• 瀏覽: 23,922
  • 回覆: 329
  • 追帖: 6
+4
引用:
原帖由 Iceboss4321 於 2021-1-17 03:11 PM 發表

我唔係法官,無任何權力免任何人罪。
今次判決報導成換地套丁的行為無違憲。但香港無憲法,只有基本法。點解唔係寫基本法,你睇下內文就明。
目前新界人打官司,是想尋求法庭認同換地及套丁是可以咁做。但你可以想像如果法庭公然批准咁做,將來政府一定無土地批俾未來的新界人。仲未計目前市民對公屋需求。
你完全錯哂,在討論之前,請問依你見解,什麼是套丁?

引用:
原帖由 Iceboss4321 於 2021-1-17 12:50 PM 發表

新界人仲係咁對抗,直通的可能是坦克車及推土車。
疴屎唔出賴大陸人
賣個原居民墳位都幾十萬喇
唔知足無感因

引用:
原帖由 紅色薰衣草 於 2021-1-17 03:15 PM 發表

你完全錯哂,在討論之前,請問依你見解,什麼是套丁?
套丁是否由政府直接批準的?套完個丁唔係住在入面,算唔算丁權??

引用:
原帖由 普陀山 於 2021-1-17 08:36 PM 發表

疴屎唔出賴大陸人
賣個原居民墳位都幾十萬喇
唔知足無感因
所以話炒得太勁,脫離了政府批出丁權原本意思.

想免罪?除非你係第一大國第一人(美國總統).但他應唔會捲入呢D"小事"之中.

引用:
原帖由 Iceboss4321 於 2021-1-17 10:44 PM 發表

所以話少得太勁,脫離了丁權不意.

想免罪?除非你係第一大國第一人(美國總統).但他應唔會捲入呢D"小事"之中.
人心是不足的
就好似台灣佬
其實大部分香港人根本唔關心佢哋嘅事
系佢哋自己太七先乞人憎
關公太失敗重以為大條道理所以先至引起公憤
到一制時佢哋夠西膽出來誓保家園?
國安法一出已經刪晒whatapps喇
你而家套到咪你嘅
上得山多你咪知囉

引用:
原帖由 Iceboss4321 於 2021-1-17 10:42 PM 發表

套丁是否由政府直接批準的?套完個丁唔係住在入面,算唔算丁權??
套完丁賣比人

引用:
原帖由 Iceboss4321 於 2021-1-17 12:37 PM 發表

丁權政策1972才有,英國1841統治香港,邊個才是原居民?:)
你指香港原居民?定還是新租界原居民?

引用:
原帖由 高級變形蟲 於 2021-1-14 10:42 PM 發表

人口多咗,地就得咁多
比例佔少數「原居民」去霸住個大餅
最緊要係1898年之前香港九龍已經有人住
邊忽講得通?
丁權冇可能一直落去
佢地邊有霸地?塊地你人地私人地黎架!你唔俾人起,咪小左屋囉!

至於九同新界,係兩樣野黎。九龍係割,新界你租,你唔係唔知下?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2021-1-18 09:11 AM 發表

你指香港原居民?定還是新租界原居民?
現在是丁權,當然說是新界想有丁權的原居民.

但有人話新界原居民即是現在有祖廟的果班人,於是佢地想申請丁權,然後現在有人用丁權換地起樓...

基本法40條,到底保障了那些新界傳統?

引用:
原帖由 Iceboss4321 於 2021-1-18 01:53 PM 發表

現在是丁權,當然說是新界想有丁權的原居民.

但有人話新界原居民即是現在有祖廟的果班人,於是佢地想申請丁權,然後現在有人用丁權換地起樓...

基本法40條,到底保障了那些新界傳統?
平機會講吓野啦!應該全港男丁都有丁權。

引用:
原帖由 auceo 於 2021-1-18 08:31 AM 發表

套完丁賣比人
套丁即係揾丁

出賣香港利益

引用:
原帖由 D9L 於 2021-1-18 09:44 PM 發表

套丁即係揾丁
有人會賣出丁權

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]