• 瀏覽: 23,881
  • 回覆: 329
  • 追帖: 6
+4
引用:
原帖由 龍潭老鼠 於 2021-1-14 01:11 PM 發表

我認為將新界本土鄉巴佬規划在一個地方(如九龍城寨)。港人入他們鄉城要通行証,相反鄉巴佬出城入港人地段亦要通行証。
不得享用港人多年建設,鄉巴佬城寨既水電煤,道路,學校,醫院……等設施,由他們自己攪掂,免這班鄉巴佬稅,由得他們自治。
英國人入侵前,你口中嘅鄉巴佬本來無憂無慮耕田種菜。現在應該拆晒d高樓大廈和公路機建,踢走d偽本土,還返香港俾佢地至啱

引用:
原帖由 紅色薰衣草 於 2021-1-14 12:46 PM 發表

有不同的法律觀點,因懲教署可以用女囚犯也需要剪短頭髮去解決男女平等的問題,至於今次的案例,上訴庭有解釋男女歧視的觀點。
點解長毛唔跟佢老母姓?或者加埋佢老母個姓? 乜嘢都要男女平等丫嘛。

引用:
原帖由 coldlemon 於 2021-1-14 09:30 AM 發表
咁想請問..
郭某同呂某需唔需要因敗訴而要付交堂費?
要付, 其實就算係勝訴, 都未必可以免交堂費,  

當勝訴時, 勝方可以要求法官免/敗方代付堂費,  法官可以唔免或免部份 或敗方代付部份

但話分兩頭, 呢2條友只不過係打手, 收錢代人出面, 好似咩咩長洲陳伯, 天水圍何太, 青衣黃生咁

係一d 搞手請槍, 分分鐘呢d咩伯咩太連法律文件都唔識睇, 淨係代簽個字

引用:
原帖由 007star 於 2021-1-14 09:15 AM 發表
上訴庭指出,兩名申請人郭卓堅及呂智恆非原居民,與丁權無關,即使丁權被裁定完全違憲,兩人也不能得到任何補償,因此下令駁回兩人的司法覆核申請

Well Done
律師都未必係丁權持氛者,DQ?

法律上,無關係者反而會接受係公正申訴.

如果丁屋政策唔合理,戰後移民,新移民的存在更加唔合理啦,你鄉下邊度呀? 點解會黎左香港既?

引用:
原帖由 sman070707 於 2021-1-14 01:23 PM 發表

英國人入侵前,你口中嘅鄉巴佬本來無憂無慮耕田種菜。現在應該拆晒d高樓大廈和公路機建,踢走d偽本土,還返香港俾佢地至啱
我地建設香港時,鄉巴佬的農作物才有銷路,當我們幾代人建設好市區各樣設施,香巴佬後代才有醫院,學校,地鐵等享用。

引用:
原帖由 sman070707 於 2021-1-14 01:23 PM 發表

如果新界人接受追塑原則(即是因為以前香港是中國凡,所以香港是中國的講法),即是回歸後的土地是中國政府的,咁霸佔土地起樓,依國情(內地個案情況)是要打靶.

父系社會夠唔合理啦,你快d加你老母個姓落自己名度。

判決如果睇字面就死啦
丁屋政策簡單而言係保障原居民有屋住唔使訓街,但到今時今日佢地有幾多係要訓街?
丁屋對佢地而言係生財工具,一層賣你500至700萬,或者放租。

判決時,保留丁權無問題 但要處理丁權操作問題及定立罰則,如只准世襲不准出售,私下出租判監等。
以往好多判決,官都會有建議比番相關部門,點解今次無?

本土撚即係乜嘢呀,即係朱西廸,譚x邦箇類地產狗垃圾囉,本地=黃屍=曱甴,好心你唔好講乜野國內情況。 土改係60年前既事,你搭時光機返去玩土改先合潮流。

美國白人夠話印第安人既存在阻住地球轉啦,無非係想搶人d野遮。 唔通美國白人會坦白話自己係仆街,賊嚟咩。

引用:
原帖由 龍潭老鼠 於 2021-1-14 01:33 PM 發表

我地建設香港時,鄉巴佬的農作物才有銷路,當我們幾代人建設好市區各樣設施,香巴佬後代才有醫院,學校,地鐵等享用。
有賊老爆入你屋企,用武力覇左你個廳和大房,剩返間房仔俾你瞓。

然後佢將間屋裝修到好靚,令你有得享用靚靚廁所,咁喺咪要感激流涕?

我係原住民,非常支持今次的判決

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2021-1-14 01:33 PM 發表
如果丁屋政策唔合理,戰後移民,新移民的存在更加唔合理啦,你鄉下邊度呀? 點解會黎左香港既?
要睇番個"故事"的[起源],丁權是因為當年香港人的房屋問題引發,當年香港太多人,所以英政府著情批俾新界人起屋自住,叫做解決當年房屋問題.

我明白新界人有所謂"慈堂"(祖廟)呢類地方,所以建議如果政府打算收回丁地起公屋,應同時考慮保留新界慈堂,算係保育亦是尊重新界人.其他後期的居民,以基本法40條原則,起單位較大的公屋安置他們.咁同樣是居所,市民點會唔選較大的選擇?仲係可以合法搭水電,有人幫你物管.

先劃某塊地出來,將目標居民移去新界北公屋,劃出來的地方起10-20層公屋,然後將另一塊地的居民安國入去,如是者會釋放部份土地,新界人有大屋住,又有吉位可以安置公屋排隊者.最後淨下祖廟或附近少量地方的人可以保留丁權自住到死去,慈堂會保留,鄉公所改建成社區會堂.雙方都有利.

引用:
原帖由 sman070707 於 2021-1-14 01:41 PM 發表

有賊老爆入你屋企,用武力覇左你個廳和大房,剩返間房仔俾你瞓。

然後佢將間屋裝修到好靚,令你有得享用靚靚廁所,咁喺咪要感激流涕?
我在觀塘出世,整個香港都系我既?
你在元郎某鄉出世,整個港島都系你既?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]