• 瀏覽: 1,999
  • 回覆: 17
引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-1-14 11:19 AM 發表
香港係冇雙重國藉的間題,只係有人將居留權與國藉混淆。香港作為國際城市,基本法係容許有外國藉的人仕取得香港居留權。現今世界好多國家都會發出居留權給外國藉的人仕。連中國都有咁玩,香港唔應該因為要處理BNO問題而搞亂這個極其基本的居留權政策。

如果英國改變BNO政策,香港可以將BNO由旅遊証件改視為國藉証件,香港人要從 BNO 與特區護照之間二揀一,但無論如何選擇,都不應影響現有的居留權。

...
喪失國藉後永久居民身份點處理,國藉法無講,香港既法例都無講。
畢竟之前主動放棄中國國藉既人都唔會再定居香港。
呢樣係要釋法去處理。

外國人獲得香港居留權,係因為滿足左定居條件,咁喪失中國國藉既要再獲得香港居留權,一樣都要一視同仁。
BNO移民,係英國坐晒六年移民監入藉後,要返黎香港再坐七年移民監,期間佢要搵公司同佢辦理公作簽證。
佢地亦唔可以話之前幾廿年住係香港,所以自動滿足,畢竟係計緊接:
通常居住連續七年期間必須是緊接該人士根據此項向入境事務處處長申請香港特區永久性居民身份的日期之前的連續七年
佢係英國定居六年後,唔可以計返六年前定居香港,要申請前七年都定居香港

另一條路,放棄其他國家國藉,回復中國公民身份,自然係香港有永居權,似乎無前科。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-14 01:45 PM 發表

喪失國藉後永久居民身份點處理,國藉法無講,香港既法例都無講。
畢竟之前主動放棄中國國藉既人都唔會再定居香港。
呢樣係要釋法去處理。

外國人獲得香港居留權,係因為滿足左定居條件,咁喪失中國國藉既要再獲得香港居留權,一樣都要一視同仁。
BNO移民,係英國坐晒六年移民監入藉後,要返黎香港再坐七年移民監,期間佢要搵公司同佢辦理公作簽證。
佢地亦唔可以話之前幾廿年住係香港,所以自動滿足,畢 ...
你嘅喪失國藉講法係有問題。

我嘅論據係BNO被視為旅遊証件而不是國藉証件係歷史事實,即係這些人一早已擁有中國藉,亦即係擁有居留權。依家如果將BNO改視為國藉証件,BNO 持有人如果係依家仍要選擇保持 BNO,係依家被改變國藉,所以要用改變國藉的法規來處理居留權。

如果你要推翻歷史,於97回歸時已將BNO視為國藉証件,將BNO持有者視為外國人,根據基本法,這些人反而都可以有居留權。''在香港特別行政區成立以前或以後持有效旅行證件進入香港、在香港通常居住連續七年以上並以香港為永久居住地的非中國籍的人''
反而如果BNO持有人現在放棄 BNO,我地就要先給回這些人中國籍,再以國籍改變的法規來保留這些人的居留權。

無論如何,我地給予BNO持有人有居留權係一個不可推翻的歷史事實,跟住的所有方案,都要從這個歷史事實推演出來。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-1-14 04:40 PM 發表

你嘅喪失國藉講法係有問題。

我嘅論據係BNO被視為旅遊証件而不是國藉証件係歷史事實,即係這些人一早已擁有中國藉,亦即係擁有居留權。依家如果將BNO改視為國藉証件,BNO 持有人如果係依家仍要選擇保持 BNO,係依家被改變國藉,所以要用改變國藉的法規來處理居留權。

如果你要推翻歷史,於97回歸時已將BNO視為國藉証件,將BNO持有者視為外國人,根據基本法,這些人反而都可以有居留權。' ...
再睇番我地處理BNO 的現實,我地目前的而且確將 BNO 視為旅遊証件, BNO 持有人可以伸請特區護照。最壞嘅情況,所有 BNO  持有人即時攞番本特區護照,保住個身份,之後點搞都得。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]