• 瀏覽: 19,068
  • 回覆: 321
+18
英國本月底開始接受港人申請BNO留英簽證,行政會議成員葉劉淑儀近日提出持英國國民(海外)護照(BNO)移民的港人,應喪失中國籍,失去香港居留...

可以以留「港丶澳丶國內」時間為限制,若離開超過2年,便應除消香港人身份。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1974831/即時-港聞-指禁雙國籍勢影響政治經濟-鍾國斌-好多有2本護照港人都愛國

應以留「港丶澳丶國內」時間為依歸,若連續離開此三地超過一定時期(eg 2年),無合理解釋(eg 坐獄),便應自動除消中國籍香港人身份。

鍾國斌:好多有2本護照港人都愛國...............例如我自己同屋企人仲有好多藍絲朋友

會唔會呢個鍾國斌自己都雙重國藉

如果中央不趁這時機全面執翻正香港將啲反賊趕盡殺絕,立法司法教育全面大改革取消埋雙重國籍,那就真系蠢到加零一。

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-1-13 05:52 PM 發表
有錢既人
梗係會留多條後路比自己喇
有咩事(系內地偷呃)都可以蛇去加拿大,美國呀

香港人真係好愛國,既愛中國,也愛別國!

2選1, 唔該, 中國不承認雙重國藉

學大陸做法啦。移民去香港都無大陸福利和投票權。你愛唔愛國系你自己既事。唔可以兩頭福利就合情合理

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-1-13 05:45 PM 發表
英國本月底開始接受港人申請BNO留英簽證,行政會議成員葉劉淑儀近日提出持英國國民(海外)護照(BNO)移民的港人,應喪失中國籍,失去香港居留...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210113/_2021011317181011080.jpg

可以以留「港丶澳丶國內」時間為限制,若離開超過2年,便應除消香港人身份。

...
愛國點解要有第二個國家國藉??? 鍾國斌似係愛人民幣多啲喎

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-1-13 05:45 PM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210113/_2021011317181011080.jpg

...
自由黨班“兩頭蛇”, 依家震過貓王~

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-1-13 17:52 發表
就算佢無, 老婆仔女都會有

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-1-13 18:03 發表
學大陸做法啦。移民去香港都無大陸福利和投票權。你愛唔愛國系你自己既事。唔可以兩頭福利就合情合理
賣地每年分豬肉都無

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-1-13 05:49 PM 發表
應以留「港丶澳丶國內」時間為依歸,若連續離開此三地超過一定時期(eg 2年),無合理解釋(eg 坐獄),便應自動除消中國籍香港人身份。
肯交一定既稅都名保留,但離港超過一定日子無交稅無升學證明, 可取消中國國籍同永久居民身份, 或取消福利同投票權..

主題標籤 #葉劉淑儀
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]