• 瀏覽: 28,338
  • 回覆: 245
+5
引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-1-12 10:17 AM 發表

我認為佢咁講都係無可奈何,放眼世界,有哪個國家可以取代中國呢?呢個哈佛教授都想有,但事實係搵唔到,所以佢才迫不得已咁講。
話暫時未諗到就得啦
水蛇春咁長, 兜咁7大個圈, 根本用幾隻字就得.............冇料扮4條果隻啦

e.g. 欲練神功必先自宮........之後果句不用自宮都能成功..........咁第一句係咪廢話???

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-1-12 10:03 AM 發表
有咩野國家咁大量勞動力,又肯做,除左印度都搵唔到
印度係人多,但印度國民質素普遍唔掂,轉化唔到勞動力,政府又無政策引導佢哋,人多都無用。

引用:
原帖由 kaiserken 於 2021-1-12 10:19 AM 發表

講開陝西,原來陝西甘肅有種蘋果,有經西藏吉隆口岸輸去尼泊爾。中國蘋果已經完全取代左三哥蘋果,中國既貨物基建物流真係好難有其他國家能比美
而家已經由日本的富士蘋果取代了,前年我入大陸,超市賣的全是土產的富士蘋果,差不多每個省都有出產,外觀完全一樣,又大又紅(粉紅色),味道也不差,只是沒有日本富士蘋果那麼鬆脆!

教授的意思,就係暗示根本冇其他國家可以取代中國的世界工廠地位

可能有人覺得呢個教授講既野係廢話
但裡面既含義 其實係同內循環有關

中國近十幾廿年發展勢頭強勁
但實際上沿海同內陸 城與鄉 之間
差距係極大
其實之前中央提內循環
就有由低發展地區生產 運到高發發地區銷售既意圖

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-1-12 09:53 AM 發表

貴州有水資源,水電支持數據中心...
成都,重慶已成為西部重點,歐亞鐵路,可以應付歐洲陸路運輸.比出海再經海路更快捷..
陝西,新疆等有大片沙地,沙漠,可以綠化既綠化,
水量不足而日照夠既,可以鋪設太陽能光伏板..電力可供工廠使用,移廠就電,減少電力在傳輸網中損耗...
我聽jar
話貴州山多+凍......放server係d山洞唔使咁多冷氣..........

中國共產黨取代中國台北省高科技後成為世界

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-1-12 09:48 AM 發表

不愧為哈佛教授
教授真易做

引用:
原帖由 一眼關七 於 2021-1-12 09:46 AM 發表
這幾年中美大打貿易戰,中國的關鍵零部作被美國切斷,加上去年新冠肺炎疫情全球爆發,製造業發展受挫,亦令全球意識到供應鏈過於集中單一市場的風險。到底誰能取代中國的「世界工廠」地位?外媒引述哈佛甘迺迪學院經濟學教授Gorden Hanson預測,答案暫時仍是個謎,但他推論,若勞動密集型工業從內地大城市往內地其他地區擴散,取代中國的,可能就是中國本身。

...
中國取代中國?咁即係講咗等於冇講……

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-1-12 09:49 AM 發表
吊.........

專家冇料就收聲啦........冇料扮4條咪呢d lor…………中國取代中國........
政治正確,唔通美國承認中國強大無國家可取代

講句廢話都寧捨長篇大論,教授就係有咁既本事....

引用:
原帖由 綠腳趾 於 12-1-2021 09:48 發表

不愧為哈佛教授
超越中國嘅國家,永遠只有中國。

大把地方做到啦,印度都做到啦印度佬識英文添啦,你估中國專利做世界工廠咩。

引用:
原帖由 一眼關七 於 2021-1-12 09:46 AM 發表
這幾年中美大打貿易戰,中國的關鍵零部作被美國切斷,加上去年新冠肺炎疫情全球爆發,製造業發展受挫,亦令全球意識到供應鏈過於集中單一市場的風險。到底誰能取代中國的「世界工廠」地位?外媒引述哈佛甘迺迪學院經濟學教授Gorden Hanson預測,答案暫時仍是個謎,但他推論,若勞動密集型工業從內地大城市往內地其他地區擴散,取代中國的,可能就是中國本身。

...
肺話

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]