• 瀏覽: 11,043
  • 回覆: 225
+8
提示: 違規內容已被屏蔽
黃人多大話

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-1-12 12:47 PM 發表
都唔明點解全霉佈道呢啲新聞,總係用同情、悲情角度去講。
佢哋有乜咁可憐?
佢哋唔使為自己行為負責?
十幾二十歲就開始攞綜援,呢啲人多數攞足一世,社會仲對佢唔夠好?
依家興,咩都係政府的錯,市民就個個完美的,特別係基層果D…

引用:
原帖由 acer2014 於 2021-1-13 07:39 AM 發表
唔知有無人仍記得...在N年前時間都有新聞報導過有綜援家庭夫婦經常外出茶樓嘆茶,
亦有夫婦常出遊...不亦樂乎...
幾年前某日,我因事去天X圍某快餐店(唔記得大X樂定大X活),工作日下午四點,全場爆滿,位都無得坐

幾L多人唔駛做,嘆下午茶,不知幾爽

19正苦向呢D人就毎個月派萬幾蚊, 納稅人叫回水就話Q之你

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-1-13 02:40 PM 發表

幾年前某日,我因事去天X圍某快餐店(唔記得大X樂定大X活),工作日下午四點,全場爆滿,位都無得坐

幾L多人唔駛做,嘆下午茶,不知幾爽
騙取綜援 海嘯生還者判緩刑

2004年在泰國遇上南亞大海嘯的香港人梁惠淇(28歲),
返港後被揭發騙取綜合社會保障援助金(綜援),本月較早前被裁定詐騙罪成,
21日在屯門裁判法院就11項「以欺騙手段促致銀行紀項」罪名,被判囚8個月、
緩刑兩年,並賠償2475元予社會福利署。
....
....社會福利署發言人則表示會聽取律政司意見,才決定是否就刑期上訴。
【案件編號﹕TMCC3745/06】

騙取綜援 海嘯生還者判緩刑

我一個月喺廣州做生做死先得嗰一萬二人仔

廢青媽

苛徵重稅養蝗蟲

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-1-12 17:22 發表

呢篇文章中嘅媽媽呢?
佢好似都合乎社會地位低、無避孕知識呢啲條件
佢生仔前可能都未必有想過要長食社會福利
但係香港好富裕, 有家計會免費比 事後丸

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-1-14 08:11 PM 發表

但係香港好富裕, 有家計會免費比 事後丸
家計會有免費嘢?
之前用佢啲婚前服務
記得收費好似都唔平!

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-1-15 00:25 發表

家計會有免費嘢?
之前用佢啲婚前服務
記得收費好似都唔平!
無免費, 我意思係相比出邊d私家婦科醫生平

引用:
原帖由 hw1chan 於 12-1-2021 12:32 PM 發表
扮可憐, 在下都係靠綜援過活, 好慘呀
阿姐,攞綜援可以抽居屋咩?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]