• 瀏覽: 6,742
  • 回覆: 122
+5
英國政府本月31日開始接受港人申請BNO留英計劃「5+1」方案,新民黨立法會議員、行政會議成員葉劉淑儀日前建議,當局可提出一個確實「截止日期」(cut-off date),該日子以後獲取外國籍的港人,會被視為出於自己意願,根據《中國國籍法》第9條放棄中國籍,屆時港人只能在外國國籍及居港權「二選一」。

特首林鄭月娥今早(12日)出席行政會議前回應指,行會未曾討論BNO問題,特區目前未有具體措施應對,但相信若面對外國不合理制裁,無理由「咩都唔做」,特區會配合中央政府的反制措施。

林鄭月娥,國籍問題屬敏感,回歸前的討論亦令很多市民關心,中國與英國曾對BNO有共識。她認為如有人單方面偏離共識,另一方要採取行動是理所當然,但目前為止,她不知有何具體方案正在討論,特區政府亦沒有提出如何處理有關問題。

林鄭指,有關說法是由一名行會成員提出,但行會並無討論有關問題。不過,她指當國家及特區受外國不合理制裁,「無理由咩都唔做」,特區政府會配合中央政府採取需要的反制措施。
葉劉淑儀日前撰文,指基於歷史原因,北京一直對港人持雙重國籍「隻眼開隻眼閉」,但她認為隨著英國推出BNO「5+1」方案,是時候處理雙重國籍問題,要求欲離開的港人在外國國籍及居港權中「二選一」。

提出一個確實「截止日期」(cut-off date),低能,即係要阿爺公開承認cut-off date 之前的容許雙重國籍,根本嚴重違反中國國籍法。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/573238/bno-居港權二選一-林鄭稱無具體方案-若被制裁無理由咩都唔做

cut off date  係班食緊兩家茶禮人士諗出來....他們想永續雙重國籍!!

引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2021-1-12 01:47 PM 發表
cut off date  係班食緊兩家茶禮人士諗出來....他們想永續雙重國籍!!
要阿爺承認容許cut-off date 之前的可享雙重國籍,違反中國國籍法,都唔知係咩居心。

呢個政府最叻就係搞冇力反抗嘅市民——屋企打細路仔。有本事咩去制裁英國囉。

喱條老林成家人除佢依加沒有外籍外,
其牠都是外籍人事!
你嘩佢點會做野呀!
買疫苗事情上已經可以睇到佢無全力支持國家!

引用:
原帖由 香香一言堂 於 2021-1-12 01:59 PM 發表
呢個政府最叻就係搞冇力反抗嘅市民——屋企打細路仔。有本事咩去制裁英國囉。
反中白痴就真係最叻搞d無力後抗既香港人...

呀爺只係呢d反中白痴無力反抗...

引用:
原帖由 tongtong2047 於 2021-1-12 02:03 PM 發表
喱條老林成家人除佢依加沒有外籍外,
其牠都是外籍人事!
你嘩佢點會做野呀!
買疫苗事情上已經可以睇到佢無全力支持國家!
雙重國籍問題, 應該係人大討論, 唔係行政會議討論...

取消中國國籍,點會係行政會議討論就得...

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-12 01:38 PM 發表
英國政府本月31日開始接受港人申請BNO留英計劃「5+1」方案,新民黨立法會議員、行政會議成員葉劉淑儀日前建議,當局可提出一個確實「截止日期」(cut-off date),該日子以後獲取外國籍的港人,會被視為出於自己意願,根據《中國國籍法》第9條放棄中國籍,屆時港人只能在外國國籍及居港權「二選一」。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210112/425656111249494016821906.jpeg/4lS9ZYqa1d_VhzVs6r26StjuvOOg80vidTGhanUxoWo ...
仆佢個街...兩頭蛇的答案....
佢同馬道立真係夾過自己伴侶...

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-12 01:38 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210112/425656111249494016821906.jpeg/4lS9ZYqa1d_VhzVs6r26StjuvOOg80vidTGhanUxoWo ...
咁一刀切啦😉

無風不起浪

買定離手
杜絕兩頭蛇

照咁睇應該又要中央出手先攪得掂囉!

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-1-12 02:24 PM 發表
無風不起浪

買定離手
杜絕兩頭蛇
佢老公同兩個仔都係英籍,佢點敢立法取消家人嘅外國籍

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-12 02:11 PM 發表

雙重國籍問題, 應該係人大討論, 唔係行政會議討論...

取消中國國籍,點會係行政會議討論就得...
正確,國藉法,國家嘅事,係阿爺主導,港府執行就得了.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-1-12 02:42 PM 發表

正確,國藉法,國家嘅事,係阿爺主導,港府執行就得了.
D記者水平真係...
毒得人多自己都壞腦...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]