• 瀏覽: 22,592
  • 回覆: 486
+10
引用:
原帖由 gylau 於 2021-1-12 05:42 PM 發表

首先呢個調查唔係政府做架喎,係中大,仲有係唔信政府,咁代表犧牲?我唔信你,唔等於你犧牲左我呀?其實你想表達d乜?
同埋,如果照你理論,咁美國總統特朗普又犧牲左一代人?
https://inews.hket.com/article/2757753/皮尤調查:疫情致美國聲譽下滑 特朗普信任度為各國領袖最差
1. 早前獲政策創新與統籌辦事處撥款研究。 留意返。唔該。
https://news.mingpao.com/pns/教育/ ... 8/中大研究-87-高中生對港府無信心

2.你將人民對政府既信任比喻成你對我既信任, 真係好搞笑。 咁每個國家都唔使研究 國民對政府嘅支持到啦。

3. 係好很多中學生唔信政府,你唔想用ㄧ代人呢個詞,咪自己再諗過個詞語囉。

引用:
原帖由 nigel212 於 2021-1-12 05:47 PM 發表

多謝你班自私L囉!

我想袋!
最少咩人要做,都要向選民爭取,而家,使Q理你地咩!

共產黨最like 你地呢種人。
算吧啦。而家擺到明係改土歸流㗎啦。你唔係海歸派都唔使旨意做啲咩重要職位啦。

引用:
原帖由 lostboyz 於 2021-1-12 05:53 PM 發表

1. 早前獲政策創新與統籌辦事處撥款研究。 留意返。唔該。
https://news.mingpao.com/pns/教育/article/20210104/s00011/1609697908418/中大研究-87-高中生對港府無信心
政府資助等於政府做?咁其實所有大學,除私立,都有收政府錢,咁即係所有大學都等於政府既?
仲有,我咪畀多左條link你,照你偉論,特朗普都犧牲左一代人呀,原來你所謂既犧牲一代人,河水犯井水,係指信任?哇,你上面講到世界未日咁款,搞到我好有興趣想知發生乜事呀

其實民調,個個都識玩,呢個就話超過6成人支持國安法,咁又代表乜呢?
https://www.google.com.hk/amp/hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/1814881

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-12 02:45 PM 發表

香港人是否合法持槍?
咁有未合法持槍,就要比尾警開56槍呀?咁點解香港曱甴係大埔,非法持槍仲要開埋槍,香港警察有冇開槍?

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-12 05:42 PM 發表

追究唔晒, 太多, 不過教育同傳媒主要問題...

我諗返自己讀完書, 都係對大陸充滿偏見...
反而我自己覺得首要係改革整個政府及公營機構,好多問題係來自佢地班高層,簡單D講醫護都算一個嚴重問題,咁多黃絲醫護人員出嚟搞事,你話無依班高層人士默許教路,果班年青醫護會咁齊心唔怕一齊去搞事,所以唔可以單獨怪責班醫護點解咁做,應該抽幾件大嘢出嚟打靶先至啱

引用:
原帖由 少洛 於 2021-1-12 05:10 PM 發表

認同👍
"金融中心"呢四隻字,簡單講就係80年代尾-90年代左右彈出黎,呢十幾年就係大陸高速發展嘅起步時期,我唔係話咩都靠哂大陸,不過單靠"香港" 2個字有d咩俾人投資?就算亞洲四小龍中,韓國同台灣90年化中後期回落,當時去新加坡都唔會差過香港,但原因就係香港做大陸出口,所以先有呢個位置
香港成為金融中心之時, 亦係而家一D反中白痴口中既廢老建立出來...

反而而家一讀完書出來就反中果d, 只係坐享其成...

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-12 02:47 PM 發表

做生意都係講風險和回報。
回報大,風險高冇所謂。
香港又冇咁大回報,風險又因國法法急升,點解留係度?
咪又係一個錢字. 關國安法條L事咩.
唔反政府嘅驚條毛國安法?
引用:
但會上唔到網。
警察可以完全無ground block網站,又可任意涷結戶口,仲要成家涷結。
你講嘅風險就係上唔到網呀?
黎漢奸俾人結戶口未?

引用:
原帖由 gylau 於 2021-1-12 05:58 PM 發表

政府資助等於政府做?咁其實所有大學,除私立,都有收政府錢,咁即係所有大學都等於政府既?
仲有,我咪畀多左條link你,照你偉論,特朗普都犧牲左一代人呀,原來你所謂既犧牲一代人,河水犯井水,係指信任?哇,你上面講到世界未日咁款,搞到我好有興趣想知發生乜事呀
政府資助都唔等於政府做?咁ㄧ定係政府唔知而中大自己諗出黎架喇,下話? 唔係世界末日 係下一代唔信任政府同埋香港有冇得再做國際 金融中心姐。 河水不犯井水唔係指唔信任政府。 係講江澤民之前講過嘅嘢而家做唔到。 係講國教送中二次回歸。 我上面講咗點解你又當睇唔到?點解你理解力咁低?

引用:
原帖由 nigel212 於 2021-1-12 06:05 PM 發表

既然你算吧!
咁你吠乜鳩!
我唔係好明你吠乜鳩?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-12 02:18 PM 發表

新加波至少清清楚楚,香港現在唔清唔楚,條國安法係中國法寫,普通法理解唔到。
sad but true......個龍門大撚到放棄去守

引用:
原帖由 lostboyz 於 2021-1-12 06:07 PM 發表

政府資助都唔等於政府做?咁ㄧ定係政府唔知而中大自己諗出黎架喇,下話? 唔係世界末日 係下一代唔信任政府同埋香港有冇得再做國際 金融中心姐。 河水不犯井水唔係指唔信任政府。 係講江澤民之前講過嘅嘢而家做唔到。 係講國教送中二次回歸。 我上面講咗點解你又當睇唔到?點解你理解力咁低?
點低呢?你都幾識左閃右避喎,既然你要玩調查,我咪同你玩,6成人支持國安法喎,咁又點解釋呢?

引用:
原帖由 nigel212 於 2021-1-12 06:07 PM 發表

吾係你班柒頭當咁自私又無知,而家使搞個國安法?  蠢人犯錯,眾人受罪!
乜連你都唔鍾意國安法咩?  國泰民安都唔鍾意?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]