• 瀏覽: 4,573
  • 回覆: 10
英國如果真是大仁大義,要幫助前殖民地子民,非洲國家蘇丹比香港亂得多,更值得幫。蘇丹在二○一九年初發生軍事政變,當年六月三日,群眾上街示威要求過渡軍事委員會交出權力,軍政府鎮壓,導致至少一百二十人死亡,非洲聯盟暫停蘇丹會籍至今,蘇丹這個四千三百三十六萬人口的前英國殖民地,比香港更值得幫。為何英國不提供一個移民計劃給蘇丹人? 難道支持民主要睇對方膚色和家產?

英國這個BNO移民計劃,擺明趁亂渾水摸魚,亦明顯違反了一九八四年十二月十九日與中方互換的外交協定。當時中英簽署《聯合聲明》之後,為了解決香港遺留下來的國籍問題,雙方互換協定,英方承諾原本在港的英國的屬土公民,在一九九七年七月一日之後,雖然不再是屬土公民,但可以保留某種地位,使其可以繼續使用聯合王國簽發的護照(即是之後的BNO),而不賦予在聯合王國的居留權。英方亦特別指明,在一九九七年七月一日或以後出生者,將不得取得上述護照。

按中國的《國籍法》,本來就不承認雙重國籍,香港回歸中國,香港人回復中國人身份,理論上不可以同時擁有其他國籍,只能二者選一。但中國照顧香港人的特殊情況,採取一個容忍政策。當時雙方互換的協議,已明確地講清楚BNO並不是一個有居留權的國籍身份,只是一個旅遊證件。但英國如今不但讓持有BNO的香港人居留六年後,可以申請移民英國,同時容許其在一九九七年以後出生的子女亦可以透過BNO計劃歸化英籍,這明顯違反了一九八四年的中英協議。

如果阿爺按過去的做法,只會隻眼開隻眼閉,罵兩句就算,說白了,就是一種「紙老虎式」的反應。正如阿爺今時不同往日了,過去處理香港問題用A政策,事事啞忍,結果沒有取得好結果。如反其道而行,採取「非A」政策,即是會做以前人人叫他不要去做的事。套用到BNO問題上,如果說阿爺過去是光說不練,如今就會強硬反制。理論上,可以有三種反制方式:
https://hd.stheadline.com/news/columns/417/20210113/907823/專欄-巴士的點評-阿爺郁BNO公民權如箭在弦

中央已退讓得太多了....
沒有放棄過香港福利的回流人士, 在英,加,美國花光錢後, 又回港再賺過, 然後又過去再花過, 足以令有些人認為, 香港這冇掩雞籠是予取予求的地方。
香港應該要實施公民制度, 凡有是香港永久居民和沒有外國國藉, 才能申請成為公民, 才能享有投票及被選舉權和其他福利。
一旦擁有雙重國籍的人, 不能成為公民, 並且不能享有投票及被選舉權和其他福利。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-13 02:06 PM 發表

希望唔好再搞咁複雜,一刀切,等班“外國人”死咗條心
無論如何外國人都不會對香港死心的, 除非香港變窮港

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-1-13 02:59 PM 發表

到時, cut咗班英國BNO使用者,在香港開設銀行戶口.
方法何其多, 但要顧及大體的憂慮更多。

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-1-13 04:21 PM 發表
廬生的第三點 : 只針對未來透過BNO移民計劃取得英國國籍的香港人,取消其中國國籍,這樣做也要修改《基本法》。其壞處是沒有統一性,對持有不同外國國籍的人士有區別對待,好處是打擊面較細。

----------------------------

如果只針對BNO,但又點知道某人係用BNO去移民呢,執行上是否有困難.
實質上持BNO是不可能移民的, 只是陰毒的英國人借口引進港錢的卑鄙手段罷了。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-13 08:12 PM 發表

早該如此,當年怕的有錢佬走九晒,唯有側側膊。依家;有叛逆之心的,好行夾唔送。
當年走九晒的有錢佬, 大部份花光錢之後又回流,。
既然有異心的人冇良心, 就要認真招呼下佢地。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-14 10:54 AM 發表

長痛不如短痛;對國家冇信心的港民必須承擔責任。
未見官先打八十, 英國將呢啲人 搾乾搾盡, 然后趕佢地返香港, 是有計劃地進行的

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-14 11:09 AM 發表

咁就要依例重新申請,港府有權審查,並最終唔批。
我覺得照批更好, 但就不讓他們回流

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-14 11:07 AM 發表

佢依家話「可以」……
反應不太理想, 就落多兩錢咀頭引人落疊, 過到去又放低銀両後, 又唔係咁話

引用:
原帖由 Sin+Cos 於 2021-1-14 03:48 PM 發表

令我想起89十年代歌手花名叫差仔男歌手,耐不耐三兩年從楓葉國回港開三幾場演唱會再返去嘆過!
許歌神都係咁

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-15 02:47 PM 發表
資金流走,都唔知有咩好驚,而家啲錢印出黎。實際上香港好多人嘅生活,都係用人民幣,美金都冇咩用嘅。

香港經濟發展,根本停滯,嗰班所謂人才走咗,可以吸收新嘅年青人,為香港經濟注入生命力。

年青人根本唔一定係香港本土嘅,印度又得,中國有得,事實上我喺深水埗,見到有啲印度仔,勤力搵錢,好過啲香港撚!!
師兄講出事實!
香港黑暴曱甴成日以為自己係本土人就惡晒 要話晒事!
實情 佢地除了擁有張特區身份証才能擁有香港公民權之外, 其實他們什麼也不是。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-15 05:20 PM 發表

真心啦,我呢種舊嘅香港人,相信搵錢可以改變命運,過上好生活,
而家班靚仔,相信民主可以改變命運,過上好生活。

班死靚仔就話我呢啲老嘢,淨係為咗搵錢,無理想,毫無目標,簡直和隻豬冇分別。
我呢啲覺得班死靚仔,不知天高地厚,做人又唔現實,遲早害死香港。

大家睇大家都唔順眼,就無謂迫係一個香港度,你要走嘅,你咪走囉,將來係點,唔關班死靚仔事啦!!

無謂返嚟香港,扮晒見多識廣,繼續留喺外國得㗎啦。
黃曱甴最失敗係侮辱自己的父母輩, 轉去供奉推他們去死的漢奸。
移民對他們來講可能是最好的人生經驗, 不用再做井底之蛙。
當然在內地服刑那十件更有希望得救。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]