• 瀏覽: 8,190
  • 回覆: 143
+2
引用:
原帖由 西門町 於 2021-1-14 01:19 PM 發表

有時啲老人家會唔記得㩒鐘架,司機問一問佢哋好應該
點解次次都用老人家 , 小朋友 , 弱勢社群來做例子 ...

世界西客同戇鳩太多,投訴原因亦可以千奇百趣。
如果問多句可以保障倒公司同埋司機既,又無妨既。

「車長到達下一分站前必須留意落客燈是否亮著,並埋站停放乘客,必要時若見乘客站於落客門位置可詢問是否需要落車。亅

原文係咁,有乜問題?

不如話直接當的士咁洗,車埋客到目的地

只要巴士站站停,開開門,其實鐘是沒必要有的。地鐵,火車,電車也沒用鐘。

「車長在必要時若見乘客站於落客門位置,可詢問其是否需要落車」

嘥氣喇!以現今港人之自私,既要快上,又要快落,搭車搭lift,幾乎都係一上車就企近車門口,點問得咁多。

引用:
原帖由 supremeabc 於 2021-1-14 12:17 PM 發表
將責任交俾司機就係助長香港咁多刁客的成因 ! 咁不如個個站係唔係都停吓咪得囉!但唔好話坐車時間耐咗因為香港太多無理仆街客 !

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210114/photo/bkn-20210114110121379-0114_00822_001_01b.jpg?20210114120418

網上近日流傳九巴一張內部通 ...
歷來搭巴士都係自己㩒鐘,而家要車長站站問 ? 看來九巴高層都係刁民 !  

引用:
原帖由 supremeabc 於 2021-1-14 12:17 PM 發表
將責任交俾司機就係助長香港咁多刁客的成因 ! 咁不如個個站係唔係都停吓咪得囉!但唔好話坐車時間耐咗因為香港太多無理仆街客 !

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210114/photo/bkn-20210114110121379-0114_00822_001_01b.jpg?20210114120418

網上近日流傳九巴一張內部通 ...
"若見乘客站於落客門位置,可詢問其是否需要落車,以免遭到紀律處分。"

荒謬! 影響行車安全!

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-1-14 12:24 PM 發表
個腦係咪有問題
而家既巴士絕大部分都係雙層設計
點問有無人要落車呀
仲有 巴士個落車鐘 裝黎係貪靚呀
拋呢個政策出黎既高層
應該捉去驗下腦先
你有無睇文呀, "若見乘客站於落客門位置"

不過, 呢單野真係無事搵事黎搞.

刁民太多

即係叫司機站站停,站站開門等30秒

改為好似大陸咁站站停咪得囉, 唔洗煩, 唔洗拗.

咁唔夠,應該每個xx問一次,唔係歧視 失明、失聰、失智、失聲、失常、失魂、失主嘅東西呀。

應該要求車長點要埋站及慢駛過站
唔應該一嘢衝過去
有啲乘客有公德心又唔熟路
唔想亂打鐘
司機可以想得比較週到啲

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]