• 瀏覽: 16,885
  • 回覆: 198
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 HKPOPO 於 2021-1-14 06:52 發表
大陸製的,遲早爆炸
呢d句講法過時了,放開懷抱向前望吧

利民系首位

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-14 07:18 AM 發表

鳩吹“首創真空管”
內文個專家係講緊高温超導下既真空管列車

引用:
原帖由 pandan07 於 2021-1-13 06:32 PM 發表
中國自主研發設計、自主製造,號稱時速超過600公里的世界首部「高溫超導」高速磁浮列車工程樣辦,周三(13日)在四川成都亮相。負責研發項目的西南交通大學專家指,這種技術全球首創,時速可達600公里、比美

「世界首條高溫超導高速磁浮工程化樣車」,中國加油!

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2851583?r=cpstni
研發出新科技減能列車係好事。但我總覺得太快。
京、廣、津、上呢啲大龍頭地區,已發展得密集,而且已係交通樞紐,好難搵到合適地方插腳。就算要發展成都、西安,冇可能遺漏京、廣、津、、上。
呢個高溫超度列車,如果阿爺對佢冇乜發展計劃,就會變成大白象。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-14 07:22 AM 發表

所以咪誤導人Fake 傻仔
超導明明就係低溫

今個冬天一D都唔凍 仲好熱tim
相對於北極
係你自己無知就話人fake你,全世界講緊高温超導都係相對傳統超導體而言,係你自己死要話係低温,唉

引用:
原帖由 suffocation 於 2021-1-13 06:38 PM 發表
建造/營運成本一定貴過高鐵/飛機10 倍!
如果以現在德國技術的磁浮列車去計,便是這個價,但改為中國自主研發,而目標是全國性去使用的話,價格便會便宜很多。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-13 09:14 PM 發表

見到“高溫超導”已經知係呃傻仔啦
超導體係低溫架
你又唔睇完整報導,只睇標題就發表你嘅偉論喇。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-1-14 07:28 AM 發表

你又唔睇完整報導,只睇標題就發表你嘅偉論喇。
佢仲要話高温超導係fake佢喎,無知真係好恐怖

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-13 09:39 PM 發表

你思想有D混亂
科學還科學
政治還政治
如果係清醒就唔會有今日

引用:
原帖由 suffocation 於 2021-1-13 06:38 PM 發表
建造/營運成本一定貴過高鐵/飛機10 倍!
一定

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-13 08:54 PM 發表
其實大陸幾時先可以唔造假?
一早已經有 Hyperloop
大佬 話哂叫做收返香港
唔好當我地係北韓人民先得架

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/超迴路列車
可憐

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-14 07:08 AM 發表

香討果幾條反中撚根本就係因為戇鳩而被洗腦反中.
留意吓
某幾個id都會一齊抹黑回覆
其實都只係同一件智障嘅分身

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2021-1-14 07:22 AM 發表

內文個專家係講緊高温超導下既真空管列車
條撚樣有邊個回覆唔係鳩噏吹水老作

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]