• 瀏覽: 9,296
  • 回覆: 205
+10
引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2021-1-13 08:05 AM 發表
之前輝瑞都講咗,打咗唔代表唔會傳播畀其他人 ,即係佢根本防唔到無症狀患者, 或者對於無症狀患者嘅防禦率低過50%, 只有29%

都係個句,比起效率,有無嚴重副作用先係重點。

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-13 07:13 AM 發表
好L恐怖
你地黃撚打輝瑞,藍絲打科興,完全無衝突

引用:
原帖由 owen11223344 於 2021-1-13 08:40 AM 發表

你地黃撚打輝瑞,藍絲打科興,完全無衝突
比小黃人打
黑猩猩疫苗

同基因改造液

藍思可以打國貨

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-13 07:58 AM 發表
按同一標準, 輝瑞疫苗係 29%
真疫苗千五人有症狀,安慰劑千八
不過有疫苗,病毒量會大降,所以去做PCR test,略為拉高少少標準,就有95%

幾廿個龍門,黃撚搞清楚未?

之前話95%,唔係咁講,歐美人民崩潰。
只有中國認為抗疫唔可以單靠疫苗,其他國家都想靠神藥。
免得大家誤會, 想提一提, 輝瑞係無統計對無症狀既保護效力

只係輝瑞係實驗果陣剔除左幾千個有症狀但PCR一次陰性既人, 有人質疑無做詳細觀察就剔除左係唔合理, 因為好多人都係幾次PCR之後先確診

所以加番上去之後得出左所謂29%有效率, 但呢個唔係正式既數據

簡單黎講50.34%呢個數據真係無咩意義, 主要比D反政府人士自high下, 因為輝瑞同MODERNA都無出到相關數據, 無得比較

但睇番英國果隻疫苗, 對無症狀患者既保護效力得27%, 呢個係牛津既詳細報告入面既數據, 比較正式.

唱壓價?

引用:
原帖由 tomrtyu 於 2021-1-13 08:49 AM 發表

免得大家誤會, 想提一提, 輝瑞係無統計對無症狀既保護效力

只係輝瑞係實驗果陣剔除左幾千個有症狀但PCR一次陰性既人, 有人質疑無做詳細觀察就剔除左係唔合理, 因為好多人都係幾次PCR之後先確診

所以加番上去之後得出左所謂29%有效率, 但呢個唔係正式既數據

簡單黎講50.34%呢個數據真係無咩意義, 主要比D反政府人士自high下, 因為輝瑞同MODERNA都無出到相關數據 ...
假陰性的機率好似唔高喎!
當然,有極端例子係驗左幾次先呈陽性,
但百分比好低。
好難令95插到落50喎!

其實,個人覺得可能係人種問題,因為幾個地方三期臨床,
好似係愈近西方的人種,保護率就愈低,
印尼就係大約66%(土耳其就未出最後結果)
以歐洲非洲人血統為主的巴西就最低(巴西東方人血統主要日本人,但比例唔大。)

可能係東方人大陸人對病毒抵抗能力比較高,
現時情況亦可作佐證,武漢肺炎都係歐洲比較大鑊,
大陸人甚至大部分測試到都係無徵狀。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-13 09:00 AM 發表

假陰性的機率好似唔高喎!
當然,有極端例子係驗左幾次先呈陽性,
但百分比好低。
好難令95插到落50喎!

其實,個人覺得可能係人種問題,因為幾次測試,
好似係愈近西方的人種,保護率就愈低,
以歐洲非洲人血統為主的巴西就最低(巴西東方人血統主要日本人,但比例唔大。)

可能係東方人大陸人對病毒抵抗能力比較高,
現時情況亦可作佐證,武漢肺炎都係歐洲比較大鑊,
大陸人甚至大部分測試到都係無徵狀。
所以我想強調果個29%係未正式既猜測, 不能作準

同埋果個係影響有症狀既保護率, 唔係無症狀, 所以就算發現到有假陰性再加番上去係應該同78%比較, 唔係同50%比較

簡單來講
含4級病例100%保護。
含3級病例78%保護。
含2級病例50.38%保護。

報告一時一樣, 即點能樣架

同埋對於輝瑞疫苗有一點無咩人提, 就係疫苗組有一個係重症, 係現存進行三期實驗既疫苗中唯一一支疫苗對重症唔係100%保護率

個重點係 ,巴西一次又一次降低 科興疫苗效率, 耐人尋味

引用:
原帖由 tomrtyu 於 2021-1-13 09:07 AM 發表

所以我想強調果個29%係未正式既猜測, 不能作準

同埋果個係影響有症狀既保護率, 唔係無症狀, 所以就算發現到有假陰性再加番上去係應該同78%比較, 唔係同50%比較
咁又兩件事喎!

因為以樓上咁講(.....甚麼PCR為陰性),即係人哋都係有檢查,
亦會包括無徵狀感染。

而且人哋係歐洲人測試為主.........去亞洲測試/老人身上測試
人哋成績隨時係「有升無跌」...........

今次「疫苗戰」,大陸似乎已經輸咗,
輸咗「疫苗戰」,唔好令人覺得中華民族輸埋風度。

巴西真係好奇怪,講到科興咁差又要入幾千萬針。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-13 09:19 AM 發表

咁又兩件事喎!

因為以樓上咁講(.....甚麼PCR為陰性),即係人哋都係有檢查,
亦會包括無徵狀感染。

而且人哋係歐洲人測試為主.........去亞洲測試/老人身上測試
人哋成績隨時係「有升無跌」...........
有症狀, 去醫院檢查, 所以做PCR

無症狀, 又點會無啦啦做檢查, 又何來PCR

你以為佢會定期叫番4萬幾人番黎做檢查? 事實係唔會既, 因為個實驗設計係話要模擬正常人既生活, 如果安排經常檢查就唔係正常人生活

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]