• 瀏覽: 2,954
  • 回覆: 55
英國一名已接種第一劑新冠疫苗的男護士感染新冠病毒,未知是否和推遲第二劑注射有關。

染病的是在南威爾士一間醫院工作的43歲護士朗登,他是輝瑞疫苗的第一批接種者之一,上月8日注射第一劑,他出現傷風感冒、失去味覺、嗅覺等新冠肺炎徵狀,目前正接受隔離。

當局早前修改指引,務求盡快讓更多人接種第一劑疫苗,朗登注射第二劑疫苗的日子被推遲,他最終在今個月8日、即原訂打第二劑疫苗的三日後確診。朗登稱近期醫院緊急部門「迫爆」,批評當局做法短視,前線醫護人員未獲充分保護。

英國一名已接種第一劑新冠疫苗的男護士感染新冠病毒,未知是否和推遲第二劑注射有關。

染病的是在南威爾士一間醫院工作的43歲護士朗登,他是輝瑞疫苗的第一批接種者之一上月8日注射第一劑,他出現傷風感冒、失去味覺、嗅覺等新冠肺炎徵狀,目前正接受隔離

當局早前修改指引,務求盡快讓更多人接種第一劑疫苗,朗登注射第二劑疫苗的日子被推遲,他最終在今個月8日、即原訂打第二劑疫苗的三日後確診。朗登稱近期醫院緊急部門「迫爆」,批評當局做法短視,前線醫護人員未獲充分保護。

輝瑞疫苗冇保護作用,反而令接種者出現徵狀

新聞來源連結:
http://news.tvb.com/world/5ffebbfa335d19ca6b0e72ce/英國接種第一劑新冠疫苗護士確診-未知與推遲第二劑注射有關

打咗都中獎 美英緊急注射批准即係揾大批白老鼠送終

95% 係點計嫁

https://youtu.be/HtsIDpiF5hY

本來無事

估計是打完疫苗先中,因為疫苗本身有病毒

之前有另一個個案好似也是這樣

呢D疫苗,你打埋我份

引用:
原帖由 1333333 於 2021-1-13 07:26 PM 發表
就是無事找事做

本來無機會接觸到病毒

打D病毒入體內,又打一半唔打一半,中招唔出奇

估計會有人因去打而中的機會也有

求高人解釋

引用:
原帖由 hkfc002 於 2021-1-13 07:37 PM 發表
95% 係點計嫁
95%係輝瑞自己說了算

無其他國家公佈

好似係咁,有錯請指出

打死不打「衰輝」喪屍病毒!

疫苗中既病毒控制唔好,毒過量,又激發唔起抗體。。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-1-13 07:46 PM 發表
疫苗中既病毒控制唔好,毒過量,又激發唔起抗體。。

咁即是如果體質差D,打疫苗,反而賴野

咁樣一個人點先知道自己頂唔頂得順呢?

引用:
原帖由 hkfc002 於 2021-1-13 07:37 PM 發表
95% 係點計嫁
其實好似係抗體產生率
而非保護率
不過我唔肯定

即使有疫苗在手,都不一定代表平安大吉。

印象中,之前又系有一個案係咁

打完之後中

這個擬似不是偶然吧

引用:
原帖由 1333333 於 2021-1-13 07:26 PM 發表
香港好多小黃人爭住要打睡輝同猩猩疫苗

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-1-13 07:51 PM 發表
即使有疫苗在手,都不一定代表平安大吉。
X2

就好似有國安法,唔代表仆街曱甴唔犯法

當曱甴毒性太強,一樣出來犯法

相信原理一樣

引用:
95% 係點計嫁
佢唔好彩係嗰5%。

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]