都執唔少哪渣錢!

引用:
原帖由 WongManTat 於 14-1-2021 01:26 PM 發表
唔怪得之
呢位律師
簡直係,想害死曱甴
叫曱甴去送死+送頭
區議員都撈埋條黃曱狀棍揾唔少

引用:
原帖由 嚴小小 於 2021-1-14 02:59 PM 發表

區議員都撈埋條黃曱狀棍揾唔少
呢啲咁嘅律師 衰到冇人有

引用:
原帖由 689調轉又係689 於 2021-1-14 06:20 PM 發表

呢啲咁嘅律師 衰到冇人有
玩到衰埋落鑊了

引用:
原帖由 moyy 於 14-1-2021 01:53 PM 發表

拉得好~
呢件爛仔訟棍都執唔少哪渣錢!
原來條友個底咁汚糟

引用:
原帖由 嚴小小 於 2021-1-14 09:56 PM 發表

原來條友個底咁汚糟
星火+612 呢啲基金就係益律師

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-1-15 07:51 AM 發表

呢個律師真係痴線 支槍畀人搶咗 警察仲有命咩

引用:
原帖由 689調轉又係689 於 2021-1-15 10:01 AM 發表

呢個律師真係痴線 支槍畀人搶咗 警察仲有命咩
鳩吹討好壞腦黃狗曱甴,
埋沒良心為左撈個區……

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 15-1-2021 07:51 AM 發表

曱甴黃律師...

引用:
原帖由 嚴小小 於 2021-1-15 04:06 PM 發表

曱甴黃律師...
黃律師廢話,令你曱甴送頭

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-1-15 07:46 PM 發表

黃律師廢話,令你曱甴送頭
自已就袋袋平安關人鳩....

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-1-14 01:26 PM 發表
唔怪得之
呢位律師
簡直係,想害死曱甴
叫曱甴去送死+送頭
條L樣被拉不無道理...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]