• 瀏覽: 6,629
  • 回覆: 106
引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-16 02:04 PM 發表

我所講嘅淘汰,唔係屠殺!!

你睇吓日本,出生率一直下降,呢幾年,咪冇發生咁多運動囉。

你睇吓美國,唔控制移民,隨着社會嘅進步,佢有排亂啦!!

你睇吓香港,我已經講過,香港討論區,同連登,唯一嘅共識,就係減少人口。
如果一個人退休之后,像香港是85歲左右見上帝,就是說這25年,是需要年輕人去照顧的。

淘汰的概念就是要老年人早點見上帝。如果平均70歲見上帝,那么年輕人只需要照顧10年。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-1-16 02:10 PM 發表

你睇下日本仔對人口老化的擔心啦,日劇鼓勵人去生仔,但是還是唔肯生。

所以保守的日本仔開始開放移民政策。更加容易在日本工作和居住。

日本韓國和台灣面對最大的問題就是少子化,和人口老化。

而大陸為了解決人口老化,估計很快會推出鼓勵生育。歐洲已經做緊,不過本土還是唔肯生,之前就傻到引入伊斯蘭教徒,,現在發現有問題了,
就算日本俾人移民,都唔會比啲基層群眾去移民掛!

我所講嘅淘汰,其實係基層勞動力,你睇吓日本,經濟支柱,全部都係科技上,人多都冇用㗎啦⋯⋯

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-1-16 02:12 PM 發表

如果一個人退休之后,像香港是85歲左右見上帝,就是說這25年,是需要年輕人去照顧的。

淘汰的概念就是要老年人早點見上帝。如果平均70歲見上帝,那么年輕人只需要照顧10年。
你覺得幾多香港死靚仔,願意照顧老人家?

我覺得香港越來越多老人家,其實喺香港政府照顧。

香港政府主要收入,一定唔係勞動力啦,香港要咁多死靚仔做咩?

提升香港嘅科技能力,解決唔到嘅,請外勞咪得囉。外勞收錢做嘢,唔鍾意就炒咗佢,好過受自己仔女氣。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-16 02:12 PM 發表

就算日本俾人移民,都唔會比啲基層群眾去移民掛!

我所講嘅淘汰,其實係基層勞動力,你睇吓日本,經濟支柱,全部都係科技上,人多都冇用㗎啦⋯⋯
哈哈,很多都是基層,主要就是做哪些日本本土不願意工作的事情。日本人可以集中做高大上的工作。

日本人口減少,其實也是令他科技沒有發展的空間的原因。像半導體產業鏈,需要幾十萬工程師,日本最多也是拿幾個類別做。現在人口減少,少了年輕工程師,怎么發展?

中國的人口就可以讓中國做全部的類別,這也是美帝害怕的原因。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-16 02:15 PM 發表

你覺得幾多香港死靚仔,願意照顧老人家?

我覺得香港越來越多老人家,其實喺香港政府照顧。

香港政府主要收入,一定唔係勞動力啦,香港有咁多死靚仔做咩啫?

提升香港嘅科技能力,解決唔到嘅,請外勞咪得囉。外勞收錢做嘢,唔鍾意就炒咗佢,好過受自己仔女氣。
年輕人當然不願意,但是政府透過稅收向年輕人加稅,然后用來照顧老年人,西方國家都是這樣。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-1-16 02:16 PM 發表

哈哈,很多都是基層,主要就是做哪些日本本土不願意工作的事情。日本人可以集中做高大上的工作。

日本人口減少,其實也是令他科技沒有發展的空間的原因。像半導體產業鏈,需要幾十萬工程師,日本最多也是拿幾個類別做。現在人口減少,少了年輕工程師,怎么發展?

中國的人口就可以讓中國做全部的類別,這也是美帝害怕的原因。
應該就唔係啦,我有個朋友,佢去日本打工,打完工返咗嚟,佢話移民日本唔容易。

日本科技冇辦法進步,唔係人口問題,其實係寡頭政治問題。
如果日本學美國,放棄家族的政治,日本一樣會出現新嘅科技。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-1-16 02:17 PM 發表

年輕人當然不願意,但是政府透過稅收向年輕人加稅,然后用來照顧老年人,西方國家都是這樣。
我唔覺得係咁樣,美國真係一日到黑都話減稅,一路都話政府借錢。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-15 04:09 PM 發表

你唔好玩啦,我家族係上海落嚟嘅!!

嗰啲同殖民地有咩關係?上海落嚟啲製衣廠,好多都係華人㗎!!

蔣介石管理嗰陣時,上海咩景象,毛搞個人崇拜主義,無產階級革命之後, 1979年,上海咩景象啊?

上海好多親戚都係着我舊衫大嘅!而家,仲風光過我!!
印度係50年代己經有自己既汔車品牌 ,
咁狂兄覺得印度工業發展成點??? 印度國力又發展成如何???

上海既發達前面講左 , 係西方為吸收中國資源而來 ,
中國唔係殖民地 , 咁國父孫嘴炮既 "次殖民地" 你聽過未???

其實上海同香港有D似 ... 當年清朝一口通商 ,
英國係為左同廣州通商 , 有個前沿既基地 , 就佔領左香港 ,
後來五口通商 , 上海就借長江優勢超越左廣州

用上海既發達 , 來證明民國發展得好 , 就似用香港來證明 ,
英國殖民地都發展得好好 ... 咁英屬印度係咩來???
再簡單點就係 "以點代面" , 應該唔駛再解拉下 ...

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-16 04:40 PM 發表

印度係50年代己經有自己既汔車品牌 ,
咁狂兄覺得印度工業發展成點??? 印度國力又發展成如何???

上海既發達前面講左 , 係西方為吸收中國資源而來 ,
中國唔係殖民地 , 咁國父孫嘴炮既 "次殖民地" 你聽過未???

其實上海同香港有D似 ... 當年清朝一口通商 ,
英國係為左同廣州通商 , 有個前沿既基地 , 就佔領左香港 ,
後來五口通商 , 上海就借長江優勢超越 ...
我唔明你想講咩囉,我只係想同你講,搞文化大革命係多餘姐!!

如果你講經濟發展,沿海發展一定有優勢㗎啦!所以美國紐約好早期已經崛起。

咁你不如話俾我聽,蔣介石撤出大陸時,上海咩環境, 1949年,改革開放前,上海咩環境啦。
進步,定係退步啊?

咁我同你講,改革開放,係一黨專政,親西方經濟路線有咩錯啊?
如果冇錯嘅話,毛澤東嘅出現,對中國民族進步有咩意思先?

你始終冇辦法回答我,搞個人崇拜,無產階級革命,係咪一個民族發展嘅道路先?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-16 12:48 PM 發表

剷除啲乜嘢呢,幾十年之後,大家咪又喺度拜祖先,國家帶頭開孔子學校,社會階級問題依然存在。

事實嘅真相,改革開放咪就係一黨專政,親西方經濟路線。
毛澤東根本就係中華民族發展上嘅絆腳石!!
打咗一場根本冇意義嘅內戰,幾十年後,又回歸蔣介石嘅一黨專政,親西方經濟路線!!

或者,我咁問你啦,你覺得,搞個人崇拜,搞無產階級路線,係咪可以拯救民族先?

農村轉變成城市根本唔需要搞文化大革命啊,有錢賺就得 ...
歷史經已驗証了共產主義不適合當時的中國,狂人兄用事後孔明的身份去評論毛澤東搞經濟,你贏硬。

之前同你討論過,你都認同共產主義係當時的潮流,唔係毛澤東一人嘅事,大家當時都相信共產可以救國,所以主流係上下一心跟隨毛澤東行共產路線。講錯、係全國人的錯。

毛澤東對新中國最大的貢獻,一個連佢自己都唔知道的貢獻,係佢嘅凝聚力。與其話毛澤東搞個人崇拜,我睇到嘅係毛澤東的超強魅力將國人凝聚一齊為共產路線打拼,將軍閥年代鬆散的民心重新凝聚起來為建設國家努力。這鼓凝聚力更順延到鄧小平年代成為鄧小平成功的關鍵。毛澤東死後,國家並沒有重新分裂,全國人民靜候下一位領導人鄧小平發出指示,大家就跟隨著新的指示摸著石頭齊心一致地向前重新打拼。成功與否,當時都係冇人知。

當然,另一個令鄧小平成功的因素,就係毛澤東通過多次政冶運動,將一些機會主義者清除,剩下來的都是不計自身利益,願意為國為民盡心盡力的老幹部。

當下新冠病毒出現,大家重新見識到中國人的凝聚力,齊心一致地聽候中央指揮。滿清年代、民國年代,大家何曾見過這些國情。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-1-16 05:31 PM 發表

歷史經已驗証了共產主義不適合當時的中國,狂人兄用事後孔明的身份去評論毛澤東搞經濟,你贏硬。

之前同你討論過,你都認同共產主義係當時的潮流,唔係毛澤東一人嘅事,大家當時都相信共產可以救國,所以主流係上下一心跟隨毛澤東行共產路線。講錯、係全國人的錯。

毛澤東對新中國最大的貢獻,一個連佢自己都唔知道的貢獻,係佢嘅凝聚力。與其話毛澤東搞個人崇拜,我睇到嘅係毛澤東的超強魅力將國人凝聚一齊為共 ...
其實,如果環境好,有啲政治話題糊塗冇咩問題,或者更加係好事。

但係而家世界環境唔係咁,貧富懸殊,大家都要思考以後如何發展落去。

咁就局住將問題講清楚,等年青人唔好對文化大革命呢啲咁嘅嘢有幻想!!

需要更多嘅數據,去分析未來世界係點,預早作出安排,正如我之前所講嘅,勞動階級,係咪需要淘汰,或者減少人口。
呢啲係對未來科學嘅探討.

無產階級革命,除咗破壞,唔會有其他嘢!!

就講香港啦,如果唔係反共勢力咁嚴重,搞下選舉,就好似搞嘉年華會咁,大家開開心心,咪幾好。

但係你想經過選舉,顛覆政權,有啲嘢就要講得明明白白㗎啦。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-1-16 11:41 AM 發表

基督教的dna問題,可以透過聖經解釋騙財騙色,好容易出現邪教,好多人笑太平天國的洪秀全,但是今日美帝福音派難道不騎尼嗎?所以必須要管理,其實最好學新加波的模式,新加波的有效管理,所以政治安定。
講開又講 , 之前睇D知識型YOUTUBER講 ,
侵侵支持者係福音派 ... 小弟知識有限 , 唔計天主教  東正敎
基督教我剩係知三種派別 :
基要派(即係原教旨主義)  靈恩派(即係通靈  上身果一類 ^.^")
E+連福音派都咁大獲 ... 唔通就無正常少少既基督徒???

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-16 01:14 PM 發表

呢個嘢真係好難講。

滿清剛剛入關,都係揚州10日,嘉定三屠。清朝晚年,幾多漢人,為咗清朝鞠躬盡瘁。

英國啱啱佔領香港嗰陣時,一樣同新界人,爆發戰爭。英國人想走嗰陣時,你估有冇人想留低佢呢?
其實都講左好多次格勒 ... 香港就係一個特殊例子 ,
同你講香港好大程度 , 都係因為同中國相連先發達你又唔聽
我都係果句 , 英國咁殖民地 , 好似香港咁好既有幾多個???
(唔計全白人果D)

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-16 02:19 PM 發表

應該就唔係啦,我有個朋友,佢去日本打工,打完工返咗嚟,佢話移民日本唔容易。

日本科技冇辦法進步,唔係人口問題,其實係寡頭政治問題。
如果日本學美國,放棄家族的政治,日本一樣會出現新嘅科技。
日本非常保守,但是如果沒有居留權,你很難吸引人才過去。
其實引入外勞也是應對老人化問題的方法。印尼養了一個人到20歲,然后來香港做家佣,30歲時她離開香港。香港人唔需要為他的教育,負責她老了之后的生活。不過因為政治原因,香港工會就一直抗拒引入外勞。還有泛民好能扑街,為了選票,竟然要求給他們居留權,也就是要香港人負責養老責任。
早期香港人都是大陸惠州,深圳等那邊過來做生意,中國人有老了之后,就返家鄉的習慣,所以吸引不了人才,最后港府搞了個華人永遠墳場,令到大陸來香港的生意人可以安居。不同以日本,西方國家會比公民權比真正人才。日本目前的做法,最多都系吸引到勞工。
最后如果要吸引一流人才,是必須給居留權。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]