• 瀏覽: 8,180
  • 回覆: 143
+2
落車按鐘係乘客責任,為何要轉嫁車長身上,真係奇怪。

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2021-1-14 01:42 PM 發表

唔L係刁民多,係呢D死廢老特別麻L煩,—上車就開大手機聲睇嘢,落唔到車就打車長囉
為何你講呢個現象, 我平時見, 反而係後生果班多?

好多長者C9之類, 知道自己行動不便, 通常都會預早行定近車門,
話曬搭車已經搭左起碼幾十年, 9成都有此習慣!

反而有時見到有些怕自己行得慢, 提離坐行出時,
會有人, 我都可能會, "勸提"一句, 等部車停定先,
一陣行車不穩, 跌親就仲大鑊!

而你講那些手機族, 我反而見是出現在青民至限孩身上, 是最多!
小學雞的, 就成日見D媽媽要叫他玩夠, 要收機落車!

尤其放學時段, 九巴變校車就仲好笑, 中小學生,
經常不是玩手機, 就是成堆把口無停過,
一停車, 就一隻二隻, 甚至成班.....
好似放狗咁, 車震式由上層跑落車門走人!
就因為咁而仆街的, 都已經見過不少!

而更頂癮的, 就是有些司機都已經習慣曬,
有次見到明明無人上, 也無人銨落車鐘,
但司機也照停, 照開門, 仲要係等左成幾秒以上,
樓上才有反應, 跑落車.......
我當時睇見都唔知好嬲定好笑!

平時時段, 再大少少, 職青果批,
手機族群就更加多得很,
同班中小學生樣, 成日玩到落車都唔知,
到站就又係.....9秒狗!

係唔係都又廢老?
同一現象, 只有出現在老?

社會分化L?
無人性的黑青一族?
快必譚得志的門生?

停左站,車長應該向條街大嗌有無人要上車添呀

香港好多人手指殘廢架

引用:
原帖由 西門町 於 2021-1-14 01:22 PM 發表

台灣巴士司機都係咁,見到有人行近車門但無㩒鐘,會問吓佢係咪要落車,呢啲咪係人情味囉!老人家會唔記得㩒鐘架
對!

其實就算香港社會都有兩類人,
一類當然就係善性人性人情仍常在的.....
而另一類就係此post中的90%人,
一開口不問究竟, 就只會認為是刁民問題,
最可悲的一族, 就是譚失智門下的....只懂廢老之說的一族!
呢批主要都係活在自我的天空中, 無禮之性格為重!
人情味呢類野, 與他們應該暫時仍然無緣!

台灣人情味呢類野, 是社區仍在的文化,
香港?早一兩代都仲有, 今代?
算把啦, 我都費事講!
政治腦生草就大把!

九巴管理層係唔係黃c?

引用:
原帖由 sony99hk 於 2021-1-14 04:53 PM 發表
不如學港鐵咁,站站停開門啦
呢條其實有講, 內文更有提到巴士行內的其他常用習慣之法:

https://hkbus.fandom.com/wiki/飛站

""除巴士必停站外,專營巴士公司沒有明文規定車長駕駛巴士路線時必須停靠所有中途站。一般情況下,如車上沒有乘客按動落車鐘,而巴士站亦無乘客候車時,車長會先減速靠近車站,確認沒有人候車才會加速離站。""

其實有好多巴士佬都好好, 就是如上, 就算見站無人,
但也會稍為慢速, 然後再靠近車站, 遊了過後, 才再加速走!

見過最PK的一個司機, 就是其實站上已有人等車,
情況是....下午近晚前 + 他是老人 + 當時一刻剛好望了地下沒沒車,
條PK司機竟然就當睇唔到, 埋到唔埋站, 直過.....

之後就見那老人家狂揮手, 那次我其實是很想罵那位司機的,
因為另一個問題係, 你呢部車, 係接近幾半個鐘才開一班的!

其實就算唔站站停, 也應盡量見站可慢+一靠站!
我見有些好品的司機, 就正正是如此!
身為公巴, 一味只懂飛車得個快字,
先唔好話有無失魂魚, 或慢半步又出事,
這也事少, 巴士得個快字, 隨時害死成車人!

其實有D 司機未必咁關心個鐘, 係一D 唔係經常有人落車既站, 你㩒左鐘企門口佢都照飛可也.
叫司機望多眼係好事黎.

引用:
原帖由 顛顛 於 2021-1-14 02:33 PM 發表
改為好似大陸咁站站停咪得囉, 唔洗煩, 唔洗拗.
粵B有售票員的,就算有報站都會問客落唔落車,冇人上落照飛

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-1-14 13:08 發表

由超低地台巴士開始,久巴縱壞班成乘客
一係像大陸般,站站停

引用:
原帖由 一盅兩件 於 2021-1-14 08:20 PM 發表
香港好多人手指殘廢架
個司機把口唔係啞架,問吓乘客係咪落車好辛苦咩? 有時諗緊野或傾緊計會唔記得㩒鐘架,如果你見到有個行人睇緊手機行街,佢就黎跌入個窿度你係咪都唔提佢,因為佢自己掛住睇手機咋嗎

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-1-14 12:24 PM 發表
個腦係咪有問題
而家既巴士絕大部分都係雙層設計
點問有無人要落車呀
仲有 巴士個落車鐘 裝黎係貪靚呀
拋呢個政策出黎既高層
應該捉去驗下腦先
高層可能未揸過巴士,坐過巴士。

應該播錄音,司機邊得閒

站站停吧

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-1-14 12:24 PM 發表
個腦係咪有問題
而家既巴士絕大部分都係雙層設計
點問有無人要落車呀
仲有 巴士個落車鐘 裝黎係貪靚呀
拋呢個政策出黎既高層
應該捉去驗下腦先
時光倒流,每個站司機停車熄匙,到上層問下有冇人要落車,睇下邊個大鑊!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]