• 瀏覽: 46,490
  • 回覆: 551
+14
引用:
原帖由 超級扁扁的妹頭 於 2021-1-13 02:29 PM 發表
女人用iphone點會自己買㗎
當自己係大陸雞?

引用:
原帖由 春天強勁的山羊 於 2021-1-13 06:01 PM 發表

依d情況好多時單親都係假既,只係假離婚呃綜援
依個是重點,好多d咁既人,由其南亞裔人和新移民,通常有個通病,食政府最多,但反政府又是依班人

可能前年社會運動賺左唔少錢。

香港D窮人有時都幾惡

曱甴

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-1-13 11:53 發表

呢啲人會食一世綜援。到啲仔大到攞唔到綜援佢又再生過。
呢個好惡講,佢都冇乜求生本能,唯有係噉囉!

引用:
原帖由 春天強勁的山羊 於 2021-1-13 18:01 發表

依d情況好多時單親都係假既,只係假離婚呃綜援
噉都俾你諗得到?都冇計啦!

正廢柴  下一代注定做窮鬼

無話可說。

引用:
原帖由 木兆 於 2021-1-13 06:40 AM 發表
仲有耐唔耐政府出雙糧三糧
有小朋友嘅好多資助,眼鏡,電腦,車船,食物,住屋,根本多錢用過好多打工仔!

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2021-1-13 06:15 PM 發表

依個是重點,好多d咁既人,由其南亞裔人和新移民,通常有個通病,食政府最多,但反政府又是依班人
前者是劣幣

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-1-13 08:43 PM 發表

前者是劣幣
你睇姓利主播就知

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-1-13 05:22 AM 發表
無綫新聞節目《星期日檔案》最新的一集引起了網民的關注,這集訪問了3位25歲以下的年輕媽媽,而其中一位單親媽媽,每月領取1萬1千元綜援養育兩個兒

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210112/425690121124188160619732.jpeg/n99EqCFV2x90rMJg9vv2PruBst2p-j_2rAMn06wDJ9M?v=w1280r16_9 ...
領萬一蚊綜援好過打萬六蚊工!零支出就有錢,其他人要返工,要受氣要付出勞力!
她什麼也不用付出:
一. 不用支出車錢、早午餐費去返工!
二. 免費醫療!
三. 無物價升幅影響!
四. 免稅、免租!
五. 免人情、交際費!

還有很多其他福利!
正所謂一朝綜援人生更美麗!

引用:
原帖由 A1000 於 2021-1-13 07:16 AM 發表

我唔係歧視食老綜嘅人,因為社會上有d人需要幫手。但係有啲人佢自己唔肯努力,只係掛住享受。要其他人同佢埋單,好唔公平。
生第二個已立定主意!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]