• 瀏覽: 16,835
  • 回覆: 198
  • 追帖: 1
+3
中國自主研發設計、自主製造,號稱時速超過600公里的世界首部「高溫超導」高速磁浮列車工程樣辦,周三(13日)在四川成都亮相。負責研發項目的西南交通大學專家指,這種技術全球首創,時速可達600公里、比美

「世界首條高溫超導高速磁浮工程化樣車」,中國加油!

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2851583?r=cpstni

建造/營運成本一定貴過高鐵/飛機10 倍!

升級版高鐵

引用:
原帖由 suffocation 於 2021-1-13 06:38 PM 發表
內文有講建造成本高,但營運成本更低

引用:
原帖由 suffocation 於 2021-1-13 06:38 PM 發表
技術成熟,價格就下降...
能源消耗優勢比高鐘飛機優助得多...

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-1-13 06:40 PM 發表

內文有講建造成本高,但營運成本更低
超低阻力運輸, 用來運貨都有效益...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-13 06:45 PM 發表

技術成熟,價格就下降...
能源消耗優勢比高鐘飛機優助得多...
同埋一定環保好多
以減排為目標既中國黎講好有價值

建做成本高 運作成本低
死亡率最高 環境破壞低
效率速度高 能源消耗低

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-13 08:54 PM 發表
其實大陸幾時先可以唔造假?
一早已經有 Hyperloop
大佬 話哂叫做收返香港
唔好當我地係北韓人民先得架

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/超迴路列車
人地係 "世界首部「高溫超導」高速磁浮列車工程樣辦" 科學既野唔啱你 又唔睇內容, 所以毒果最叻寫標題, 內容真唔真唔緊要

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-13 09:14 PM 發表

見到“高溫超導”已經知係呃傻仔啦
超導體係低溫架
咪係,中國又窮又落後又崩潰又無電,美賊國都唔知驚乜個個總統都要搞中國

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-13 09:14 PM 發表

見到“高溫超導”已經知係呃傻仔啦
超導體係低溫架
歐洲日前都出咗室温超導體,中國做到高温又有乜問題?
中國航天都去緊火星啦!
唔好以為仲係大航海年代,民主偽政制都被老美自己打破咗,鬼佬仲有乜野係值得相信?
今時今日嘅西方技術巳落後成個世紀了!

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-1-13 09:30 PM 發表

歐洲日前都出咗室温超導體,中國做到高温又有乜問題?
中國航天都去緊火星啦!
唔好以為仲係大航海年代,民主偽政制都被老美自己打破咗,鬼佬仲有乜野係值得相信?
今時今日嘅西方技術巳落後成個世紀了!
去火星造假架啦,NASA唔知點解唔篤爆中國,一定係收左中共錢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]