• 瀏覽: 4,827
  • 回覆: 96
+3
北京政府不斷收緊本港自由,令本港再掀起移民潮。行政會議成員葉劉淑儀認為中央應釋法,令BNO入籍港人不再有中國籍。香港醫學會副會長鄭志文表示,不少醫生及他自己的朋友都積極討論移民,當中部份人已付諸實行,他認為葉劉的言論像「叫你要走就快啲走,唔走就冇得走」,在社會製造不必要的恐慌...

其實最恐慌果啲係想移民的愛國者XD

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/local/ ... SFHIVOXF6O46GLWPWY/

腦殘yc醫生又要威 又想戴頭盔

又要攞外國籍又想攞香港著數,真係無恥到極

可以把三顆星降為兩顆星,只有工作權,不享有任何房屋福利,醫療福利,子女教育福利,當然沒有投票權,也不享有被選權等等。

引用:
原帖由 behappy1997 於 2021-1-13 09:29 AM 發表
可以把三顆星降為兩顆星,只有工作權,不享有任何房屋福利,醫療福利,子女教育福利,當然沒有投票權,也不享有被選權等等。
換轉你到外國可唔可以任意打工?

黃黑賤醫,
見死不救搞罷工,
唔該快啲走,
走咗唔好番嚟。

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2021-1-13 09:32 AM 發表

換轉你到外國可唔可以任意打工?
香港需要國際人才,需要吸引各國嘅人才。點都要留有後路

香港醫學會副會長鄭志文表示,不少醫生及他自己的朋友都積極討論移民

唔好日日post 啦
係走就拿拿聲啦 留係度正龜公

醫生想攞盡著數

當第一批醫生移民過去後, 
到時佢地自然會勸戒第二批想移民O既醫生架喇... 

你都有心走,佢立唔立法你都一樣會走,話黎把屁咩

屁話連天..要走就快啦,成日得個講字.

移民唔緊要,不過唔好死唔斷氣咁返香港搵著數。
要走無人留,有麥咁恐慌

引用:
原帖由 behappy1997 於 2021-1-13 09:34 AM 發表

香港需要國際人才,需要吸引各國嘅人才。點都要留有後路
有僱員受聘 才可到當地工作, 大陸人嚟香港做嘢都要有僱主 外國人到香港工作都要有僱主呀, 已經係一條法例

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-1-13 09:20 AM 發表
北京政府不斷收緊本港自由,令本港再掀起移民潮。行政會議成員葉劉淑儀認為中央應釋法,令BNO入籍港人不再有中國籍。香港醫學會副會長鄭志文表示,不少醫生及他自己的朋友都積極討論移民,當中部份人已付諸實行,他認為葉劉的言論像「叫你要走就快啲走,唔走就冇得走」,在社會製造不必要的恐慌...

https://hk.appledaily.com/resizer/xJMYx-3QUWE6U8LVZNw74fb8WNc=/1950x1097/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/DKZY65PN2JAQDJECRM4MDETK7Q.png
又要食兩家茶禮,又要反政府?
邊有咁著數

主題標籤 #葉劉淑儀
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]