• 瀏覽: 3,815
  • 回覆: 67
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 香江人 於 2021-1-14 08:14 PM 發表

發你白日夢。
大陸申請宅居地十分困難。農田不能申請起屋係鐵律,邊個批准邊個村長要落台,負全責。
無屋咪可以起。乜丁權可以比你隨便起,唔係一世人只有一次咩?

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-1-14 07:55 AM 發表
班「黃絲」眼紅人哋一出世有丁權

新界原居民 丁屋特權續享提出近半個世紀的丁屋政策一直惹來爭議,但直至近年才受到法律挑戰。高院原訟庭前年裁定,原居民3項批地建丁屋的方法中有兩項違憲,只有按免費建屋牌照建屋才受《基本法》保障,但私人協約批地和換地建屋並非《基本法》40條所列的原居民傳統權益。政府 ...
原居民就是野狗

我覺得你自己丁有自己地5洗問政府攞地起又5比賣咁咪起囉

而家現代社會大家都香港出世都係咁高咁大梗係5公平啦

引用:
原帖由 馬佳善 於 2021-1-14 08:51 PM 發表
我覺得你自己丁有自己地5洗問政府攞地起又5比賣咁咪起囉

而家現代社會大家都香港出世都係咁高咁大梗係5公平啦
唔係唔比賣,睇地契條款

引用:
原帖由 花好月圖109 於 2021-1-14 08:41 PM 發表

原居民就是野狗
尊重別人才有人尊重你 DLLM

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-14 04:05 PM 發表

就算點移山填海,地都依然有限而丁都依然無限。
而且花巨資係新界移山填海嚟起丁屋都相當荒謬!
仲要大部分丁唔係香港人!
大部分丁屋都有潛建問題,而且搜證極容易,但警察從來唔理,唔怪之俾人叫黑警。
香港黒社會問題係少左,主因係香港社會改變,例如年青人少左而且宅左,但鄉黑依然嚴重。係新界搞工程俾保護費難免,而且警察多數唔理。
現在只係上訴法院,仲未係final。但政府的取態係和鄉議局一致, ...
你好好研究一下丁權是什麼。
如果你誤解了了權,討論是沒有意思。

引用:
原帖由 花好月圖109 於 2021-1-14 08:41 PM 發表

原居民就是野狗
唔怪之得乞衣人暴力吹晒哨入去搞原居民,我終於明點解啦。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-1-14 07:55 AM 發表

新界原居民 丁屋特權續享提出近半個世紀的丁屋政策一直惹來爭議,但直至近年才受到法律挑戰。高院原訟庭前年裁定,原居民3項批地建丁屋的方法中有兩項違憲,只有按免費建屋牌照建屋才受《基本法》保障,但私人協約批地和換地建屋並非《基本法》40條所列的原居民傳統權益。政府 ...
佢地都唔鍾意香港,有冇丁權關佢地叉事咩

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2021-1-14 08:01 AM 發表
五毛真係可怕, 仲係用緊咸豐年法例, 97年前嘅法例啱用就繼續用  唔啱用就輸打贏要
係黃粉自己輸打贏要渣喎,黑暴自己都係150一份子,過橋抽板正PK

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-1-15 09:13 AM 發表

係黃粉自己輸打贏要渣喎,黑暴自己都係150一份子,過橋抽板正PK
政治唔好同法例掛鉤  要向前看唔好向後望

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2021-1-15 09:32 AM 發表

政治唔好同法例掛鉤  要向前看唔好向後望
宜家好難啦,飯民政掍利用法律玩政治,不停將法律講成係惡法,法律第二,就係想玩死政府

原居民,先係真香港人,英國人來之前,佢地一早香港扎根,其他後來的,宜家所謂香港人,都係大陸人。。。哈!

引用:

丁權是合法的,只是有人在丁權上加料,所以變成違法。但丁權其實只是臨屋政策。

引用:
原帖由 威廉PO 於 2021-1-15 10:15 AM 發表
原居民,先係真香港人,英國人來之前,佢地一早香港扎根,其他後來的,宜家所謂香港人,都係大陸人。。。哈!
你意思指香港係屬於原居民? 中國大陸人係外人?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]