• 瀏覽: 32,628
  • 回覆: 490
+6
政府上周五(8日)突然宣布取消原定2月舉行的農曆新年年宵市場,約50名花農今午(11日)2時半到食物環境衛生署分區辦事處會見食環署人員,但會面僅半小時,已陸續有花農憤而離場,會議約一小時就告吹。

政府上周五(8日)突然宣布取消原定2月舉行的農曆新年年宵市場,約50名花農今午(11日)2時半到食物環境衛生署分區辦事處會見食環署人員,但會面僅半小時,已陸續有花農憤而離場,會議約一小時就告吹。

強記花園老闆李永強表示,席間有4名食環署職員僅向花農諮詢是否願意到屋邨擺賣,花農紛紛反對,一度粗口橫飛,「政府無諮詢我們,就取消維園年宵,今日開會是浪費大家時間」。他早前投得14個年宵攤位,現提議政府設流動賣花車,他稱食環署職員只聽取意見,沒有表態。

花農質疑政府不封花墟只封年宵 不滿未通知所有檔主開會

俗稱「蘭花大王」的蘭花花農楊小龍指出,蘭花花價不便宜,認為到屋邨擺賣並不可行,「政府貼錢畀我去屋邨派花就得」。他又質疑「街市密閉空間,日日可以多人聚集,花墟又可照常營業,為何政府不封街市、花墟,只封年宵?」

另有花農離場時不滿政府態度「鬼祟」,沒通知所有年宵攤位檔主開會,要靠花農之間口耳相傳,並稱花農一致訴求是如期舉行年宵市場。

抵屌啦!林鄭老雞成撚日選擇性執法
十幾個高官一齊搭巴士違反限聚令就得
逮捕李柱銘肥佬黎民主派班人非法集會

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20210111/s00001/1610358243067/年宵取消花農與政府會談粗口橫飛-拒屋邨擺賣轟無諮詢浪費時間

我覺得政府應該照比佢地擺但要限制入場人數,例如每次十人,限時一個鐘

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-12 07:43 AM 發表

而家處事方式畸鳩哂形
同以前唔同

好似活在另一個香港
講咗咁耐原來你重未移民?😰

取消年宵,啲人就湧哂去花墟,分分鐘年三十晚有五十萬人湧過去。🤭
反而年宵繼續,分散人流係上策,限制人流及建議年宵加多兩日,做野要靈活有彈性,啲官諗野個個都好似弱智 ON99咁!
如堅持取消年宵冇問題,同一時間要封埋花墟。😌

而家疫情嚴重,如果開放花市,好多人又會聚埋一齊,容易感染。

呢啲人唔好咁自私啦 ! 為咗自己盤生意,理得其他人死活。

引用:
原帖由 必佬 於 2021-1-12 07:48 AM 發表
我覺得政府應該照比佢地擺但要限制入場人數,例如每次十人,限時一個鐘
Good Idea

引用:
原帖由 夢幻極光星 於 2021-1-12 09:15 AM 發表
取消年宵,啲人就湧哂去花墟,分分鐘年三十晚有五十萬人湧過去。🤭
反而年宵繼續,分散人流係上策,限制人流及建議年宵加多兩日,做野要靈活有彈性,啲官諗野個個都好似弱智 ON99咁!
如堅持取消年宵冇問題,同一時間要封埋花墟。😌
花農想政府包底wor
政府包底好過開檔

席間有4名食環署職員僅向花農諮詢是否願意到屋邨擺賣

莫奈何!

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-1-12 09:18 AM 發表

花農想政府包底wor
政府包底好過開檔

席間有4名食環署職員僅向花農諮詢是否願意到屋邨擺賣
包底我絕對唔支持,好似話每盤花要求補一百蚊。

引用:
原帖由 夢幻極光星 於 2021-1-12 09:23 AM 發表

$100 crazy

引用:
原帖由 夢幻極光星 於 2021-1-12 09:23 AM 發表

每盤100.......好過開檔啦
基本上每年臨尾都掉唔少.........家下政府收當然冇其他野傾啦

以前細個係天光去執, 唔使錢大把靚野......之後整9爛唔益人

全世界都要封,你班冚家剷有特權呀?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-12 07:43 AM 發表

而家處事方式畸鳩哂形
同以前唔同

好似活在另一個香港
咦點解你仲喺度嘅?我以為你去咗臺灣移民呀

主題標籤 #李柱銘
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]