• 瀏覽: 16,886
  • 回覆: 198
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 pandan07 於 2021-1-13 06:32 PM 發表
中國自主研發設計、自主製造,號稱時速超過600公里的世界首部「高溫超導」高速磁浮列車工程樣辦,周三(13日)在四川成都亮相。負責研發項目的西南交通大學專家指,這種技術全球首創,時速可達600公里、比美

「世界首條高溫超導高速磁浮工程化樣車」,中國加油!

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2851583?r=cpstni
唔係話大陸唔好,就算外國維珍條友搞既,我都覺得呢D好恐怖,行咁快,好易出事,一出事就....

我情願坐返高鐵

在地質穩定平坦地區,短短地玩下就算啦。
例如深圳市/寶安機場,北京/大興機場。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-13 08:54 PM 發表
其實大陸幾時先可以唔造假?
一早已經有 Hyperloop
大佬 話哂叫做收返香港
唔好當我地係北韓人民先得架

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/超迴路列車
替你感到可憐,成世人只會一事無成

假大空,以前巴鐵又係咁,吹到大一大無料到

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-13 10:44 PM 發表

我替你感到可憐 我活得很快樂😅
活在井中的確容易快樂些,井外的世界充滿罪惡充滿危險,千萬別走出井外

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-1-13 08:46 PM 發表
建做成本高 運作成本低
死亡率最高 環境破壞低
效率速度高 能源消耗低
都未起好你又知死亡率最高? 你應該係指有乜意外, 傷亡率會好高, 但應該會比飛機低.

引用:
原帖由 加燦 於 2021-1-13 11:08 PM 發表

都未起好你又知死亡率最高? 你應該係指有乜意外, 傷亡率會好高, 但應該會比飛機低.
你說得對

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-13 10:44 PM 發表

我替你感到可憐 我活得很快樂😅
國安法下, 大家都活得快樂, 所以之前話移民走人的都不走了...

國安法真係利多於弊,黃人藍人都可以活得快樂...

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-13 09:14 PM 發表

見到“高溫超導”已經知係呃傻仔啦
超導體係低溫架
你係智障就收聲唔好周圍唱咁不孝啦.

引用:
原帖由 加燦 於 2021-1-13 11:08 PM 發表

其實到時就算用來運貨, 都可以好高效益...

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021/1/13 18:39 發表
升級版高鐵
趕在Elon Musk的The Boring Company的Hyperloop啟用之前趕食頭淡湯。

科技競賽是好。 消費者得益。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021/1/13 20:54 發表
其實大陸幾時先可以唔造假?
一早已經有 Hyperloop
大佬 話哂叫做收返香港
唔好當我地係北韓人民先得架

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/超迴路列車
這是叫“科技競賽”。
不只是美國和中國,
歐洲都有進行緊科研。

你的思想即是西門子/motorola發明了手提電話。
其他之後出的都會抄他們?

完全思想錯誤。

慢慢來

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]