• 瀏覽: 6,254
  • 回覆: 11
只應該要求黃絲放棄香港人身份。

起碼無理由要求馬恩覺律師放棄港人身份,不準他享有港人福利。

引用:
原帖由 oyear 於 2021-1-12 05:48 PM 發表

你要明白, 雙國籍,除左美國係全世界收十足稅

在香港在中國,你移民了,你的勞動成果,積蓄投資,稅收都在送交移民當地。

班人仲想保留香港/中國籍,係如果移民了發展不理想,甚至有甚麼醫療問題,隨時番香港食福利。

香港人有移民既自由,但既然自己勞力奉獻既對象都唔再係香港,當然要交番香港居留權及中國籍,先係對香港納稅人公平啦。

番黎探親歡迎,保留港籍拿著數就免勒 ...
藍絲回流不會食福利。好像馬恩覺律師,回流後對中國好多貢獻。

引用:
原帖由 oyear 於 2021-1-12 05:48 PM 發表

你要明白, 雙國籍,除左美國係全世界收十足稅

在香港在中國,你移民了,你的勞動成果,積蓄投資,稅收都在送交移民當地。

班人仲想保留香港/中國籍,係如果移民了發展不理想,甚至有甚麼醫療問題,隨時番香港食福利。

香港人有移民既自由,但既然自己勞力奉獻既對象都唔再係香港,當然要交番香港居留權及中國籍,先係對香港納稅人公平啦。

番黎探親歡迎,保留港籍拿著數就免勒 ...
但聽講有人大政協有外國籍喎。

引用:
原帖由 oyear 於 2021-1-12 11:35 PM 發表

唔駛聽講,有證據就報串
我唔覺得應該要求有外國籍的人大政協放棄香港居民身份,因為他們愛國愛港,對國家有貢獻。

引用:
原帖由 笑看流浪犬 於 2021-1-13 01:47 AM 發表

一經發現就會被取消資格
我讚成。有些商人和紀律部隊也有外國護照,但不代表他們不愛國不愛香港。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-14 10:14 PM 發表

我讚成。有些商人和紀律部隊也有外國護照,但不代表他們不愛國不愛香港。
不好意思,引用錯左。我係想話我讚同巴打oyear的看法。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-1-14 10:30 PM 發表

降級為香港居民掂啦,住滿七年咪升番佢級變回永久囉。香港政府無理由,對移民人仕零成本付出咁大方囉。總之無差別,移民咪話係藍定黃,一視同仁最公平。
https://www.hkcnews.com/article/ ... 國國籍、bno-警方:個人資料不公開-
警方都回應話基本法冇規定公務員不可以有其他國家護照啦。

引用:
原帖由 captkkk 於 2021-1-15 09:56 PM 發表

唔係要求, 係強制
但即使廢除黃絲永久居民身份,也不代表他們在海外反中係冇事。他們一樣係違反一國安法。

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-16 08:36 PM 發表
中國可以考慮畀港人保留雙重國籍,但放棄投票權同被選權,例如可以透過填寫宣誓紙,選擇保留雙重國籍,但放棄選舉權同被選權。

可以畀唔鐘意搞政治嘅港人多一個選擇。
宜家想選立法會也要放棄外國籍,除左少部份功能組別。唔俾有外國籍港人投票也是好提議,19年區議會好多外地港人突登返來投票。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-16 10:56 PM 發表

但佢地用身份証入境香港,政府點知佢地有無外國國藉?

你真係唔好天真到以為佢地會主動申報外國國藉下哇...
移民外國而拿走MPF係要向政府宣誓永久離港。所有向政府宣誓的政府已經可以即時取消他們選民資格。

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-2-13 11:35 AM 發表

樓主係邊度聽到話要"馬恩覺(國)"呢類人放棄港人身份?
好多人也不同意持有外國國籍的人繼續享有港人福利,即使這些有澳美加籍的人係藍絲。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]