• 瀏覽: 3,814
  • 回覆: 67
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-14 02:25 PM 發表

丁權問題在於地有限而丁無限,而且有唔少丁係一世都排唔到丁屋。丁權依樣野即使係原居民入面都有嚴格的𣎴公。
首面原因當然是特區政府長期不作為,成立左廿三年都唔理依個問題,而且縱容套丁潛建依啲非法行為,另外鄉黑問題也非常嚴重。總知一涉及原居民,犯法好多時就變左合法!
排唔到就要取消而唔係點解決? 地係有限, 但唔係丁權無限引起,而係香港人自己要限制發展...

黑社會問題, 係回歸前嚴重得多,所以鄉黑問題講成23年不佢為係無理既指控...

丁屋法例問題係中國英國交接時一同處理,而家已經由法庭解釋法律上觀點,法律理據都不足,你就可以認為要跟你既處理方法先係正確?特別係仲有人講標榜重視“本土”呢個問題...

要公平係合理, 要重視本土都,都有支持既地方, 但支持假本土去代替真本土就不公平不合理...

出世一丁

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-14 02:57 PM 發表

排唔到就要取消而唔係點解決? 地係有限, 但唔係丁權無限引起,而係香港人自己要限制發展...

黑社會問題, 係回歸前嚴重得多,所以鄉黑問題講成23年不佢為係無理既指控...

丁屋法例問題係中國英國交接時一同處理,而家已經由法庭解釋法律上觀點,法律理據都不足,你就可以認為要跟你既處理方法先係正確?特別係仲有人講標榜重視“本土”呢個問題...

要公平係合理, 要重視本土都,都有支 ...
就算點移山填海,地都依然有限而丁都依然無限。
而且花巨資係新界移山填海嚟起丁屋都相當荒謬!
仲要大部分丁唔係香港人!
大部分丁屋都有潛建問題,而且搜證極容易,但警察從來唔理,唔怪之俾人叫黑警。
香港黒社會問題係少左,主因係香港社會改變,例如年青人少左而且宅左,但鄉黑依然嚴重。係新界搞工程俾保護費難免,而且警察多數唔理。
現在只係上訴法院,仲未係final。但政府的取態係和鄉議局一致,維持這種既不公,也不可持續的政策。
如果政府有心去處理這問題,政府可以去申請釋法或叫人大常委決定,反正現在做依啲嘢都冇咩顧慮。
不過香港都冇乜前景,房屋短缺有助維持樓價,幫助有物業者移民,這合乎我個人利益。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-14 04:05 PM 發表

就算點移山填海,地都依然有限而丁都依然無限。
而且花巨資係新界移山填海嚟起丁屋都相當荒謬!
仲要大部分丁唔係香港人!
大部分丁屋都有潛建問題,而且搜證極容易,但警察從來唔理,唔怪之俾人叫黑警。
香港黒社會問題係少左,主因係香港社會改變,例如年青人少左而且宅左,但鄉黑依然嚴重。係新界搞工程俾保護費難免,而且警察多數唔理。
現在只係上訴法院,仲未係final。但政府的取態係和鄉議局一致, ...
因為好多郊區都不願發展, 先會無地, 先要填海...

土地使用權到2047前會檢討, 所以無限丁權有限土地問題只係一個假設既問題...

法律觀點上到呢刻佢都係有呢個權利,原居民無阻止開發新土地,反而係一d認為住屋問題需要解決既人阻止開發新土地... 丁權同土地供應變成唯一利害關係一d都唔公平...

潛建問題亦不只是丁屋出現,亦未嚴重危害社會安全同利益,不是現在急於解決既問題...

平衝各方利益我絕對同意, 但用強要剝奪人地既利益去滿足自己既利益同目的,甚至淡化人地既價值轉移到自己身上, 就有問題...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-14 05:18 PM 發表

因為好多郊區都不願發展, 先會無地, 先要填海...

土地使用權到2047前會檢討, 所以無限丁權有限土地問題只係一個假設既問題...

法律觀點上到呢刻佢都係有呢個權利,原居民無阻止開發新土地,反而係一d認為住屋問題需要解決既人阻止開發新土地... 丁權同土地供應變成唯一利害關係一d都唔公平...

...
認為丁權到2047年只係你一相情願的事,政府和北京無冇講過丁權只到2047。
當然,香港好有可能係2047都變左深圳一個區,變左no one care, 啲地都唔值錢。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-14 05:25 PM 發表

認為丁權到2047年只係你一相情願的事,政府和北京無冇講過丁權只到2047。
當然,香港好有可能係2047都變左深圳一個區,變左no one care, 啲地都唔值錢。
到時主張本土價值, 咪又保留囉...

2047 收深圳? 咁D地肯定值錢了...

721黑暴黃屍比新界村民濕左一鑊好唔甘心,而家官司又輸埋。泛民全部冚家剷,而家網上d曱甴谷撚到就黎爆血管了。

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-14 05:49 PM 發表

2047係原村民跟深圳箇套成立股份公司起大廈。

本土曱甴一句聲都唔准出。

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
原居民取回被外人強佔既土地權, 原居民

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-14 05:49 PM 發表

更有可能一文不值

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-14 07:31 PM 發表

更有可能一文不值
都無問題, 到時住大d... 無咩好擔心...

擔心會變差既, 好好諗下走人吧, 唔好仲掛住上香討...

(其實國安法立左, 話走既都唔款, 香港d地都幾難一文不值...

(仲有, 好似tvb 咁, 有班話Tvb 唔好睇既人成日都要睇住tvb 有幾咁唔好睇, tvb 想執都難...

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-14 10:16 AM 發表

其實你知唔知大陸既農村土地, 都係村民共同擁有使用權, 同香港丁權相類似?
發你白日夢。
大陸申請宅居地十分困難。農田不能申請起屋係鐵律,邊個批准邊個村長要落台,負全責。

引用:
原帖由 lovecpc 於 2021-1-14 02:26 PM 發表

釋法就可以取消他們的權利
凈低二十幾年貨仔,使乜釋法。話晒死期已到。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]