• 瀏覽: 6,640
  • 回覆: 106
引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-14 04:27 PM 發表

狂兄,我認為文革係果種必要之惡,就好似唔食苦藥病唔會好咁。。。

文革前太多社會惡習,就同今日既印度一樣,農民如農奴一樣,拘束於土地,
國家亦無能力集中資源,發展工業。。。小弟e+係巴士,放工返到屋企再詳談
儒家思想當然是用來統治人民啦,其實同其他教會一樣。

不過儒家思想經過文革的衝擊之后,傳統中國文化去蕪存菁,今日結合了共產主義,資本主義和儒家思想,重新令中國文化崛起。
兩晉南北朝,中國和外族融合,之后才會唐朝盛世,跟住元朝和清朝,漢人和滿人,蒙古人融合,形成了今天的中國。

今日中國因為有傳統文化,所以才沒有被美帝的十字狗騙,玩什么民主毒。民主毒和言論自由毒其實都系皇帝的新衣,結果就是造謠者治國。長遠對國家完全沒有好處。

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-14 04:27 PM 發表

狂兄,我認為文革係果種必要之惡,就好似唔食苦藥病唔會好咁。。。

文革前太多社會惡習,就同今日既印度一樣,農民如農奴一樣,拘束於土地,
國家亦無能力集中資源,發展工業。。。小弟e+係巴士,放工返到屋企再詳談
苦口良藥,先確定係藥,唔係毒!

你覺得搞個人崇拜,無產階級領導,係藥定係毒?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-14 06:35 PM 發表

其實儒家是中國文化的其中一種,中國文化還包含了佛教,法家,道教等,同時也可以包容伊斯蘭教和基督教。

中國文化之所以可以不斷發展,就是因為可以包容不同文化。

但是一神教出現之后,他們排他性非常高,一神教天生對無神論者非常仇視。因為他們會覺得無神論者會挑戰他們最敬愛的神。所以我們可以見到其實一神教到今日還是非常的好戰。

引用:
原帖由 william788 於 2021-1-14 02:16 PM 發表

其實儒家真正問題係當時知識只係世家流傳,所謂的寒門都係同普通人民係有距離,知識由世家流傳演繹,當然係演到最符合自己家族的

而儒家係漢中期至唐初都只係顯學,係忽悠用的
皇帝用外儒內法,輔以縱橫加上黃老學說嚟治國,唯一用雜家為主的就係楊廣,不過用力過猛,玩死咗自己
臣同士族就用儒家限制皇權,世家用百家去搶奪資源(人,錢財,土地),最好就係皇與士大夫共治天下(唐太宗初期,兩宋,明中後期)
史家後來俾 ...
1,應該唔係卦 ... 如果儒家係漢中期只係顯學 ,
咁好難理解點解王莽呢個理論家 , 構建出既理想儒家世界後
會令士人集團支持佢篡漢喎 ...

我同意好多皇帝係 "外儒內法" , 但呢D係皇帝自己既事 ...

自漢武帝創立太學 , 以儒家知識取士 , 儒家就必然成為正宗
當廣大士人群體 , 有左呢個自我認知就好麻煩 ...
正如W兄所言 , 如果皇帝唔聽佢地既見解 , 就即係皇上錯 ,
就係不聽忠言

2,絕對認同 ... 明孝宗被奉為明朝第一聖主 , 係點解呢???
係因為佢放最多權比大臣 ;
自佢之後 , 武宗同嘉靖都同大臣鬧到好僵 ...
嚴崇  魏忠賢既真正身份 , 其實都係皇帝打手 , 所以被黑化

我個人認為早期既祟禎 , 就係比被 D儒士洗腦 ,
阿哥叫佢留住魏忠賢來用 , 佢就殺魏忠賢  唸住做儒士聖主 ,
結果之後就咩都做唔到

甚至極端 D咁唸 , 嘉慶殺和珅背後都係一樣 ...

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-1-14 06:35 PM 發表

儒家思想當然是用來統治人民啦,其實同其他教會一樣。

不過儒家思想經過文革的衝擊之后,傳統中國文化去蕪存菁,今日結合了共產主義,資本主義和儒家思想,重新令中國文化崛起。
兩晉南北朝,中國和外族融合,之后才會唐朝盛世,跟住元朝和清朝,漢人和滿人,蒙古人融合,形成了今天的中國。

今日中國因為有傳統文化,所以才沒有被美帝的十字狗騙,玩什么民主毒。民主毒和言論自由毒其實都系皇帝的新衣,結果 ...
其實儒家思想近代年復興既主因 ,
就係因為資本主義需要 ... 小弟唔係太鐘意資本主義 ,
但都唔會傻到去支持中國行返舊社會主義道路 ,  
既然兩者都不行 , 咁就唯有行中間路線 ...

不過我都仲要強調 , 舊社會主義道路其實係必要階段
唔係有黨國體制 , 中國唔會搞得起工業化 ,
民主政府 , 唔可能調動到咁多資源  統合性咁搞建設 ...

成日話民主民主 , 但你地睇下除左英美 ,
有邊個國家搞工業 , 就可以係民主制下搞成功架呢???
日本係靠寡頭政府 , 德國最大功臣其實係威廉二世 ,
蘇聯靠史太林 , 南韓靠朴正熙 , 台灣靠蔣經國 ...

所有後發國家搞工業化 , 唔行國家資本主義制度 ,
根本無可能追得上英美 ...
"國家資本主義" 就係講求國家資源控制能力 , 咁試問
民主體制咁專重 "自由" , 又點可能做到呢???

其實講多無謂 , 中國同蘇聯根本上就係人類史上 ,
工業化得最快既兩個國家 , 中國更有近30年既高增長
由生活水平接近非洲  印度 ,
到人均GDP高過俄羅斯  巴西  塞爾維亞  保加利亞 ...
咁唔係己經講清楚一切拉咩???

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-15 08:08 AM 發表

其實儒家思想近代年復興既主因 ,
就係因為資本主義需要 ... 小弟唔係太鐘意資本主義 ,
但都唔會傻到去支持中國行返舊社會主義道路 ,  
既然兩者都不行 , 咁就唯有行中間路線 ...

不過我都仲要強調 , 舊社會主義道路其實係必要階段
唔係有黨國體制 , 中國唔會搞得起工業化 ,
民主政府 , 唔可能調動到咁多資源  統合性咁搞建設 ...

成日話民主民主 , 但 ...
今日的儒家思想已經系modified的儒家思想啦,西方學者分析東南亞之所以可以完成工業化,比如亞洲4小龍,中國和日本,背后就是儒家思想,教育,勤奮工作,和群體精神。

舊儒家思想當然不符合現代思想。舊儒家思想其實就像目前的民主毒一樣,以前就是滿口仁義道德,今日就民主自由,但是背后都是財閥和政客的混合體,他們不理國家利益,不理人民生活,都是貪到盡。最近大陸學者不斷的比較美國和晚明,其實都系一樣,晚明其實也是強國,當時皇太極也想和明朝妥協,談判,為什么明那么快就崩潰,就是因為晚明皇帝已經被滿口仁義道德的東林黨人和大財閥架空。晚明只能加窮人稅去打皇太極。最后才有官逼民反。今天美國也是被滿口民主自由的政客和財閥架空,現在也只能印鈔票(向全世界窮人加稅)來完成他的霸業。其實美國窮人是越來越窮。所以美帝的霸權不可能長久。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-14 06:35 PM 發表

我都係果句拉 , 共和國接手民由生活水平接近非洲  印度 ,
到人均GDP高過俄羅斯  巴西  塞爾維亞  保加利亞 ...
由高文盲  低收入  低壽命  低衛生變到E+咁 ,
唔係己經講清楚一切拉咩???

巴西  印度  菲律賓呢D老民主國家又搞成點呢???

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-15 11:38 AM 發表

我都係果句拉 , 共和國接手民由生活水平接近非洲  印度 ,
由高文盲  低收入  低壽命  低衛生變到E+咁 ,
唔係己經講清楚一切拉咩???

巴西  印度  菲律賓呢D老民主國家又搞成點呢???
你覺得1949年,到1979年係進步嘅咩?

根本上,蔣介石,毛澤東,鄧小平,都唔係咩民主人士!

蔣介石帶領全中國打贏抗戰,毛澤東摧毀文明,鄧小平重建文明。

日本睇黑船事件之後,用咗唔夠50年,打敗清朝。鄧小平改革開放後,用咗唔夠50年,將中國變成第二大經濟。

毛澤東嗰幾十年,搞咗啲咩?個人崇拜,無產階級革命!

事實上係中國歷史上如果冇咗毛澤東,中國將會係四五年之後,就開始一黨專政,親西方經濟模式。

當然社會發展到而家,都不存在純種資本主義,大家都喺度玩緊一種大帳篷概念,左同右,其實,有啲國家真係好難分。

仲有一樣野要搞清楚,蔣介石發展上海嗰陣時,冇搞文化大革命,但係上海當時發展得唔係太差。

事實上中國解放後,好多工業,人才,都係蔣介石時代流落嚟㗎。

香港可以發展,都係蔣介石時代,喺上海嗰班企業家,技術人員,走落嚟香港,香港先至可以發展得快。如果唔係內戰,呢班人全部留喺上海發展啦。

如果唔係打內戰,蔣介石都唔使將啲嘢,搬去台灣啦。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-15 01:40 PM 發表
仲有一樣野要搞清楚,蔣介石發展上海嗰陣時,冇搞文化大革命,但係上海當時發展得唔係太差。

事實上中國解放後,好多工業,人才,都係蔣介石時代流落嚟㗎。

香港可以發展,都係蔣介石時代,喺上海嗰班企業家,技術人員,走落嚟香港,香港先至可以發展得快。如果唔係內戰,呢班人全部留喺上海發展啦。

如果唔係打內戰,蔣介石都唔使將啲嘢,搬去台灣啦。
狂兄,希望你唔好介意我咁講,但係見到你用上海做例子,就知你對殖民理論無咩了解。。。

其實好多大型殖民地既港口城市,好似巴西既里約熱內盧 阿根庭既布誼艾斯諾利斯 南非既約翰內斯堡
都係非常發達既。。。點解呢?因為佢地係用來柞取殖民地資源,供養比母國丫麻!
睇下當時阿根庭等國既鐵路分佈,都係由港口城市以扇形展開。。。無錯,就係用來運物資到港口,
而內地同內地之間卻不互通

上海既地位其實一樣。。。只不過今次唔係鐵路,而係長江,長江及其支流基本包攬南方絕大部份,
而上海,就係物資由內地轉向海外既中轉站。。。就係呢個重要地位,所以咁多外資投上海,
搞到十里洋場咁。。。

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-15 03:46 PM 發表

狂兄,希望你唔好介意我咁講,但係見到你用上海做例子,就知你對殖民理論無咩了解。。。

其實好多大型殖民地既港口城市,好似巴西既里約熱內盧 阿根庭既布誼艾斯諾利斯 南非既約翰內斯堡
都係非常發達既。。。點解呢?因為佢地係用來柞取殖民地資源,供養比母國丫麻!
睇下當時阿根庭等國既鐵路分佈,都係由港口城市以扇形展開。。。無錯,就係用來運物資到港口,
而內地同內地之間卻不互通

...
你唔好玩啦,我家族係上海落嚟嘅!!

嗰啲同殖民地有咩關係?上海落嚟啲製衣廠,好多都係華人㗎!!

蔣介石管理嗰陣時,上海咩景象,毛搞個人崇拜主義,無產階級革命之後, 1979年,上海咩景象啊?

上海好多親戚都係着我舊衫大嘅!而家,仲風光過我!!

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-1-14 07:03 PM 發表

其實儒家是中國文化的其中一種,中國文化還包含了佛教,法家,道教等,同時也可以包容伊斯蘭教和基督教。

中國文化之所以可以不斷發展,就是因為可以包容不同文化。

但是一神教出現之后,他們排他性非常高,一神教天生對無神論者非常仇視。因為他們會覺得無神論者會挑戰他們最敬愛的神。所以我們可以見到其實一神教到今日還是非常的好戰。
呢個我絕對同意 !!!

一神教排他性好強 ... 個人認為中國文化兼容並蓄 ,
正正係因為我地文化既儒家  道教  佛教既排他性都唔強 ,
所以先可以接收外來文化

但一神教態度其實係 "信我者生  逆我者亡" ,
永遠就係覺得自己無限正確 ... 坦白講 , 小弟都識唔少教徒
好多都不可理喻 ...

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-15 06:26 PM 發表

呢個我絕對同意 !!!

一神教排他性好強 ... 個人認為中國文化兼容並蓄 ,
正正係因為我地文化既儒家  道教  佛教既排他性都唔強 ,
所以先可以接收外來文化

但一神教態度其實係 "信我者生  逆我者亡" ,
永遠就係覺得自己無限正確 ... 坦白講 , 小弟都識唔少教徒
好多都不可理喻 ...
你不信上帝,其實已經挑戰了他心目中的神。你在他眼中,隨無冒犯,但面目可憎。這也是為什么基督教天生仇視無神論者。你的基督徒不可溝通的原因的理由。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-1-15 09:34 AM 發表

今日的儒家思想已經系modified的儒家思想啦,西方學者分析東南亞之所以可以完成工業化,比如亞洲4小龍,中國和日本,背后就是儒家思想,教育,勤奮工作,和群體精神。

舊儒家思想當然不符合現代思想。舊儒家思想其實就像目前的民主毒一樣,以前就是滿口仁義道德,今日就民主自由,但是背后都是財閥和政客的混合體,他們不理國家利益,不理人民生活,都是貪到盡。最近大陸學者不斷的比較美國和晚明,其實都系一 ...
口兄講得太正確拉 !!! 幾乎完全係我既心聲 ...

不過想稍稍講一下 , 我覺得韓國同日本既儒家思想 ,
可能就未完全modified勒 ... 基本上 , 韓國既大財閥既情況 ,
可能仲勁美國同晚明

有時 , 真係唔好睇南韓好似好先進咁 , 小弟都去過一次南韓
果陣都2010年左右 ... 係首城市郊小小咋 ,
D地D路仲衰過20年前既元朗(小弟係元朗 ... 仲要係係村大) ;
小弟又係台灣讀幾年書 , 我敢講係社會建設上 ,
其實台灣比南韓仲好 ...

南韓其實係上下階層相差極大既國家 , 上到去做精英 ,
咁生活咪同你係韓劇入面見到果D一樣羅 ...
上唔到就肯定慘過香港仔 , 因為佢無咩福利 , 而且好多工作
都係非常正式員工 , 幾乎唔可能轉正 , 等同兼職身份 ,
咁當然無員工福利拉 , 一炒一定炒佢地先

所以南韓自殺率其實係東亞最高 ; 所以南韓咁多基督邪教 ,
因為係佢地先有提供社會福利 ...

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-15 10:10 PM 發表

口兄講得太正確拉 !!! 幾乎完全係我既心聲 ...

不過想稍稍講一下 , 我覺得韓國同日本既儒家思想 ,
可能就未完全modified勒 ... 基本上 , 韓國既大財閥既情況 ,
可能仲勁美國同晚明

有時 , 真係唔好睇南韓好似好先進咁 , 小弟都去過一次南韓
果陣都2010年左右 ... 係首城市郊小小咋 ,
D地D路仲衰過20年前既元朗(小弟係元朗 ... 仲要 ...
韓國已經被十字狗滲透。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]