• 瀏覽: 3,950
  • 回覆: 61
+2
英國政府新推出的BNO簽證本月31日起接受申請,持有BNO港人可帶同家人移居英國。有報章引述消息指,北京正考慮禁止BNO護照持有人在港出任公...

公務員大換血,又可保障愛國愛黨人士政治權利,一箭雙鵰~

新聞來源連結:

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1975380/

直接取消BNO入藉英國香港人身份喇

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-1-14 12:27 PM 發表
英國政府新推出的BNO簽證本月31日起接受申請,持有BNO港人可帶同家人移居英國。有報章引述消息指,北京正考慮禁止BNO護照持有人在港出任公...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210114/share_2021011412011052285.jpg

公務員大換血,又可保障愛國愛黨人士政治權利,一箭雙鵰~

...
甚麼法理依據?

世事好奇怪嘅,假道學喪插完「違法達義」,轉過頭又變成支持,嚴人寛己賊喊捉賊笑話篇

最好取消申請公屋資格及福利

引用:
原帖由 DARSENEAL 於 2021-1-14 02:08 PM 發表

甚麼法理依據?

世事好奇怪嘅,假道學喪插完「違法達義」,轉過頭又變成支持,嚴人寛己賊喊捉賊笑話篇
外籍公務員如何可以效忠別國政府?? ridiculous.

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-1-14 02:30 PM 發表

外籍公務員如何可以效忠別國政府?? ridiculous.
外籍警官莊定賢同陶輝打到班曱甴一仆一碌,號稱:雙鬼拍門

有 BNO 唔代表一定會去移民英國。

應該改例:香港永久性居民如無合理理由(例如讀書或工作),每年離港(中國地區不計算在內)超過180日者,會喪失居留權,最多只准保留入境權。

日後只有擁有居留權者才可享有社會福利,包括選民權利,派錢,公屋,免費醫療等。

到時睇下班 BNO嘅 LOTR反骨仔,夠唔夠膽要交本BNO出嚟,證明佢係在英國讀書或工作?

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-1-14 12:48 PM 發表

你知唔知公務員請一個人
要用幾耐時間資源,人力物力
用時間可以解決到既,唔係咩問題嚟,最緊要即刻炒

引用:
原帖由 dbs1978 於 2021-1-14 05:32 PM 發表

應該改例:香港永久性居民如無合理理由(例如讀書或工作),每年離港(中國地區不計算在內)超過180日者,會喪失居留權,最多只准保留入境權。

日後只有擁有居留權者才可享有社會福利,包括選民權利,派錢,公屋,免費醫療等。

到時睇下班 BNO嘅 LOTR反骨仔,夠唔夠膽要交本BNO出嚟,證明佢係在英國讀書或工作?
????咩logic

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-1-14 12:48 PM 發表

你知唔知公務員請一個人
要用幾耐時間資源,人力物力
delete

引用:
原帖由 dbs1978 於 2021-1-14 05:32 PM 發表

你呢個提議唔work 喎,
到時鷹割佬修改居住條例只係在英國住150日就符合條件, 一嘢就KO 180日.

引用:
原帖由 teddychan001 於 2021-1-14 05:44 PM 發表

非常簡單, 有BNO 嘅公務員直接革職同埋要賠番政府培養佢嘅成本 (ACO 30萬, EO 100 萬), 賠唔起直接宣佈佢破產同沒收資產, 到時政府大把資源請新人, 英國又要接收大批破產人士.
公務員好多冗員,趁機改革不失為好事。厘區都有幾個成日係度費up,反政府

我抗議!!!

抗議歧視BNO, 其他外國護照應該同樣禁止!!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]