• 瀏覽: 28,296
  • 回覆: 245
+5
這幾年中美大打貿易戰,中國的關鍵零部作被美國切斷,加上去年新冠肺炎疫情全球爆發,製造業發展受挫,亦令全球意識到供應鏈過於集中單一市場的風險。到底誰能取代中國的「世界工廠」地位?外媒引述哈佛甘迺迪學院經濟學教授Gorden Hanson預測,答案暫時仍是個謎,但他推論,若勞動密集型工業從內地大城市往內地其他地區擴散,取代中國的,可能就是中國本身。

大灣區之後,便是大西北?相信我有機會見得到的!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210111/bkn-20210111112313660-0111_00842_001.html

引用:
取代中國的,可能就是中國本身
不愧為哈佛教授

吊.........

專家冇料就收聲啦........冇料扮4條咪呢d lor…………中國取代中國........

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-1-12 09:49 AM 發表
吊.........

專家冇料就收聲啦........冇料扮4條咪呢d lor…………中國取代中國........
講句廢話都寧捨長篇大論,教授就係有咁既本事

大陸科技一日千里,遲早會用無人工廠,自動大量生產,AI協解決科技難題,再重生無限資源,無限能源。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-1-12 09:50 AM 發表

講句廢話都寧捨長篇大論,教授就係有咁既本事
x 2
暫時未出現.............5個字=佢成篇野啦

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-1-12 09:48 AM 發表

不愧為哈佛教授
貴州有水資源,水電支持數據中心...
成都,重慶已成為西部重點,歐亞鐵路,可以應付歐洲陸路運輸.比出海再經海路更快捷..
陝西,新疆等有大片沙地,沙漠,可以綠化既綠化,
水量不足而日照夠既,可以鋪設太陽能光伏板..電力可供工廠使用,移廠就電,減少電力在傳輸網中損耗...

屌!
哈佛教授講嘅野仲廢過袁國勇

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-1-12 09:49 AM 發表
吊.........

應該係中國西部取代中國沿海..

可以就近電力供應...

運輸物流用陸路,歐亞鐵路,東亞鐵路等..

人流有高鐵,金融,設計,高科技服務人才仍可在沿海城市,為中國西部提供增值服務...

話無其他國家可以取代咪得囉,講咁多結論都係一樣

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-1-12 09:55 AM 發表

應該係中國西部取代中國沿海..

可以就近電力供應...

運輸物流用陸路,歐亞鐵路,東亞鐵路等..

人流有高鐵,金融,設計,高科技服務人才仍可在沿海城市,為中國西部提供增值服務...
大陸點規劃你點估到???
咁睇好西部買地lor……….咁到底西部邊忽????

專家估唔估到發展雄安區先

有咩野國家咁大量勞動力,又肯做,除左印度都搵唔到

引用:
吊.........

我認為佢咁講都係無可奈何,放眼世界,有哪個國家可以取代中國呢?呢個哈佛教授都想有,但事實係搵唔到,所以佢才迫不得已咁講。

唔知佢講咩,
可唔可以講人話?

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-1-12 09:53 AM 發表

貴州有水資源,水電支持數據中心...
成都,重慶已成為西部重點,歐亞鐵路,可以應付歐洲陸路運輸.比出海再經海路更快捷..
陝西,新疆等有大片沙地,沙漠,可以綠化既綠化,
水量不足而日照夠既,可以鋪設太陽能光伏板..電力可供工廠使用,移廠就電,減少電力在傳輸網中損耗...
講開陝西,原來陝西甘肅有種蘋果,有經西藏吉隆口岸輸去尼泊爾。中國蘋果已經完全取代左三哥蘋果,中國既貨物基建物流真係好難有其他國家能比美

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]