• 瀏覽: 5,066
  • 回覆: 75
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 wantfunming 於 2021-1-13 04:05 PM 發表
呢個巴西報告是將無症狀感染者和一些輕微症狀但不知是否中了新冠的人都計入內。

早幾日英國一本醫學雜誌剛剛才質疑輝瑞並冇將以上的人計入,若計入的話輝瑞疫苗恐怕只得29%有效率!

完全是有人在政治操作,抹黑中國疫苗!
29% horrible

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-13 07:12 PM 發表

我公司條黃西,話支付寶俾共產黨收集資料喔,點知用AlipayHK買早餐拿3蚊discount
嗱, 佢既資料就係值3蚊, 無矛盾...

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-1-13 06:23 PM 發表

其實吾明為何又把疫苗和政治一齊來講,現在香港政府都已經準備了中國/德美疫苗,各自有自己選擇,互不相干,喜歡邊隻咪打邊隻?
咁如果有人抺黑自己國家, 直斥其非都不合理?

其實綜合數據。科興保護率稍低但對預防中重症效果出眾,而且儲存運輸都容易,副作用又少。適合普通社區醫生診所幫大部分普通市民接種。而輝瑞的就比較適合高危群組,例如醫護人員,機組人員等。

提示: 違規內容已被屏蔽
無論那隻疫苗,如果先立場後結論,都欠缺客觀

提示: 違規內容已被屏蔽
所有數字,都受人的操控
數,是造出來
看你想怎造

除非有獨立專業第3方,apple to apple 咁測試比較,才較有意義

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-13 02:56 PM 發表
其實今次疫苗只有一年時間 , 難以比較過往既疫苗測試規模同有效率, 只要有幫助而無嚴重副作用, 都已經係值得打...
X2 唔敢打輝瑞疫苗,唔係因為反尾,而係唔知佢副作用有幾大。
科興疫苗有效率一路都不及輝瑞,但咁又點?起碼知佢副作用唔大。

引用:
原帖由 wantfunming 於 2021-1-13 04:05 PM 發表
呢個巴西報告是將無症狀感染者和一些輕微症狀但不知是否中了新冠的人都計入內。

早幾日英國一本醫學雜誌剛剛才質疑輝瑞並冇將以上的人計入,若計入的話輝瑞疫苗恐怕只得29%有效率!

完全是有人在政治操作,抹黑中國疫苗!
現今世界真係變得瘋狂,疫情嚴峻,但各國唔係聯手對付病毒,而係著眼政治!

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-1-13 08:42 PM 發表

X2 唔敢打輝瑞疫苗,唔係因為反尾,而係唔知佢副作用有幾大。
科興疫苗有效率一路都不及輝瑞,但咁又點?起碼知佢副作用唔大。
打左, 遲d有更充足數據更有效既疫苗, 咪再打, 又唔係打左唔可以再打...

就算而家得3成有效,都抵擋左3成先...

引用:
原帖由 笑看流浪犬 於 2021-1-13 06:45 PM 發表

X2

https://cdn.discuss.com.hk/t/78dcca/f/800x0/http://p5.itc.cn/images01/20210112/abedb90d59a545febb168d02a7b8618d.png

俾返條外國既報導既LINK 你,  ...
唔怪之得輝瑞CEO都唔敢打

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-13 07:36 PM 發表

當然可以"直斥其非" !  但應該對事,不對人! 但各下明顯是對人不對事!  明白兩者有什麼分別嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]