• 瀏覽: 15,442
  • 回覆: 173
  • 追帖: 1
+2
盈富基金被捲入中美角力之中,盈富基金管理人道富環球因應美國制裁一些恒指成分股的中資股,就謂會依從美國政府旨意,不再買入這些被制裁的股票。至於會否沽出,看日後美國政府的要求。

盈富基金於今日港股收市報28.4元,升1%。

對於盈富基金管理人道富環球的舉動,《經濟日報》專欄作家石鏡泉今日撰文籲「炒咗道富啦!」
他表示,作為持有一手盈富基金的投資者,呼籲各盈富基金投資者,為了本身利益,建議港府及盈富基金的監督委員會,轉換經理人,炒咗道富。

全世界啲基金邊個想買中國股票嘅,請炒晒美國基金佬,佢哋唔方便買,唔好難為佢哋

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/2850619/盈富基金2800管理人到底為誰服務?石鏡泉:炒咗道富啦!?mtc=20023

我不明白權責細則是怎樣劃分的,雖然是美企,但我不明白為何代理人只是代別人投資,都要受美國禁令影響.難道這些資產名義上是屬於代理人自身的?

炒就係正確。

香港嘅錢交係敵人手裏

引用:
原帖由 FENFAY 於 2021-1-12 18:32 發表
我不明白權責細則是怎樣劃分的,雖然是美企,但我不明白為何代理人只是代別人投資,都要受美國禁令影響.難道這些資產名義上是屬於代理人自身的?
即係美國嘅基金公司代客買賣或持有美國政府不容許的貨, 呢點當然有關啦even佢唔係貨件擁有人

引用:
原帖由 win9876432 於 2021-1-12 06:26 PM 發表
盈富基金被捲入中美角力之中,盈富基金管理人道富環球因應美國制裁一些恒指成分股的中資股,就謂會依從美國政府旨意,不再買入這些被制裁的股票。至於會否沽出,看日後美國政府的要求。

盈富基金於今日港股收市報28.4元,升1%。

對於盈富基金管理人道富環球的舉動,《經濟日報》專欄作家石鏡泉今日撰文籲「炒咗道富啦!」
他表示,作為持有一手盈富基金的投資者,呼籲各盈富基金投資者,為了本身利益,建議港府 ...
Ark先大手入左700

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-1-12 18:35 發表
石鏡泉??係咪教人攞藤條打仔嗰個
教人打人已觸犯香港法律

全世界啲基金邊個想買中國股票嘅,請炒晒美國基金佬,佢哋唔方便買,唔好難為佢哋

換管理公司啦,大陸有四大銀行,四大券商,間間都可以接手!

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-1-12 06:37 PM 發表

即係美國嘅基金公司代客買賣或持有美國政府不容許的貨, 呢點當然有關啦even佢唔係貨件擁有人
那麼盈富基金是港企還是美企?盈富基金應該不屬於道富吧,那麼基金的資產應該也不屬於它吧,道富是否自己搞錯了.

引用:
原帖由 chowcn 於 2021-1-12 18:39 發表
換管理公司啦,大陸有四大銀行,四大券商,間間都可以接手!
呢d恆指基金好簡單, 大把行e+都做緊

咁搞係咪全部追蹤恒生指數的衍生產品都要停

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-1-12 18:44 發表
睇下係咪美國公司

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-1-12 18:44 發表
美資投行已經停左.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]