• 瀏覽: 26,601
  • 回覆: 281
+6
引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-1-16 01:55 AM 發表

唔撚好再歪曲歷史啦
韓戰發生前中國根本就唔知南北韓會打
當時嘅北韓係親蘇聯
南北韓內戰都係美蘇兩國鬥爭
美國就係襯蘇聯二戰後未回氣而想迫蘇聯全面參戰而永不翻身
南韓唔夠打美國就拉埋聯合國落水直接插手別國內戰
而蘇聯自知二戰後冇能力再牽扯入全面戰爭所以就脅迫中國出兵
中國百廢待興根本就唔想打仗
所以警告過美國唔好過三八線
但美國就貪勝不知輸最終就慘敗收場

蘇聯當時百萬裝甲洪流陳兵東歐 美國打完二戰即刻裁軍減員減軍費開支 大量海陸軍被退役 連航母數目都大減三分二
你話美國想引蘇聯開戰?咪撚玩啦⋯⋯用下個腦 想同蘇聯開戰但同時裁軍? 韓戰第一階段 美軍派得一個特遣混合旅 原因就係大裁軍完 日本重要留軍佔領 一時間無咁多人可以抽調到出黎
咁的情況你都夠膽講係美國想同蘇聯全面戰爭?得中共D片先Up得出口 同你先會信
得閒睇下美國歷史對比下先UP啦 中國歷史又錯 美國歷史又唔識 你講條撚歪曲歷史咩

引用:
原帖由 chuchioy123 於 2021-1-16 02:25 AM 發表

唔怪得啦⋯⋯睇大陸片 大陸重話自己英勇作戰 係長津湖打敗圍殲左陸戰隊第一師一個營Tim 結果呢?原來個營係第7步兵師混入去聯合作戰 根本就唔係陸戰隊一師 第九兵團20萬 圍殲不足兩萬美軍 結果非戰鬥減員三分一 陸戰隊突破包圍
真係聽到都笑撚死人 你睇埋D垃圾片就真係歪曲歷史啦⋯⋯得閒就正正經經搵到真係研究韓戰歷史的書黎睇啦 睇黨D政治片 重學人講歷史 中共最唔可信就係講歷史
講咁多廢話有咩用?
依套影片播咁耐美國同當年嘅蘇聯官兵都冇任何質疑呀
廢物

引用:
原帖由 chuchioy123 於 2021-1-16 02:34 AM 發表

蘇聯當時百萬裝甲洪流陳兵東歐 美國打完二戰即刻裁軍減員減軍費開支 大量海陸軍被退役 連航母數目都大減三分二
你話美國想引蘇聯開戰?咪撚玩啦⋯⋯用下個腦 想同蘇聯開戰但同時裁軍? 韓戰第一階段 美軍派得一個特遣混合旅 原因就係大裁軍完 日本重要留軍佔領 一時間無咁多人可以抽調到出黎
咁的情況你都夠膽講係美國想同蘇聯全面戰爭?得中共D片先Up得出口 同你先會信
得閒睇下美國歷史對比下先UP啦 中國歷 ...
全都係廢話
等於老作831死人
曱甴自己跌死老作被掟死
暴徒老作俾人強姦雞姦
俾自己友暴徒射爆眼又老屈
廢物

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-1-15 04:13 PM 發表

好多呢類節目係法輪功受美國資助制作嘅節目,有反共政治立場,蓄意抹黑中共,好多內幕係虛構,唔好信咁多……
以下係維基對 1989 解放軍出版社出版嘅「雪白血紅」介紹。

雪白血紅》是中國大陸報告文學作家張正隆的代表作,描述了第二次國共內戰期間林彪率領中共軍隊在中國東北戰場與中華民國國軍作戰的事跡。
作者採訪了上百個林彪有工作關係的人整理而成,寫得相當紀實,其中加入了大量林彪與以毛澤東主席中共中央互通的電報內容,書中涉及強制動員參軍、長春圍困戰長春圍城餓死大量平民等敏感內容,出版後引起轟動[1],在被禁前在中國已經賣出超過十萬本。[2]
此書於1990年被禁止在中國大陸發行,被禁的原因是「為蔣介石評功擺好,為林彪翻案」[3],據悉彭真氣極敗壞地對他的秘書說:「林彪難道比毛澤東還英明嗎?」結果出版社遭到牽連,一些人遭到降職和下崗,責任編輯馬成翼被關了23天,張正隆被關了一個月[3],對張正隆後來出的書內容也審查得更嚴[4][5]。2002年,此書在香港出版。如今在中國大陸少數圖書館可借閱。

維基又話 : 法輪功「是由李洪志於1992年5月在中國吉林省首次公開傳出的氣功修煉法」。

師兄果然如我所言頭腦簡單之輩。

引用:
原帖由 wayfarer 於 2021-1-16 11:24 AM 發表

以下係維基對 1989 解放軍出版社出版嘅「雪白血紅」介紹。

《雪白血紅》是中國大陸報告文學作家張正隆的代表作,描述了第二次國共內戰期間林彪率領中共軍隊在中國東北戰場與中華民國國軍作戰的事跡。
作者採訪了上百個林彪有工作關係的人整理而成,寫得相當紀實,其中加入了大量林彪與以毛澤東為主席的中共中央互通的電報內容,書中涉及強制動員參軍、長春圍困戰中長春圍城餓死大量平民等敏感內容,出版後引起 ...
打仗係咁嘅喇~好多平民要做犧牲品
咁1938年蔣介石國民黨政府炸開河南花園口大堤,令下游爆發洪水,有好多老百姓受苦,呢樣惡行你又唔講?

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-1-16 01:50 PM 發表

打仗係咁嘅喇~好多平民要做犧牲品
咁1938年蔣介石國民黨政府炸開河南花園口大堤,令下游爆發洪水,有好多老百姓受苦,呢樣惡行你又唔講?
師兄好 ON9, 蔣介石國民黨政府好壞所以共產黨邪惡可以接受?即係你殺咗人犯罪卻自辯林過雲仲殺得多仲要支解,所以你殺人都唔係好壞?

引用:
原帖由 ff88 於 2021-1-13 07:13 PM 發表

你咪咁快爆佢啦。等佢自hi一下先嘛。
你病入膏肓

引用:
原帖由 wayfarer 於 2021-1-16 05:17 PM 發表

師兄好 ON9, 蔣介石國民黨政府好壞所以共產黨邪惡可以接受?即係你殺咗人犯罪卻自辯林過雲仲殺得多仲要支解,所以你殺人都唔係好壞?
我意思係戰爭時期好多軍隊都做出反人道行為,呢D嘢同意識型態、民主自由冇關係
你要閙嘅一係閙埋國民黨,閙埋西方國家,唔好只識閙共產黨
只選擇性閙共產黨,你就俾人覺得係法輪功文宣或者曱甴文宣,有政治目的

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-1-16 06:10 PM 發表

我意思係戰爭時期好多軍隊都做出反人道行為,呢D嘢同意識型態、民主自由冇關係
你要閙嘅一係閙埋國民黨,閙埋西方國家,唔好只識閙共產黨
只選擇性閙共產黨,你就俾人覺得係法輪功文宣或者曱甴文宣,有政治目的
有一種理論將師兄啲人生態度歸納叫做道德相對主義。 道德相對主義認為世界冇絕對對同錯,而對同錯天秤砝碼可以跟據對象自由移動。按呢個唔係標準嘅標準,英國加入大清國人嘅鴉片貿易係罪、共產黨種植銷售鴉片只不過土特產生產。同道理揭發國民黨反對派就係正義,但「閙共產黨」呢,就「係法輪功文宣或者曱甴文宣,有政治目的」。

所以假如師兄真係殺咗人,請由林過云開始「閙埋」其他殺人犯,你應該無罪回家。

引用:
原帖由 wayfarer 於 2021-1-16 07:11 PM 發表

有一種理論將師兄啲人生態度歸納叫做道德相對主義。 道德相對主義認為世界冇絕對對同錯,而對同錯天秤砝碼可以跟據對象自由移動。按呢個唔係標準嘅標準,英國加入大清國人嘅鴉片貿易係罪、共產黨種植銷售鴉片只不過土特產生產。同道理揭發國民黨反對派就係正義,但「閙共產黨」呢,就「係法輪功文宣或者曱甴文宣,有政治目的」。

所以假如師兄真係殺咗人,請由林過云開始「閙埋」其他殺人犯,你應該無罪回家。
我唔係唔俾你鬧共產黨,我意思係話共產黨呢類罪行國民黨、英國美國西方國家都會犯,你要鬧就全部政權攞出嚟鬧,咁先公平,先彰顯道德公義
而家你只鬧共產黨,就會俾人覺得你選擇性控訴,係唔係有政治任務?做文宣咁~
我意思係咁樣,唔係唔俾你中共,你要搞清楚分別……

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-1-18 09:36 AM 發表

我唔係唔俾你鬧共產黨,我意思係話共產黨呢類罪行國民黨、英國美國西方國家都會犯,你要鬧就全部政權攞出嚟鬧,咁先公平,先彰顯道德公義
而家你只鬧共產黨,就會俾人覺得你選擇性控訴,係唔係有政治任務?做文宣咁~
即係鬧納粹反人類罪行要鬧埋中共更邪惡嘅反人類罪行同時又要鬧埋中世紀宗教法庭反人類罪行.......

不然就係「選擇性控訴」、「有政治任務」、「做文宣咁」。

咁點解師兄、五毛又唔「彰顯道德公義」鬧「英國美國西方國」、「國民黨」又唔「鬧共產黨」?難道師兄先至係「選擇性控訴」、「有政治任務」、「做文宣」?

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-1-18 09:36 AM 發表

講到尾師兄就係以聖人標準要求別人、對手;以賤人標準要求自己。

引用:
原帖由 wayfarer 於 2021-1-18 12:13 PM 發表

講到尾師兄就係以聖人標準要求別人、對手;以賤人標準要求自己。
而家係你鬧共產黨先,唔係我叫你鬧嘅……

引用:
原帖由 wayfarer 於 2021-1-18 12:10 PM 發表

即係鬧納粹反人類罪行要鬧埋中共更邪惡嘅反人類罪行同時又要鬧埋中世紀宗教法庭反人類罪行.......

咁點解師兄、五毛又唔「彰顯道德公義」鬧「英國美國西方國」、「國民黨」又唔「鬧共產黨」?難道師兄先至係「選擇性控訴」、「有政治任務」、「做文宣」?
係㗎……你要吵鬧納粹種族滅絕猶太人冇乜意思,因為好多政權都有做類似行為
例如土

引用:
原帖由 wayfarer 於 2021-1-18 12:10 PM 發表

土耳其係一戰後屠殺亞美尼亞人
英國白人殖民北美同澳洲時屠殺印第安人同土著
西班牙人開發中南美洲時屠殺中美洲阿茲特克人同南美洲印加人,都係種族滅絕暴行
只係時間過去咗比較耐,而家英美又操控咗全球輿論,先冇人再提……
當然美國人成日拍電影控斥納粹黨暴行,其實都係有轉移視線嘅目的,讓別人忘記佢哋屠殺北美印第安人嘅醜惡歷史,反納粹係有政治目的

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]