• 瀏覽: 4,546
  • 回覆: 44
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-1-13 08:08 PM 發表

冇首次申請點會有續證?無被英國銷毀的話,入境處一定有首次申請人的記錄

首次申請BNO(-)廿幾年來已去世持證人(-)仍然在港持證人,就已經搵出一堆嫌疑人,再密切監察呢批人出入境記錄

再加上LOTR持證人回港入境時被截搜查問話,咁有幾難
入境處點知人地續證? 再且,唔能夠認為曾經攞過BNO,如果人地移民,就認定人地一定係用BNO嘅,呢個唔夠嚴緊,只能夠係懷疑而已,事實上如果去英國移民,攞特區護照一樣得架.

有心查, 一定查到. 支持祖國.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-1-13 20:15 發表

入境處點知人地續證? 再且,唔能夠認為曾經攞過BNO,如果人地移民,就認定人地一定係用BNO嘅,呢個唔夠嚴緊,只能夠係懷疑而已,事實上如果去英國移民,攞特區護照一樣得架.
英國佬講冇續BNO都可以搞LOTR

LOTR必要條件係有BNO身份

特區護照去英國免簽只能留180日
能夠離境超過180日,又冇工作簽證/學生簽證,持證人入境入境處一查本護照就知

冇工作/學生簽證,而又長時間離開香港,咁唔係移民係乜野?而且就算用特區,入境處見到本護照有LOTR簽證,就已經可以證明持證人有BNO身份

就算係正宗BC,一樣有持證人香港身份證批註,有冇BNO一對就知

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-1-13 08:56 PM 發表

英國佬講冇續BNO都可以搞LOTR

LOTR必要條件係有BNO身份

特區護照去英國免簽只能留180日
能夠離境超過180日,又冇工作簽證/學生簽證,持證人入境入境處一查本護照就知

冇工作/學生簽證,而又長時間離開香港,咁唔係移民係乜野?而且就算用特區,入境處見到本護照有LOTR簽證,就已經可以證明持證人有BNO身份

就算係正宗BC,一樣有持證人香港身份證批註,有冇BNO一對就知
無錯,特區護照入英國境時間有限,但真係有心用BNO移民,如果無工作,可以在限期前回港,再去英國,反正直到搵到工作,主要係英國方面承認就得了,又或者,180日內已搵到工作,唔使離開英國,總之,無百份百能CHECK到,只不過當事人怕唔怕煩而已,就好似BNO外的雙重國藉,如果佢唔講,都唔一定知,就算在大陸,有雙重國藉的人,都唔一定知,所以,在這方面,只能夠訂出一個較合邏輯的方法吧.

曾攞過BNO同現在還有無有效BNO係兩回事,而且有BNO身份都唔能夠肯定係用BNO移民的.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-1-13 21:56 發表

無錯,特區護照入英國境時間有限,但真係有心用BNO移民,如果無工作,可以在限期前回港,再去英國,反正直到搵到工作,主要係英國方面承認就得了,又或者,180日內已搵到工作,唔使離開英國,總之,無百份百能CHECK到,只不過當事人怕唔怕煩而已,就好似BNO外的雙重國藉,如果佢唔講,都唔一定知,就算在大陸,有雙重國藉的人,都唔一定知,所以,在這方面,只能夠訂出一個較合邏輯的方法吧.

曾攞過BN ...
用BNO移民首先要有LOTR簽證
無論用特區定BNO,簽證就要印响護照上

除非佢一世唔返香港,只要一返香港入境處就有權查問,要求出示有目的地蓋印既護照,見到LOTR簽證就一律當成BNO處理

唔好忘記BNO已經變成外交事件,中央有權訂任何規矩

而入境處亦有權加以限制,制訂任何規矩,到時由持證人自己攞證據證明自己冇移民

要玩冇方法玩?政府隨時可以改規則,佢地要返香港就要跟規矩

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-1-13 10:58 PM 發表

用BNO移民首先要有LOTR簽證
無論用特區定BNO,簽證就要印响護照上

除非佢一世唔返香港,只要一返香港入境處就有權查問,要求出示有目的地蓋印既護照,見到LOTR簽證就一律當成BNO處理

唔好忘記BNO已經變成外交事件,中央有權訂任何規矩

而入境處亦有權加以限制,制訂任何規矩,到時由持證人自己攞證據證明自己冇移民

要玩冇方法玩?政府隨時可以改規則,佢地要返香港就要跟規矩
所以其實睇得出,唔一定能夠主動肯定該人是否用BNO移民,最後係要自己申報,如有失實隱瞞,負上責任.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-1-13 23:41 發表

所以其實睇得出,唔一定能夠主動肯定該人是否用BNO移民,最後係要自己申報,如有失實隱瞞,負上責任.
但係可以定規矩,要當時人證明自己冇申請5+1移民,先可以恢復香港永久居民身份,否則一律取消

呢部份可以從入境檢查時抽查出

因為入境處已經有證據證明當事人用BNO身份移民

記住最後做莊既永遠係政府,有權訂任何規矩

請立刻宣布自2020年後取得外國國籍的人,自動失去香港居留權

董伯伯時代,中國政府就算對香港施政諸多不滿意,都啞忍不多言,即使批評都相當之客氣。貪鼠曾、梁振英時代,中國政府的做法都差不多。

但如今林太太時代就開始不同,以近日對抗新冠肺炎疫情為例,《環球網》、《人民日報》都對香港抗疫不力發出諸多批評。「阿爺」忍住二十餘年,終於按捺不住。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-13 02:06 PM 發表

希望唔好再搞咁複雜,一刀切,等班“外國人”死咗條心
無論如何外國人都不會對香港死心的, 除非香港變窮港

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-1-13 02:59 PM 發表

到時, cut咗班英國BNO使用者,在香港開設銀行戶口.
方法何其多, 但要顧及大體的憂慮更多。

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-1-13 04:21 PM 發表
廬生的第三點 : 只針對未來透過BNO移民計劃取得英國國籍的香港人,取消其中國國籍,這樣做也要修改《基本法》。其壞處是沒有統一性,對持有不同外國國籍的人士有區別對待,好處是打擊面較細。

----------------------------

如果只針對BNO,但又點知道某人係用BNO去移民呢,執行上是否有困難.
實質上持BNO是不可能移民的, 只是陰毒的英國人借口引進港錢的卑鄙手段罷了。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-13 08:12 PM 發表

早該如此,當年怕的有錢佬走九晒,唯有側側膊。依家;有叛逆之心的,好行夾唔送。
當年走九晒的有錢佬, 大部份花光錢之後又回流,。
既然有異心的人冇良心, 就要認真招呼下佢地。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-1-14 08:57 發表
董伯伯時代,中國政府就算對香港施政諸多不滿意,都啞忍不多言,即使批評都相當之客氣。貪鼠曾、梁振英時代,中國政府的做法都差不多。

但如今林太太時代就開始不同,以近日對抗新冠肺炎疫情為例,《環球網》、《人民日報》都對香港抗疫不力發出諸多批評。「阿爺」忍住二十餘年,終於按捺不住。
形勢使然;當年大陸窮,經歷三十年的政治折騰,新幾代人不學無術,人才凋零。他們眼見同是中國人,香港處處都有世界水平,衷心敬佩,此後亊亊仰仗香港人。
可是再過三十年,臥薪嘗膽式奮發的大陸人已經超越香港,他們對「香港文明」不屑一顧。香港的所謂有錢佬,不是地產就是金融,干實業的早已移師大陸。
今日的香城有錢佬已經光芒盡失。無心中國的人,歡喜他們棄港而去!英國肯接收?(假意而已)皆大歡喜!

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-14 08:23 發表
請立刻宣布自2020年後取得外國國籍的人,自動失去香港居留權
應該是;切一個期限,到期仍然不交出外國護照,宣誓放棄所有外國國籍的港民,毋須另行通知,自動失去香港身份。他的所有香港證件自動失效。

目的是針對「暗藏不報」的。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]