• 瀏覽: 23,923
  • 回覆: 29
  • 追帖: 6
+4
引用:
原帖由 高級變形蟲 於 2021-1-14 10:44 AM 發表
有冇搞錯?!
咩年代仲分新唔新界原居民!!
為咗收買新界牛屎佬嘅政策一早應該取消!!!
民主台灣都分原住民、本省人、外省人...

引用:
原帖由 ufo2018 於 2021-1-14 01:55 PM 發表

咁點解有地唔自己起,要比人套丁?
原居民申請....除卻部分有D勢力o既.....
等到60歳都未批。
地産商....即批。

引用:
原帖由 Iceboss4321 於 2021-1-14 02:01 PM 發表

"丁屋"原來英文叫小型房屋(TINY HOUSE?!).小型房屋如何俾成家人住?所以應是小矮人中的男丁,仲係長男,先可以向政府申請丁屋.

如果咁計法,新界真係好少人可以申請丁屋.亦逆明了當年英政府對新界人政策是鼓勵全家同住,才可以批出起屋.如果政府可以提供相比較大地方俾全家人住,咁應可以吸引佢地跳槽,大家都有利.將來可以秣出更多土地做綠化,再多出來可以批俾私人起樓用.
7小陣

引用:
原帖由 高級變形蟲 於 2021-1-14 02:04 PM 發表

仲要等多幾十年
市區嘅居住環境已經迫到人人心理扭曲
再等又多幾百萬隻人面獸出嚟
香港渣都冇呀到時

市區人要嘅係拎返全部己有丁屋地嚟發展
全港人d財産都要充公的話....可以ar.
你問下李+x ok不ok

引用:
原帖由 vandutch 於 2021-1-14 02:07 PM 發表
其實好多搞唔清楚,原居民起丁屋,塊地係佢地自己的,係自己塊地,用自己錢起屋,都要同政府申請,而且申請閑閑地十年八年,並唔係一般人諗得咁容易,我個人黎講,一塊地明明可以起高樓大廈去解決房屋不足問題,偏偏走去起三層,的確係浪費,所以你問我,我係讚成政府用賠償或合作方案去收地,或者起好成幢大廈之後,分返若干單位比地主作賠償,不過偏偏政府唔肯行多一步
7頭以為係政府派的....
人地係有地契....真金白銀買....
重未計當時英政府登記時...填漏1大部分...o厄左幾多地入自己袋。
明hup新界人、人地都算....

引用:
原帖由 sman070707 於 2021-1-14 02:13 PM 發表

你有無地契?
拒有條撚...可能

引用:
原帖由 高級變形蟲 於 2021-1-14 02:18 PM 發表

牛屎佬,市建局重建市區唐樓,成幢要拆我係咪可以唔走?
我都真金白銀買咗個單位架,唯有政府補錢我走囉
而家講緊班新界佬懶屎唔走恰我地啲城市人要個個迫2/300呎呀
沒有賠償?有的話走、搬村有セ所謂...1向係o甘做緊。
7小陣pls

引用:
原帖由 vandutch 於 2021-1-14 02:20 PM 發表

佢哋唔明啫,其實佢哋咁想廢除丁權,咁不如直接啲,只要有地,就可以起屋,唔使用咩丁權,有地咪可以起屋囉,冇地都冇得起啦,咁樣仲簡單易明
不是不明....只是立場不対的...就是黒!

引用:
原帖由 vandutch 於 2021-1-14 02:24 PM 發表

咁要睇吓政府點同人傾賠償囉,唔通人哋市值1千萬一間屋,政府賠2百萬叫你走,俾你都唔接受啦,其實村民係被動的,好多嘢都係取決於政府,政府唔想行呢一步,咁發展咪好似原地踏步囉
新界地....政府既定政策都係出700-800尺収...除非有d有セx価値o個d都係千頭...
d人以為新界人叫価好高

引用:
原帖由 fb68610f430cf9 於 2021-1-14 02:23 PM 發表
好多人住劏房佢地就住大屋
李+x都幾千億身家... 你有d大志好不?恨都恨最有銭o個d

引用:
原帖由 fb68610f430cf9 於 2021-1-14 02:21 PM 發表
大家都係香港人點解佢地有特權
你係新移民
人地亦不是有特権..... 你自己買定起屋la diu辺個阻你

引用:
原帖由 高級變形蟲 於 2021-1-14 02:31 PM 發表

嘩D,有冇咁L天真

淨係講取消丁權/原居民身份(咪捉字蝨,唔L知正名點叫)呢樣嘢已經冇牛屎佬肯啦
民主台灣o甘民主、都有原住民。。。
美國民主亦有....
你反民主?5毛?

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2021-1-14 02:32 PM 發表

幾千億地產收億無所謂啦,因為比左錢地產狗本土撚,抹黑原居民轉移視線。 媒體報紙一樣收左錢,原居民無比錢佢哋咪變左代罪羔羊囉。
大把地係地産老手上...
原居民有幾多ar...

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2021-1-14 02:34 PM 發表

新移民都有鄉下的,可能上面收緊幾十萬租,話自己香港無野做囉綜援排公屋,唔少哩種人。
c兄心水清

鳩佔鵲巢

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2021-1-14 02:35 PM 發表

政府冇辦法收丁地建公屋,咁係丁地上空建公屋又如何? 做個大形平台離地五層笠住下面D屋,再係平台起樓上去。
李+x肯不肯???

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]