• 瀏覽: 2,958
  • 回覆: 55
如果只係得呢一單 真係唔可以咁早下定論
我記得 第一劑既效力 好似得50%左右
所以係有機率中招
而家個問題係 究竟係個別事件 還是係冰山一角
另外係由其他地方受感染
還是係疫苗本身既問題

近日 炒作中作疫苗有效性同時
亦有關於西方疫苗"真正"有效性作出質疑消息
其實 時間可以證明一切
西方就算接種疫苗效率低下
但整體都已經有過千萬人接種第一劑
而第二劑亦已開始接種
等多半個月 如果到時陸逐出現接種者受感染新聞
到時大家咪知道係乜野事囉

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-1-13 09:33 PM 發表
所以係有機率中招
另外係由其他地方受感染
還是係疫苗本身既問題

其實 時間可以證明一切
而第二劑亦已開始接種
...
已經不是第一單 
印象中之前也有類似

引用:
原帖由 1333333 於 2021-1-13 07:26 PM 發表
打咗都中獎 美英緊急注射批准即係揾大批白老鼠送終
一定係個5%失效人士啫

輝瑞疫苗 畀人踢爆 得29%有效, 冇好多無症狀感染者,同輕症唔計落去,先95%

引用:
原帖由 hkfc002 於 2021-1-13 07:37 PM 發表
95% 係點計嫁
佢係另外5%

引用:
原帖由 hkfc002 於 2021-1-13 07:37 PM 發表
95% 係點計嫁
只要信,不要問

宜家先第三期呀??

引用:
原帖由 Cloud1234 於 2021-1-13 08:19 PM 發表
其實就算係兩劑打完,都無話百分百。遲啲一定會有新聞,話有人兩劑打完都照感染。
任佢話都係九十幾%,仲要而家英國隻病毒變咗形,只會更低。 不過如果打咗包唔會重症,以經可以接受。

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2021-1-13 20:02 發表
又話95%?毒果要快幫主人漂白!護士投共玩抹黑?
主人揾護士做白老鼠

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-1-13 07:01 PM 發表

正常系唔會既。點知新技術,會唔會處理得唔好。。
不是
不是一打即刻有士抗體
要一段時間身體才產生抗體
在未打第二針之前未有抗體前(己打了第一針)感染到新冠肺炎

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-1-13 19:12 發表
英國一名已接種第一劑新冠疫苗的男護士感染新冠病毒,未知是否和推遲第二劑注射有關。

染病的是在南威爾士一間醫院工作的43歲護士朗登,他是輝瑞疫苗的第一批接種者之一,上月8日注射第一劑,他出現傷風感冒、失去味覺、嗅覺等新冠肺炎徵狀,目前正接受隔離。

當局早前修改指引,務求盡快讓更多人接種第一劑疫苗,朗登注射第二劑疫苗的日子被推遲,他最終在今個月8日、即原訂打第二劑疫苗的三日後確診。朗登稱近 ...
因為這些數字都係參考用!!
個個採樣和計法都不一樣!! 真係點講都得!!

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-1-13 08:33 PM 發表
所以係有機率中招
另外係由其他地方受感染
還是係疫苗本身既問題

其實 時間可以證明一切
而第二劑亦已開始接種
...
美英爆得咁利害
抗疫能力好弱

打了第一劑
之後之後確診
好大可能會感染
護士打左亦不會自己隔離再打第二劑再隔離

希望確診只是輕微病徵

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2021-1-13 07:06 PM 發表

佢係上個月8號打第一針
原本應該今個月5號打第二針 (四星期後打)
但政府改政策(不患寡而患不均乎?)
所以5號冇得打
跟住今個月8號出現症狀(其實已中招)

輝瑞隻疫苗未必冇效
但小陰帝國嘅新政就就可能真係浪費疫苗
(即使打咗第一針,但因為唔能及時打第二針、第一針打嚟根本起唔到防疫作用…)
所以可見英專家用甚麼腦想野
咁白痴
玩onLine人都知必輸

護士確診再傳染比另一病人
病人再傳染家人
社區大爆發

點解七專家不想下縮知時間再打第二劑
第一劑後隔幾日驗下有無抗體再打第二劑
例如十個打了第一劑
有一過打了第二劑成功有抗體
少一個人感染己減輕醫療負擔

是不是又要超低溫,又要開稀?