• 瀏覽: 28,302
  • 回覆: 245
+5
引用:
原帖由 I-HAVE 於 2021-1-12 10:37 AM 發表
講句廢話都寧捨長篇大論,教授就係有咁既本事....
哈佛教獸和尾國勇教獸

講完即係冇講

地球任何國家的規劃都是滿足政治選舉需要。等於四年, 五年。四年五年做得乜,根本是看守心態。 中國無呢個枷鎖, 規劃就是長遠。

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-1-12 09:54 AM 發表
屌!
哈佛教授講嘅野仲廢過袁國勇
哈!勿嘢生物會欣賞猿人?🤭

正一能屌教授,講咗即係無講。

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-1-12 10:36 AM 發表

政治正確,唔通美國承認中國強大無國家可取代
講d簡單野, 要又長又"浸'氣..........diu 9

兜個圈話你知中國無可取代!勁!事實上我都係咁話,東南亞人一般比較懶,只有中國同日本人比較勤力捱得,但日本工資高又唔係咁適合,唔搵中國搵得邊個?

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-1-12 10:29 AM 發表

我聽jar
話貴州山多+凍......放server係d山洞唔使咁多冷氣..........
一來山洞天然凍,二來可以用水冷,好似D水塔冷氣咁制冷,比起風機用電少好多...

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-1-12 09:53 AM 發表

貴州有水資源,水電支持數據中心...
成都,重慶已成為西部重點,歐亞鐵路,可以應付歐洲陸路運輸.比出海再經海路更快捷..
陝西,新疆等有大片沙地,沙漠,可以綠化既綠化,
水量不足而日照夠既,可以鋪設太陽能光伏板..電力可供工廠使用,移廠就電,減少電力在傳輸網中損耗...
講得啱..

新疆水利工程推展數十年,成效非常理想,配合科技農業飛速發展,有朝一日是中國的加州..

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-1-12 10:50 AM 發表

講d簡單野, 要又長又"浸'氣..........diu 9
冇料就要拖長報告,打多幾萬廢字,咁係點呃經費

哈佛出嚟嘅教授, 原來係咁低智.

西部交通網絡丶電力到位,但五行欠水。要增加調水力度
中線二三期配水及為華中補濕,河套汛期流往沙漠,西線要拍板上馬!

還有,教育農民正確用水,授人以漁。現在黃土高原也生產蘋果了。

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-1-12 10:58 AM 發表

冇料就要拖長報告,打多幾萬廢字,咁係點呃經費
考中文作文咁..........圍題目兜, 夠500字就合格...........

引用:
原帖由 judylam651 於 2021-1-12 10:56 AM 發表

新疆水利工程推展數十年,成效非常理想,配合科技農業飛速發展,有朝一日是中國的加州..
漢唐西域都係好多綠州..
當年氣溫比現時更高1-2度..
所以全球變暖有利中國,但又唔可以太熱,否則如升到夏商時期(比現時高3-4度),就會變成大洪水時代..
而家限制碳排放,2050年減至零排放,氣溫正好上升大概0.5度,延後效應在未來100年間,都會變成和暖..
近似漢唐時期既氣溫..
有利河套,新疆等地變綠.
加上水利建設,全國水資源互通,新疆既可發展農業,又可以太陽能發電.
根據計算,要供應全中國2020年用電量,太陽能板覆蓋大概要7萬平方公里..
在新疆,青海等地絕對有能力滿足呢個需求...

咁有人不自量力唔咁心做工廠嘛

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]